YMCA.
YMCA. Aad Kuiper

Zomercarnaval Oudewater

Algemeen

Het begon allemaal in 1973 met een idee van Theo Schoonderwoerd en de Carnavalsvereniging “De Blauwbaadjes” was al snel geboren. Wat na die eerste, nog prille stappen volgde, is op facebook en de website van die Blauwbaadjes prachtig beschreven. In deze geschiedkundige verhandeling komen bekende en minder bekende namen voor zoals Willempie (nee, niet die) en Yonina, maar ook Lee Towers, Rowwen Héze en Guus Meeuwis kwamen naar Uivergein voor een destijds weergaloos optreden. En … in 1990 was er al een Caribean-Night.

Dit jaar, 2022, was er, om in die stijl te blijven, een zeer geslaagd Zomercarnaval: ‘s middags de bijzondere ‘lopende parade’ door Oudewater; een carnavalsoptocht met o.a. heel veel Braziliaanse inbreng en uiteenlopende carnavalsgroepen die een kleurrijk én luisterrijk schouwspel lieten horen en zien.

Verschillende van die carnavalsgroepen hadden deze 25e juni, een roze zaterdag, in hun kledij en soms zelfs in acts bijzonder goed uitgewerkt; wellicht ook was Prins Marcel een aanleiding, liet Léon Sangers, voorzitter van de Blauwbaadjes, later weten. De belangstelling was, ondanks dat Heksen in Touw een braderie georganiseerd had, behoorlijk groot. Langs de route stonden her en der kleine groepjes verklede feestgangers die niet meeliepen, maar wel van plan waren later naar het Zomercarnaval te vertrekken, zich vast te verheugen op wat ongetwijfeld komen zou.

Op het parkeerterrein van FC Oudewater aan de Waardsedijk was daarvoor een afgesloten festivalterrein gecreëerd waar vanaf een uur of drie tot ver na middernacht een geweldig carnavalsfeest gebouwd zou worden. Uiteraard stond het geheel onder leiding van Prins Marcel, de hofdames Bibian en Pam en de raad van 11. Het dak eraf zou dit keer niet lukken, want het festijn was gewoon lekker in de openlucht; dat het af en toe een beetje bleek te gaan regenen deed weinig af aan de feestvreugde.

Bij dit Zomercarnaval waren er optredens van nieuwe sterren aan het firmament, o.a. de swingende bands die ook al meeliepen in de parade, maar ook o.a. Trafassi (Kleine wasjes, grote wasjes), Kees Haak (ja, ja, de zoon van...) en Kafke wisten de sfeer tot grote hoogten op te zwepen.

Léon Sangers na afloop: “De hele dag was het gezellig. Alles wat we wilden is gelukt. In de parade zaten ook heel wat verwijzingen naar de actualiteit, en dat is altijd welkom. De Braziliaanse sfeer in combinatie met het zonnetje dat ons een handje hielp en de groepen waarin veel generaties meeliepen hadden er heel wat van gemaakt. Er was duidelijk veel steun uit de hele gemeenschap gekomen en dan kun je mooie dingen organiseren. Veel mensen stonden te swingen. De organisatoren van Heksen in Touw kwamen na afloop ook naar ons toe en ook zij waren enthousiast. Alles is goed verlopen voor iedereen. Het was een daverend succes; wellicht volgend jaar weer. Voorlopig kunnen we hier met een heel goed gevoel op terugkijken.”

Aad Kuiper

Prins Marcel en de hofdames.
Zomerse sferen.
Het bleef lang licht op het festivalterrein van het Zomercarnaval.
De actualiteit belicht.
Afbeelding
Verenigingen verbreken miljoenenrecord; recordopbrengst voor FC Oudewater 1 uur geleden
Afbeelding
Lijst van gevonden en vermiste dieren 4 uur geleden
Afbeelding
Een Luisterend Oor 18 uur geleden
Afbeelding
Kerst met de kerstman en -mutsen 20 uur geleden
Afbeelding
Alzheimer Café regio Woerden 10 dec., 12:00
Afbeelding
Curlingseizoen van start in Montfoort 9 dec., 19:00
Afbeelding
Belangrijke stap voor dierenwelzijn 9 dec., 17:00
Afbeelding
Wereldlichtjesdag Montfoort 9 dec., 12:00