Initiatiefnemer Hans Bakker en Eric-Jan Hagoort.
Initiatiefnemer Hans Bakker en Eric-Jan Hagoort. Sjoukje Dijkstra

Protest rond Dorpshuis De Vaart trekt zo’n 75 mensen

Algemeen

Ongeveer 75 mensen kwamen af op het protest bij De Vaart in Linschoten, waar afgelopen zaterdag actie werd gevoerd voor het verkrijgen van een volledige horecavergunning in De Vaart als dorpshuis. In de week voor het protest kwam het bericht dat Dorpshuis de Vaart mag worden opgeknapt. Het ziet ernaar uit dat er een horecavergunning wordt afgegeven, maar wel met beperkingen, wat voor initiatiefnemer van het protest Hans Bakker reden was om het protest wel door te laten gaan: “Wat wij willen? Een dorpshuis met volledige horeca, grote zaal, en een terras midden in dit centrum.”

Hans sprak het verzamelde publiek toe, en uitte daarin zijn dankbaarheid voor hun komst. “Dat geeft aan dat jullie om een volwaardig dorpshuis in Linschoten geven.” Hij zei verder dat er al meer dan vier maanden getreuzeld wordt en dat ze het daarom tijd vonden voor actie. “Eind juni is met beheerstichting SBML afgesproken dat zij een vergunning aanvragen. Al vier maanden wordt er onderhandeld tussen de gemeente en SBML. Het goede nieuws is dat de vergunning er nu aan lijkt te komen, maar wel met een rem op de openingstijden in de avond.” In de praktijk komt het erop neer dat het dorpshuis open mag zijn tot 22.00 uur, tenzij er een activiteit plaatsvindt. “Dat is niet wat we willen”, aldus Hans. “Voorheen zat er een nachtvergunning op tot 04.00 uur. Dat hoeft van ons niet. Als het maar tot 01.00 uur is. Of - nu met coronatijd - tot 00.00 uur.” Dat boa’s het dorpshuis al tijden heel nauwlettend in de gaten houden, is hem een doorn in het oog. “Onder Ilse Menting (voorheen horeca uitbaatster van De Vaart) probeerden ze haar ook altijd op een overtreding te betrappen. Dat is ze nooit gelukt. Het lijkt wel of ze de pik op dit gebouw hebben.”

Slopen toiletten

Tot vorige week mochten er ook geen investeringen gedaan worden om het pand op te knappen. “Na onze aankondiging van de actie, mocht er plotseling wel een en ander verbeterd worden”, zegt Hans. Hij gebaart achter zich, waar vrijwilligers druk bezig zijn met het slopen van de toiletten. De oude toiletten verdwijnen allemaal in een groene container. “We hopen - gezien deze belangstelling voor deze demonstratie - dat het voor de gemeente een zetje in de rug is, om op korte termijn de vergunning zonder al te veel beperkingen af te geven voor het openen van het terras.” Aan het publiek vraagt hij: “Willen we hier een café voor een drankje, een hapje, een biljartje of een kaartje? Willen we een grote zaal waar niet alleen sociaal culturele activiteiten mogen plaats vinden? Willen we op het terras een kopje koffie of een biertje kunnen drinken?” Alle vragen werden beantwoord met een volmondig JA vanuit het publiek. “Ik hoop dat de gemeente en aanwezige politici dit goed hebben gehoord en dat er volgende week een vergunning wordt afgegeven. Dan hebben we ons eerste doel bereikt”, zei Hans. Hij wees het publiek verder op de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2022. “Linschotenaren mogen dan de politieke partijen beoordelen op hun programma. Laten we ervoor zorgen dat daarin het streven wordt dat de komende raadsperiode van 2022 tot 2026 een volwaardig dorpshuis zal worden gefaciliteerd.”

Eric-Jan Hagoort, die onderdeel uitmaakt van de werkgroep De Vaart, sprak zijn waardering uit over de hoge opkomst. Hij liet weten dat zij - nu De Vaart weer open mag - vooral op zoek zijn naar ‘handjes om te helpen’ en gastheren/ gastvrouwen. Ton van der Made van Seniorensociëteit het Knooppunt nam het woord van hem over en vertelde hoe het Knooppunt net was begonnen de activiteiten vanuit Montfoort ook naar Linschoten te brengen, toen er een kink in de kabel kwam: “De zaak ging dicht.” Ton zei zich Linschoten niet zonder dorpshuis te kunnen voorstellen. “Iedere gemeente heeft recht op een dorpshuis. Nu maar ook in de toekomst. Als Linschotenaren gaan we daar met z’n allen voor, en anders gaan we nog eens demonstreren.” Hij lichtte naderhand toe waarom een dorpshuis zo belangrijk is, juist voor senioren. “Kijk, De Brede Vaart is geen Dorpshuis, en kan het ook niet vervangen. Ouderen missen nu een soos en een terras waar ze een kopje koffie kunnen drinken.” Hij sprak verder de hoop uit dat de actie voldoende signaal zou zijn voor de politiek: “Ik kan me niet voorstellen dat ze er niks mee zouden willen doen.” Ook Ilse Menting was aanwezig bij het protest. Ze ondersteunt de actie van harte, gaf ze aan, maar op de vraag of ze nog terug zou willen komen, antwoordde ze ontkennend. “Zolang er geen volledige horeca functie op zit, zou ik dat niet willen en ook niet kunnen.”

Sjoukje Dijkstra

Op de voorgrond - terwijl het protest plaatsvond werd er hard gewerkt en werden de toiletten vast onder handen genomen.
Ongeveer 75 mensen kwamen af op het protest rond dorpshuis De Vaart in Linschoten.
Initiatiefnemer van het protest Hans Bakker aan het woord.
Afbeelding
BMM Band met live muziek 'From The Sixties Till Now' 10 uur geleden
Hier - het is december 2023 - wordt minutieus gewerkt aan het restaureren van de beschilderingen van het priesterkoor.
Stichting Reddingsplan Franciscuskerk Oudewater maakt restauratie priesterkoor mogelijk 12 uur geleden
Team 226 'Zorgpartners Midden-Holland'.
De Roparun in het pinksterweekend weer van start 13 uur geleden
Het opbrengen van N.S.B.-ers op 5 mei door twee priesterstudenten uit MegenFrans de Roode en Evert Hardesmeets, die ondergedoken zaten bijHein Blom in de Hekendorpse Buurt (nu kinderdagverblijf Veld-Zicht).Zij speelden een belangrijke rol in het verzet.Evert Hardesmeets (rechts) zou later op de dag zich verstoppenin het huis van Van Vliet op het IJsselvere en er de nacht doorbrengen.
Oorlogsdagboek mei 1945 4 mei, 19:00
 Ze hebben er weer een gezellig avond van gemaakt in het Cultuurhuis.
Taalcafé 4 mei, 12:00
Afbeelding
Ingezonden Van de Sande 4 mei, 10:00
Het echtpaar Kok met burgemeester Laurens de Graaf.
Koninklijke onderscheiding voor het echtpaar Kok-van Zuijlen in Polsbroek 3 mei, 17:00
Afbeelding
Bevrijdingsvuur naar Linschoten 3 mei, 14:00