Prins Marcel met zijn hofdames Pam Lissenburg en Bibian ter Burg.
Prins Marcel met zijn hofdames Pam Lissenburg en Bibian ter Burg. Tom Bode

Prins Marcel maakt het verschil

Algemeen

En ineens kon het weer. Carnaval! Twee dagen lang was het groot feest bij FC Oudewater. Onder luid gejuich van een hossende menigte werd zaterdagmiddag om 17.11 uur de nieuwe Prins Carnaval van Uivergein onthuld: Prins Marcel!

Marcel Heijmans, wil jij de Prins worden? Over het antwoord hoefde hij geen seconde na te denken. “Ik vind het helemaal fantastisch!” Maar wanneer je hem tien jaar geleden had verteld dat uitgerekend hij de ceremoniemeester van het Uivergeinse carnaval zou worden, dan had hij je absoluut niet geloofd. Een groot deel van zijn leven gaf hij niets om carnaval, dacht hij. Tot 2015. “Twee vriendinnen vroegen me mee. Ik had er nog niet meteen zin in. Maar ik ontdekte dat het hartstikke leuk is en ben nooit meer weggegaan.”

Wat hem al die tijd tegenhield? Hij dacht dat carnaval vooral een feest was van ‘de grote stoere mannenclub’. “Maar dat is helemaal niet zo. Ik houd van de gezelligheid, het gek doen met elkaar. De positieve sfeer en de saamhorigheid. Ik ken natuurlijk iedereen in de stad, dat maakt het extra fantastisch. Het is gewoon geweldig, ik heb er verder geen woorden voor.”

Aantrekkingskracht

Inderdaad, wie kent Marcel niet? De altijd goedlachse, sympathieke en gulle supermarkteigenaar is een geliefd inwoner van de stad. Het is ook om die reden dat de Raad van Elf Marcel zeer geschikt vindt voor deze eervolle functie, legt voorzitter van C.V. de Blauwbaadjes Léon Sangers uit. “Een Prins moet iemand zijn die bekend is binnen de gemeenschap. Iedereen moet blij zijn dat hij Prins wordt. Marcel is altijd zeer betrokken bij alles wat er gebeurt in Oudewater.”

Met deze Prins hopen de Blauwbaadjes het carnaval, na een jaar afwezigheid, weer helemaal op de kaart te zetten. “De carnavalsgroepen zijn twee jaar niet bijeengeweest; mensen hebben hele andere levens gekregen”, legt Léon uit. Feestvierders zijn in de afgelopen jaren gaan samenwonen, hebben kinderen gekregen of zijn buiten Oudewater gaan wonen. “Eerder kwam iedereen terug voor carnaval, maar dat is nu een beetje voorbij. We hopen dat Marcel een grote aantrekkingskracht heeft.”

Met z’n allen

Want Marcel viert het carnaval graag samen met iedereen. Hij is echt een mens van samen, vertelt hij. Logisch dus dat de slogan Samen maak je het verschil van ‘zijn Coop’, ook het thema is van zijn carnaval in 2023. “Het is zo actueel. Je staat er in het leven niet alleen voor. Dat geldt voor mijn winkel, daar werken we samen, en zonder klanten ben ik nergens. Maar ook een kar voor de optocht bouwen kan je niet alleen. Door respectvol met elkaar om te gaan, maak je het verschil.”

Mannen

Marcel wilde wel graag wat anders doen: ten tonele verschijnen met twee hofheren aan zijn zijde, in plaats van -dames. Hij stelde het voor aan de Raad van Elf. Léon: “Het feit van hofheren vinden we helemaal niet verkeerd, maar de Raad bestaat ook alleen uit heren, dus dan worden het alleen maar meer mannen. Twee sprankelende dames maakt het plaatje juist compleet.”

Dat stralende stel vond Marcel in Pam Lissenburg en Bibian ter Burg. “Ik heb een speciale band met die meiden. Ik ken ze al heel lang. Ze zijn ook zo enthousiast tijdens carnaval. Ze beginnen donderdagmiddag en eindigen op dinsdagavond. En dan gaat het niet alleen om de drank, hun enthousiasme is bijna niet te evenaren.”

Feestjaar

Prins Marcel heeft nog een heel jaar als Prins voor de boeg. Deze twee dagen carnaval waren een voorzichtige start van een prachtig feestjaar dat - hopelijk! - voor de boeg ligt. Op 25 juni wordt het zomercarnaval gevierd. Prins Marcel zal de straatparade vanuit de prinsenkar meemaken. “Misschien wel in de korte broek!”, grapt hij. Daarna mag hij zich opmaken voor het echte carnaval in 2023. Grote kans dat we hem ook op andere feesten en partijen als prins zien verschijnen.

Ellen van Leeuwen

Afbeelding
Waarom De Pelikaan niet verloren mag gaan 8 uur geleden
Afbeelding
‘t Kaasmeisje, meer dan alleen kaas 9 uur geleden
Afbeelding
Boer Koos van der Wind uit Montfoort is continu bezig met verduurzaming 10 uur geleden
Afbeelding
Verenigingen verpulveren Grote Clubactie 13 uur geleden
Afbeelding
Winterconcert Linfano 15 uur geleden
Afbeelding
Help de bakkersexpositie compleet te maken 18 uur geleden
Afbeelding
Tour de Boer landt in Polsbroek 8 dec, 19:00
Afbeelding
Wintertentoonstelling 2022-2023 bij Sille Gallery 8 dec, 18:00