Rimkje (links) met Erica die het chipsetje vast laat zien.
Rimkje (links) met Erica die het chipsetje vast laat zien. Foto: Sjoukje Dijkstra

Chipactie voor katten

Algemeen

Zaterdag 10 december is het zover. Dan kunnen katteneigenaren hun katten voor slechts 15 euro per kat laten chippen en registreren bij Prodogs & Cats Petfood in Montfoort. “Het is heel belangrijk dat katten goed gechipt en geregistreerd worden”, aldus eigenaresse Rimkje Warmels-Vermeulen. Ze vertelt dat er per jaar 65.000 katten vermist worden. “Daarvan worden te weinig herenigd met hun baasje. Één op de tien is goed gechipt en geregistreerd.”

Erica Kranenburg, die de katten gaat chippen, werkt als vrijwilliger bij de dierenhulpverlening in Woerden en de dierenambulance. Op de dierenambulance komt zij heel veel katten tegen die niet gechipt en geregistreerd zijn. Ze vindt het triest dat hun eigenaren ze soms voorgoed kwijt zijn. Daarom volgde ze zelf de cursus om katten te leren chippen. Als ze er op die manier voor kan zorgen dat meer katten weer herenigd worden met hun baasje, vindt ze dat een goed doel. Rimkje zegt: “Het is toch zuur als je een aangereden kat vindt, die wel gechipt is, maar niet te lokaliseren. Dat is ontzettend verdrietig. Die eigenaren weten helemaal niet wat er met hun kat is gebeurd.”

Kwartier tijd per kat

Beiden hopen dat er minstens twintig katteneigenaren komen met hun katten. “Het beste is dat ze wel even appen of mailen. Dan kunnen we ze inplannen. Het kost ongeveer een kwartier tijd per kat”, aldus Rimkje. Ze legt uit hoe het in zijn werk gaat. “Mensen komen binnen met hun kat in de mand. Ze kunnen ervoor kiezen de kat in de mand te laten zitten. Dan maken we kort kennis, wordt de chip geplaatst terwijl hij goed vastgehouden wordt. De chip komt tussen de schouderbladen, en dat is binnen een mum van tijd gebeurd. De kat voelt er nauwelijks wat van. Erica checkt dan of de chip goed zit. Daarna vullen we het boekje in en registreren we het gelijk op de computer.”

Fret

Het is de tweede keer dat Rimkje en Erica een dergelijke actie houden. “De vorige keer kwam er zelfs iemand met een fret. Weet je nog?”, vraagt Erica. Rimkje vertelt dat ze toen een actie hadden voor kittens. In principe kunnen ook konijnen gechipt worden, zegt zij. Honden chippen gebeurt bij haar niet. “Dat moet officieel door de dierenarts gebeuren of bij de fokker. Honden worden verplicht gechipt. Honden zonder chip zijn honden met onbekende herkomst. Die mogen wij niet chippen. Dat is om illegale handel tegen te gaan”, zegt Erica.

Katten en kittens kunnen in principe vanaf 7 weken al gechipt worden, de leeftijd waarop ze naar een nieuwe eigenaar gaan. Rimkje raadt iedereen die een ongechipte of ongeregistreerde kat heeft om even te komen. “Weet je het niet zeker? Ook dan kun je even langskomen met je kat, en kunnen wij de chip voor je uitlezen.”

Opgeven voor de chipactie? Doe dat dan via whats app: 06 51592783 of mail info@kivo-montfoort.nl

Sjoukje Dijkstra

Erica (rechts) doet voor bij een knuffelkat hoe ze een kat zou chippen.
Afbeelding
Traditionele rommelmarkt in Haastrecht 1 uur geleden
Afbeelding
Zangmiddag in Waarder 8 uur geleden
Afbeelding
Het eerste seizoen van de Jupiter Sportspeeltuin een groot succes 11 uur geleden
De Herder in al zijn glorie langs de Hollandse IJssel, rechts molenaar Dries van Beek
Molen de Herder in Willeskop gisteren
Het Recreantentoernooi wordt gesponsord door Overbeek-transport BV Rotterdam en Van der Voet Assurantiën BV Haastrecht.
Tafeltennisvereniging TOP organiseert Recreantentoernooi 14 apr, 17:00
Afbeelding
Collectanten de straat op voor kinderen in armoede 14 apr, 12:00
Afbeelding
Enkeltje Holandija nu ook in Oudewater 13 apr, 19:00
Afbeelding
Taizé viering in Linschoten 13 apr, 14:00