Afbeelding
Foto: Jos Didden

Montfoortse leerlingen doen het goed in regionale debatwedstrijd

Algemeen

De regionale Debatwedstrijd is een onderdeel van de landelijke campagne ‘Nederland Leest junior’. De wedstrijd wordt jaarlijks door de bibliotheek Het Groene Hart georganiseerd. Dit jaar stond het boek ‘De regels van drie’ van Marjolijn Hof centraal. Voorafgaand aan de debatwedstrijd kregen de leerlingen van de deelnemende basisscholen een gastles over de basisbeginselen van debatteren. Tevens werden toen de stellingen gepresenteerd waarmee het debat zou plaatsvinden. Leerlingen gingen daarna zelf actief aan de slag om feiten en meningen over het thema te verzamelen en ze oefenden met het verwoorden van hun mening. In de debatwedstrijd van 7 december vertoonden ze hun debatkunsten in een spetterend einddebat.

In een twee uur durend debat, gingen de verschillende teams van groep 7 en 8 van basisschool Het Kompas uit Montfoort en groep 7 van de Wilhelminaschool uit Woerden het gesprek met elkaar aan over de thema’s ‘keuzes maken’, ‘ouder worden’, ‘familie’ en ‘vitaliteit’.

Debatleider en juryleden

Het debat vond plaats in de raadszaal in Woerden. Esther Diddens leidde het debat. In de jury zaten Mirjam van den Bremen (directeur bibliotheek Het Groene Hart), wethouder Jacques Rozendaal (armoedebeleid en jeugd, gemeente Woerden) en Ferdi Schukking (bestuurslid Cultuurplatform Woerden).

Dit zijn de winnaars:

Beste all-round team

Het team ‘De derde kamer’ won de prijs van het beste all-round team. De jury vond dat het team met goede argumenten kwam, dat er een goede samenwerking in het team was en dat de teamleden elkaar goed aanvulden. Ze gunden elkaar de microfoon, reageerden alert op de argumenten van hun tegenstanders en brachten tijdig nieuwe argumenten in als een debat dreigde vast te lopen.

Beste debater(s)

Lieke uit het team ‘Discussiëren is leren’ van basisschool Het Kompas in Montfoort kreeg de titel van beste debater meisjes. Volgens de jury stond ze vanaf de eerste ronde direct haar vrouwtje en hield ze dat alle rondes vast. Ze overlegde goed met haar team en reageerde alert.

Adriaan van het winnende team ‘De derde kamer’, eveneens van basisschool Het Kompas in Montfoort, kreeg de titel beste debater jongens. Hij wist zijn mening welbespraakt en met goede argumenten over het voetlicht te brengen en kwam met goede reacties op de argumenten van de tegenstanders.

Beste argument(en)

Willeke van het team ‘Debatteren is tof!’ van Het Kompas krijgt de titel ‘beste argument meisjes’. Ze wint met haar argument waarin ze het roerend eens was met de stelling van haar tegenstander, maar dit vervolgens op uitstekende wijze om wist te buigen naar haar eigen argument en daarmee haar eigen argument versterkte.

Jaylen van het team ‘De slimpies’ van de Wilhelminaschool uit Woerden ontving de prijs voor het beste argument van de jongens. Wethouder Rozendaal omschreef Jaylen als een coach: “Hij stimuleerde zijn teamgenoten om de beste argumenten te geven en was zelf inhoudelijk sterk. Hij trad op als een heuse teamcaptain.”

Afbeelding
Kent u een sterke powervrouw 2 uur geleden
Afbeelding
Bij WDS moet je wel op tijd komen 3 uur geleden
Een oorkonde voor Huib Dolleman en Ties Bode uitgereiktdoor de wethouder van Sneek.Beide mannen gewoon in 'werkkleding'.
Wat je biedt moet je betalen (2) 21 uur geleden
Afbeelding
Aan gene zijde 4 mrt, 12:00
Afbeelding
Orde op zaken! 3 mrt, 17:00
Afbeelding
Nieuwe openingstijden Bibliotheek Linschoten 3 mrt, 12:00
Afbeelding
Renovatie bedieningsgebouwtje Cosijnbrug in Oudewater 2 mrt, 17:00
Afbeelding
Collectanten gezocht voor Amnesty 2 mrt, 12:00