Waterwandelarrangement 1672
Waterwandelarrangement 1672 Lyanne de Laat

Leuke wandelroutes in Haastrecht

Algemeen

Haastrecht telt 68 rijksmonumenten. De meest opvallende zijn het Museum Paulina Bisdom van Vliet, de Barnabaskerk, de Nederlands Hervormde Kerk, het Gemaal De Hooge Boezem achter Haastrecht en het Raadhuis. Wie zoekt naar de tijdlijn van dit stadje, leest dat - toen nog geheten - Havekesdreth in de 12e eeuw bij de uitmonding van de Vlist in de Hollandse IJssel is ontstaan.

Het was een flinke nederzetting met een ‘kasteel’ uit omstreeks 1370. Het doorkijkbord bij de Paulus van Haastrechtbrug bij natuurzwembad De Loete verwijst ernaar. Een aantal jaren later wordt Paulus (1340-1400) voor het eerst genoemd als Heer van Haastrecht. Hij is een kleinzoon van Jan XIII, heer van Arkel, destijds een machtig adellijk geslacht met veel bezittingen in het rivierengebied tussen Gorinchem en Gouda. Beide wapenschilden zijn te vinden op het raadhuis.

Leden van de historische vereniging Haastrecht weten natuurlijk veel meer over de geschiedenis van deze plaats te vertellen. Ze nemen op afspraak graag groepen mee voor een rondwandeling van een tot anderhalf uur. Voor reserveringen en meer informatie is de website hét adres: www.historischevereniginghaastrecht.nl

Waterwandelarrangement 1672

Een heerlijke middag met 1672 in de hoofdrol; dat lijkt een contradictio in terminis omdat dit jaartal in het waterwandelarrangement verwijst naar het Rampjaar. Toen werd voor het eerst de Oude Hollandse Waterlinie toegepast. Laaggelegen land tot kniehoogte onder water zetten was enkele eeuwenlang hét wapen om binnenvallende legers tegen te kunnen houden.

Dit arrangement 1672 heeft alle ingrediënten in zich voor een boeiende wandeling en verrassende bezoeken op de grens van Utrecht en Zuid-Holland. Onderweg vertelt watergids Marina hoe dit inunderen in de praktijk ging en waarom we nu in dit lage polderland onder de zeespiegel nog steeds kunnen blijven wonen, werken en recreëren. In het programma is een bustochtje en lunch begrepen en verder bezoeken aan een van de beste boerenkaasmakers in de Krimpenerwaard, de molen met de langste wieken van Nederland en het voormalig stoomgemaal.

De circa 7 km-wandeling gaat ook door het vogelrijke natuur-, recreatie- en waterbergingsgebied Hooge Boezem en langs het Ooievaarsbuitenstation Het Doove Gat. Prijs van het arrangement is 27,61. De middag is in overleg op een eigen datum te reserveren. Voor meer info zie de site: www.gemaalhaastrecht.nl/arrangementen

Lyanne de Laat

Afbeelding
Tijdens de wandeling door Haastrecht hoor je meer over deze twee bijzondere deuren.
Leden van de historische vereniging Haastrecht weten natuurlijk veel meer over de geschiedenis van deze plaats te vertellen.
Afbeelding
Linschoten in oorlogstijd door de ogen van een kind 1 uur geleden
Afbeelding
Anjerconcert 2024 4 uur geleden
OZV moest de laatste wedstrijd aantreden tegen de concurrent Poseidon.
Ook OZV Dg kampioen 18 uur geleden
V.l.n.r.: Anneke van Heertum, Mirjam Jongerius en Marry van der Kroon.
Koningsochtend in Vlist met oranjebitter 20 uur geleden
 Tussen de buien door werd een hoop plezier gemaakt.
Koningsspelen voor de basisscholen 22 uur geleden
Afbeelding
Update spreidingswet en motie over plannen Cultuurhuis 23 uur geleden
Springkussen Striker was een succes.
Koningsdag in Driebruggen gisteren
Afbeelding
'Als ik ga - ga ben' 1 mei, 10:00