De burgemeester luncht mee in het Logeerhuis met de gasten Arie en Bert (re)en twee vrijwilligers Sylvia Benschop en Sjani van Schaick.
De burgemeester luncht mee in het Logeerhuis met de gasten Arie en Bert (re)en twee vrijwilligers Sylvia Benschop en Sjani van Schaick. Margreet Nagtegaal

Er even tussenuit in Logeerhuis Bredius

Algemeen

Het Logeerhuis laat een logé genieten terwijl mantelzorgers op adem komen.

In een vleugel van Park Oudeland in Woerden is een uniek project gerealiseerd. Een logeerhuis voor ieder die intensieve zorg thuis krijgt van een mantelzorger. Om de mantelzorger te ontlasten vanwege de zorgzwaarte kunnen mensen in het Logeerhuis logeren. Voor de mantelzorger een gelegenheid om tot rust te komen of vakantie te nemen en voor de logé ook een aangenaam verblijf. Het Logeerhuis in Woerden heeft een regionale functie.

Sinds maart 2021 heeft Logeerhuis Bredius zijn deuren geopend. In Nederland is het concept van een logeerhuis om mantelzorgers te ontlasten vrij uniek, er zijn er slechts een stuk of vijf. Het idee in Woerden kwam bij Mirjam Bijlenga vandaan. Zij werd getriggerd door de vraag ‘Hoeveel mantelzorgers zijn overbelast?’ Het Logeerhuis draait voornamelijk op vrijwilligers die aangestuurd worden door coördinatoren. In het Logeerhuis draait het vooral om een aangenaam verblijf. Het verblijf voor de logé voelt een beetje als vakantie. Het logeerhuis is perfect gelegen. Aan de rand van het mooie landgoed Bredius en ook dicht bij het centrum van Woerden.

De vier sfeervolle appartementen geven een huiselijke sfeer en zijn van alle gemakken voorzien. Er is een gemeenschappelijke ruimte waar een zithoek is en koffie of thee gedronken kan worden. Daarnaast is een grote eettafel waar gezamenlijk kan worden gegeten. Op de muren hangen veel kunstwerken van plaatselijke kunstenaars en in elke ruimte is een mooie muurschildering aangebracht. Alle appartementen hebben een woon/zit- en slaapgedeelte en eigen sanitair. De kamers hebben elk een andere sfeer en inrichting. Alle kamers hebben een comfortabel hoog-laagbed, een kledingkast, comfortabele zitstoelen, een kleine koelkast en televisie/radio en wifi. De warme maaltijden kunnen worden genuttigd in het restaurant ‘Eetkamer Bredius’ op de begane grond. Maar de persoonlijke wens van een logé staat altijd voorop.

Het voelt als thuiskomen

Tijdens een werkbezoek aan het Logeerhuis van de Oudewaterse burgemeester Danny de Vries werd het huis bezichtigd en kon er gesproken worden met de gasten die er waren. Arie uit Kamerik heeft het goed naar zijn zin. “Nu kan mijn vriendin met vakantie naar Spanje en over een week zie ik haar weer.” Een andere logé is er elke maand een weekend. Om zijn vrouw te ontlasten. Hij heeft het ook goed naar zijn zin en komt zelfs weer tot activiteiten die hij een poos niet had opgepakt. “Elke maand heb ik dezelfde kamer. Het voelt als thuiskomen.” De vrouw van Bert uit Montfoort kon ook even op vakantie. De grote groep vrijwilligers bestaat uit enkel vrouwen. “Als er een man zou zijn kan ik gaan vissen! Of kaarten!” Nieuwe vrijwilligers kunnen zich altijd melden.

Omdat de logés zorg nodig hebben is er 24 uur iemand aanwezig. Alle gespecialiseerde zorg wordt gedaan door wijkverpleging en zo nodig in overleg met een huisarts. De vrijwilligers zijn allemaal speciaal opgeleid om dit werk te kunnen doen. Zij draaien ook slaapdiensten en kunnen terugvallen op een achterwacht. Hun zorg en begeleiding is er op gericht om het verblijf zo aangenaam mogelijk te maken. Elke laatste zaterdag van de maand is er een inloopochtend van 10.00-11.00. Iedereen is welkom om het logeerhuis te komen bekijken en vragen te stellen. Een verblijf in het Logeerhuis valt onder de zogeheten respijtzorg. Via de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) kunt u een maatwerkindicatie krijgen. U kunt dit rechtstreeks aanvragen via het WMO-loket. U kunt ook eerst het Logeerhuis benaderen. De coördinatoren Angela en Veronica ondersteunen bij de aanvraag bij de gemeente. Als er een indicatie via de Wet Langdurige Zorg (WLZ) is afgegeven, kijkt de coördinator wat de mogelijkheden zijn binnen het zorgpakket. In het Logeerhuis helpen ze graag of het logeren mogelijk is en proberen zoveel mogelijk logeerwensen te realiseren. Bellen kan altijd, 0348 591010. Het adres is Park Oudeland 74 te Woerden.

Margreet Nagtegaal

Coördinatoren Angela Groothedde-Hapo (li)en Veronica Groen in’t Wout- van Veen.
Afbeelding
Deze week in Concordia 29 minuten geleden
Afbeelding
Geen amusementswaarde en geen punten 2 uur geleden
Afbeelding
Voetbalverslagen en voetbalprogramma 3 uur geleden
Afbeelding
Hoge opkomst bij de Kamerverkiezingen in Haastrecht en gehele Krimpenerwaard 17 uur geleden
Afbeelding
Stemmen tellen 18 uur geleden
Afbeelding
Aankomst in Oudewater als vanouds 19 uur geleden
Afbeelding
Horen, zien en toch zwijgen 20 uur geleden
Afbeelding
Geen amusementswaarde en geen punten 21 uur geleden