Mia van Jaarsveld en Gerard Vendrig vertellen wat het idee is achter het bankje.
Mia van Jaarsveld en Gerard Vendrig vertellen wat het idee is achter het bankje. Sjoukje Dijkstra

Week van de Ontmoeting van start met veel activiteiten tegen eenzaamheid

Algemeen

Tijdens de Week tegen Eenzaamheid (30 september tot 8 oktober), die in Montfoort is omgedoopt tot Week van de Ontmoeting, staat een bankje centraal. Inwoners van gemeente Montfoort worden opgeroepen om hun bankjes buiten te zetten voor een mooie ontmoeting. “Luister maar naar elkaars verhalen, onder het genot van een kopje koffie of thee. Heeft u geen bankje, maar kent u mensen in de straat die wel een bezoekje kunnen gebruiken? Neem uw koffie met iets lekkers mee en verras hen met een bezoekje.”

Zo wordt heel Montfoort in beweging gezet om eenzaamheid tegen te gaan. Conny te Lintelo van SWOM geeft aan dat eenzaamheid al lang geen taboe meer is. Vroeger was het een taboe, maar nu niet meer.” Tijdens de Week van de Ontmoeting zullen er vanaf donderdag 30 september tot en met vrijdag 8 oktober verschillende activiteiten worden georganiseerd. Initiatiefnemers die ook hier de kar weer trekken zijn Het Trefpunt (in het DoeMeeHuis), Antoniushof, Het Knooppunt, de Zonnebloem, RK Kerk initiatief ‘Ontmoeten Raakt’, SWOM en Montfoort Vitaal. Zo is er 30 september en 7 oktober de mogelijkheid om deel te nemen aan een warme maaltijd in het ‘t Trefpunt (Kasteelplein 7). Of van koffie en thee te genieten op 1 en 7 oktober. In Antoniushof kun je elke ochtend koffiedrinken met een leuk programma en is er op 8 oktober een Bruin Café. Het Knooppunt heeft 7 oktober een Spelletjesmiddag in de Brede Vaart in Linschoten, waar ook niet-leden welkom zijn.

Op 2 oktober is iedereen welkom bij de RK kerk waar de hele dag diverse activiteiten zijn. Ook kunnen mensen zich opgeven voor een ontmoetingslunch op 3 oktober om 12.00uur. Verder is er dagelijks (4 t/m 8 oktober) gelegenheid voor ontmoeting met koffie of thee tussen 10.00 en 12.00 uur in de huiskamer van de kerk. Ook bij SWOM kan gekoffie- of getheeleut worden. Mensen die niet op eigen gelegenheid kunnen komen naar de activiteiten kunnen gehaald en gebracht worden. Daarvoor kunnen ze bellen of mailen met SWOM.

Ontmoeten raakt

Gerard Vendrig van de RK kerk in Montfoort laat weten dat, ondanks dat eenzaamheid uit de taboesfeer is gehaald, er nog steeds weinig actie is. “We durven het te benoemen. Dat doen we hier ook in voorbede, maar het overgaan tot actie om eenzamen te ontmoeten is weer een stapje verder.” Hij denkt daarom dat het bankje, dat ook de RK kerk buiten zal zetten, daarbij zal helpen. Gerard hoopt dat veel mensen uit Montfoort en Linschoten dat voorbeeld op zaterdag 2 oktober zullen volgen. Initiatiefnemers beseffen overigens heel goed dat juist de echte eenzamen hiermee niet uit hun schulp zullen komen, en menen dat het vooral in een stukje verbinding moet liggen. Vendrig: “Een vrouw die haar man verloren was, nodigde lotgenoten uit om te komen eten. Dat is mooi. Als je weet wat er speelt in je eigen buurt, kun je mensen ook uitnodigen om op de koffie te komen.” Dat is wat Mia van Jaarsveld beaamt: “Het is ook niet dat je mensen ‘ontmoet’ en dan is het klaar! Het gaat dieper. Daarom hanteren wij ook de slogan ‘Ontmoeten raakt’.

Ontmoeting fotograferen

Dat er zoveel partijen meedoen aan de Week van de Ontmoeting, daar zijn ze erg over te spreken. Toch gaat het ze er uiteindelijk allemaal om dat inwoners zelf initiatief nemen, en een bankje buiten zetten. Dat zal uiteindelijk ook beloond worden, met een versgebakken appelflap of oliebol die op zaterdag 2 oktober door vrijwilligers van de RK kerk worden rondgebracht en uitgedeeld aan mensen die samen koffie- of theeleuten op een bankje. En of dat nu is in het kader van de Week van de Ontmoeting, dat maakt dan niet uit. Iedereen die wil krijgt een oliebol of appelflap te eten. “Dan hebben we weer een aanknopingspunt om de Week tegen de eenzaamheid onder de aandacht te brengen.” Mia van Jaarsveld vertelt dat mensen die elkaar ontmoeten op een bankje ook worden aangemoedigd hun ontmoeting te fotograferen. Die foto’s kunnen ze dan insturen via info@ontmoetenraakt.nl. De foto’s zijn bedoeld voor de website Ontmoeten Raakt. Gerard Vendrig hoopt dat het voor een zogenaamd rimpeleffect zorgt: Net zoals een steen in de vijver. Dat is Conny met hem eens. Juist ook omdat er volgens haar genoeg mensen zijn - met een groot netwerk - die toch eenzaam zijn. “Dat zijn dan degenen die diepgang in hun contacten missen. Van zo’n bankje en natuurlijk alle activiteiten die georganiseerd worden, kunnen mooie ontmoetingen komen. Het mooiste is dat mensen dan met een gelukkig gevoel weggaan. Dat we iets hebben betekend en toegevoegd met en voor elkaar.”

Sjoukje Dijkstra

Ook bij de RK kerk zal een bankje staan, waar mensen elkaar kunnen ontmoeten.
Afbeelding
Taizéviering in Haasrecht 19 minuten geleden
Afbeelding
Kostschool in Oudewater van binnenuit 14 uur geleden
Afbeelding
Muziekduo Katakat treedt op in de soos 21 uur geleden
Afbeelding
Psalmzangavond met bovenstem in Montfoort gisteren
Het natuurgebied Bilwijk is niet langer toegankelijk voor honden.
Honden niet meer toegestaan in natuurgebied Bilwijk 22 feb, 19:00
Afbeelding
Benschopse vrouwen samen op weg naar Pasen 22 feb, 17:00
Afbeelding
Alle kinderen in Montfoort een zwemdiploma 22 feb, 12:00
Daphne van Kooten.
Debuut en vijfmaal goud bij Nederlandse Kampioenschappen 22 feb, 09:00