De Dodge WC 52 met enkele wandelaars. Naast de truck v.l.n.r.:Nico van der Weijde, Nelleke Baauw, de chauffeurs Edwin en Berryen bestuurslid Sjako van den Berg.
De Dodge WC 52 met enkele wandelaars. Naast de truck v.l.n.r.:Nico van der Weijde, Nelleke Baauw, de chauffeurs Edwin en Berryen bestuurslid Sjako van den Berg. Foto: Margreet Nagtegaal

‘Snert’-wandeltocht Hekendorpse IJsclub weer een succes

Algemeen

Op zaterdag 11 februari werd vanuit Hekendorp de zestiende editie van de ‘Snert’-wandeltocht gelopen, deze werd georganiseerd door de Hekendorpse IJsclub. Bijna honderd wandelaars liepen een mooie tocht richting Haastrecht en de lange route nog wat verder. Het bestuur kijkt terug op een geslaagd evenement in plaats van schaatsen op natuurijs.

Helaas vriest het de laatste winters niet meer zo hard in Nederland. Natuurijs is er soms maar even. Maar voor de Hekendorpse IJsclub is dat geen reden om niets te doen voor haar vele trouwe leden. Voorzitter Nelleke Baauw is de eerste vrouwelijke voorzitter van de club. “Ik ben in 2019 gevraagd als voorzitter. Ik zat al in het bestuur en een vrouwelijke voorzitter vond men wel wat.” Ze is in de lange geschiedenis van de ijsclub van 120 jaar pas de zesde voorzitter. “Dat mag bijzonder genoemd worden”, zegt penningmeester Nico van der Weijde. Ze staat bij het rustpunt vlak bij het Doove Gat in Haastrecht warme chocolademelk te maken in de keet die er tijdelijk is neergezet. “Zal ik het verdunnen?”, vraagt ze. Dat slaan we niet af, de verdunning is natuurlijk een versterking. Inmiddels komen de eerste wandelaars bij het rustpunt aan. Ze hebben vanaf Hekendorp zo’n zes kilometer nu gelopen. “We wandelen vaak. Het is een hele mooie natuurwandeling. En het is er prima weer voor!’ zeggen ze blij. Nadat de warme chocolademelk verorberd is vertrekken ze richting Tiendweg. Ze zijn geen lid van de IJsclubvereniging maar hadden het in de krant gelezen. “We hadden het uitgeknipt op tafel gelegd.”

Even later volgen er meer groepjes wandelaars. Voor een van deze groepen zit het erop. Zes kilometer is voldoende en ze worden straks met de Dodge WC 52 uit 1942 naar Hekendorp in stijl teruggebracht. De chauffeurs, Edwin en Berry, zijn volledig in bijpassend tenue. Ze zullen heel wat ritjes heen en weer naar Hekendorp maken deze middag, maar doen dat met heel veel plezier.

Jeugdschaatsen

Nelleke Baauw vertelt dat er voor de jeugd nog wel een schaatsevenement wordt georganiseerd. Op zaterdag 11 maart gaan ze met de kinderen van groep 3 tot en met 8 naar de ijsbaan. “We willen als er geen sterk ijs is dat elk jaar wel een keer doen met de kinderen zodat ze toch kunnen schaatsen. Het bestuur gaat dan mee als begeleiding.”

Deze middag is de inschrijving van leden en niet-leden ongeveer even groot. Voor de zes kilometer doen dertig wandelaars mee, voor de tien zijn het er 61 en de lange route van veertien kilometer lopen vijf wandelaars. Totaal 96 wandelaars waarvan 56 niet-leden. Veel wandelaars weten de Snert-wandeltocht goed te waarderen. “Ik kom hier wel vaker om te wandelen of hard te lopen maar vandaag kom ik toch weer op paden die ik niet kende. Dat is leuk!” Om even wat paden op te noemen die wellicht minder bekend zijn; het Hoonaardpad, het Kraamvrouwenpad, een pad uit 1732 speciaal voor dokters en kraamvrouwen, die door de lange route werd bewandeld, en er wordt gewandeld langs de Benschopper Boezem, de Boezemmolen zes, de Vlist en het Doove Gat in Haastrecht.

Inmiddels zijn de eerste wandelaars in de Dodge gestapt en zullen weer naar Hekendorp gebracht worden waar ze onthaald worden met snert. Maar liefst dertig liter erwtensoep werd heerlijk verorberd na de stevige wandeling. Het was geen ‘snert’-tocht, allerminst, een heerlijke wandeling in ons prachtige groene hart. Het bestuur kijkt dik tevreden terug op een mooi en sfeervol evenement. “Op naar de zeventiende ‘Snert’-wandeltocht!”

Margreet Nagtegaal

De bushalte van de V.A.G.U. (Verenigde Autobusdiensten Gouda Utrecht)voor de deur van het café/restaurant.
Café restaurant Seelt (1) 15 uur geleden
Avondvierdaagse in Montfoort.
Avond4daagse Montfoort 17 uur geleden
De 38e editie van de Nationale Zilverdag vindt plaats op Tweede Pinksterdag in Schoonhoven.
Topdrukte verwacht op de Nationale Zilverdag 20 uur geleden
Tijdens herdenkingsmomenten worden er lichtjes op de graven geplaatst.
Adoptie oorlogsgraven Montfoort 18 mei, 19:00
Afbeelding
Oudewater dementie vriendelijk! 18 mei, 17:00
Ruzie om een nest.
Ruzie om een nest 18 mei, 12:00
De heer Lam aan het werk.
Een heel bijzonder en meeslepend verhaal 17 mei, 19:00
Patricia Aschman startte een lobby voor een hondenlosloopgebied in het Stadspark. Haar viervoeters kunnen straks vrij ravotten in een afgeschermd gebied in het Stadspark.
Eindelijk! Montfoort krijgt een hondenlosloopplek in het Stadspark... 17 mei, 18:00