Voorzitter Theo van Kortenhof en bestuurslid Mariet Hoogenboom.
Voorzitter Theo van Kortenhof en bestuurslid Mariet Hoogenboom. Sjoukje Dijkstra

Knooppunt wil ook jongere senioren aantrekken

Algemeen

‘Het is zo gezellig! Je moet er zelf ook wat van maken...’

Bijna 1.100 leden heeft seniorenvereniging Het Knooppunt inmiddels in Montfoort en Linschoten. Toch zijn er nog mensen voor wie de vereniging onbekend is. Daar mag volgens voorzitter Theo van Kortenhof en bestuurslid Mariet Hoogenboom wel verandering in komen. Dit seizoen wil Het Knooppunt, na twee stille coronajaren, beter in beeld komen, met name bij de jonge senioren (55+). Theo zegt: “Veel mensen hebben het idee niet toe te zijn aan een seniorenvereniging, omdat ze menen dat het voor bejaarden is. Dat is jammer, want er zijn veel activiteiten juist ook gericht op de actieve, jonge senior.”

De vereniging, die al sinds 1968 bestaat, faciliteert allerlei activiteiten. Lid ben je al voor € 7,50 per jaar. Leden kunnen zelf met ideeën komen. Vervolgens helpt Het Knooppunt bij de opstart. Bijvoorbeeld met materialen die nodig zijn voor een activiteit. Mariet zegt: “Er zijn heel veel activiteiten. Van wandeltochten tot het koor. Elke activiteit moet zich uiteindelijk zelf bedruipen. Hoe meer mensen ermee doen, hoe goedkoper het wordt. Wandelen kost in principe natuurlijk niks.” De 1.100 leden bestaan hoofdzakelijk uit Montfoortenaren. 10 tot 15% komt uit Linschoten. Als het aan Het Knooppunt ligt, komen daar nog veel meer leden bij, zowel uit Montfoort als uit Linschoten.

Busreis

Het bestuur bestaat uit een voorzitter, secretaris, penningmeester en drie bestuursleden algemene zaken en vergadert minimaal een keer per maand. Daarnaast nemen bestuursleden zelf het voortouw in het organiseren van de bingomiddag op de tweede woensdag van de maand en de traditionele jaarlijkse busreis. De busreis die normaal gesproken plaatsvindt in mei, vond nu plaats op woensdag 7 september. Daarbij gingen er negentig mensen mee. Minder dan normaal, want door corona is het een beetje ingezakt, vertellen Theo en Mariet. De busreis was wel erg geslaagd, laten ze weten. “We zijn naar de driehoek West-Friesland geweest. Hoorn, Medemblik en Enkhuizen. Met de bus gingen we naar Hoorn. Van daaruit met de stoomtram naar Medemblik. We hebben vervolgens gevaren over het IJsselmeer naar Enkhuizen, waar we naar het Zuiderzeemuseum zijn geweest. Ter afsluiting hadden we het diner in Montfoort bij de Heeren van Montfoort. Het was allemaal erg leuk. We hebben in ieder geval lovende reacties gehad.”

Schilderen

Om nieuwe leden te werven timmert het bestuur hard aan de weg. “We hebben al veel actieve 55+’ers als lid. Toch zijn er genoeg mensen die nog nooit van ons gehoord hebben. Daarom willen we de mensen attent maken op ons bestaan. Als ze uiteindelijk met pensioen gaan, is het goed om actief te blijven. Niks moet, alles mag, is zo’n beetje ons motto”, aldus Mariet. Jonge aanwas is ook zeer welkom om activiteiten te trekken. Ze zijn ervan overtuigd dat mensen vanzelf komen, als ze eerst een paar keer meedoen aan een activiteit. “Dan zien ze hoe leuk het is. Van klaverjassen tot sjoelen, wandel- en fietstochten. Er is voor ieder wat wils. Bij ons kun je ook aan de gang met tekenen en schilderen. Dat is ook zoiets wat je niet snel in je eentje zult ondernemen”, zegt Theo. Mariet wandelt minstens een keer per week met Het Knooppunt mee. Dat bevalt haar goed. Niet eens alleen vanwege het wandelen, maar vooral ook het kopje koffie dat ze achteraf samen drinken. “De derde helft”, zegt Theo lachend. Die is natuurlijk onmisbaar. “De contacten en het sociale leven, dat is toch waarvoor heel veel mensen ook lid zijn”, zegt Mariet. Ze geeft toe dat het voor haar heel belangrijk is. “Het is zo gezellig. Je moet er wel zelf die eerste stap voor zetten.”

Kijk voor meer informatie en aanmelden voor lidmaatschap op www.knooppuntmontfoort.nl

Sjoukje Dijkstra

Afbeelding
Waarom De Pelikaan niet verloren mag gaan 8 uur geleden
Afbeelding
‘t Kaasmeisje, meer dan alleen kaas 9 uur geleden
Afbeelding
Boer Koos van der Wind uit Montfoort is continu bezig met verduurzaming 10 uur geleden
Afbeelding
Verenigingen verpulveren Grote Clubactie 13 uur geleden
Afbeelding
Winterconcert Linfano 15 uur geleden
Afbeelding
Help de bakkersexpositie compleet te maken 18 uur geleden
Afbeelding
Tour de Boer landt in Polsbroek 8 dec, 19:00
Afbeelding
Wintertentoonstelling 2022-2023 bij Sille Gallery 8 dec, 18:00