Inkooien, controleren en inladen. Jaar in, jaar uit.
Inkooien, controleren en inladen. Jaar in, jaar uit. pr

Overbeek-Rijsbergen wint moederdagconcours

Algemeen

Na het inladen van de korven van duivensportvereniging De Zwaluw kon de grote vrachtwagen van de afdeling Zuid-Holland de weg naar de lossingsplaats inslaan. Dit keer ging de reis richting Frankrijk. Belangstellenden onder wie heel wat oud-leden hadden even voordien de formaliteiten bezien waarmee een en ander gepaard gaat. Aan de gevel van het clubgebouw een ongebruikelijk bord met daarop de leeftijd van de vereniging; 101 jaar (6 mei 1921 - 6 mei 2022). Leden, oud-leden, naburige tuinders van de volkstuinvereniging, sponsoren en de burgervader bezochten de inloopavond om gezamenlijk het glas te heffen op het honderdjarig bestaan van de een van de oudste verenigingen van Oudewater. Namens de afdeling 5 van Zuid-Holland werd een kunstwerkje overhandigd met de afbeelding van een … duif.

Feest al gevierd

Door corona was er het nodige uitgesteld en op de lange baan geschoven, maar eerder al hadden de leden een feestavond meegemaakt in de Dijketelg en vrijdag was het precies de stichtingsdatum plus 101 jaar. Voorzitter Paul Houdijk hief een verjaardagslied aan dat aansluitend door de aanwezigen werd bekroond met een luid ‘hieperdepiep hoera’. Hans van Alphen, de voorzitter van de jubileumcommissie en tevens eindverantwoordelijke voor het speciale jubileumboekje bij gelegenheid van dit unieke jubileum, getuigde van zijn 72-jarige liefde voor de duivensport. Hij overhandigde het boekje aan burgemeester De Vries en sprak de hoop uit dat het ledenaantal van de jubilerende vereniging in de nabije toekomst zal groeien. Het ledental van 31 behoeft versterking. Overigens is De Zwaluw een vereniging waarvan ook melkers uit de regio lid kunnen zijn. Dat is op heden ook het geval.

Hierges (Frankrijk)

Op vrijdag 6 mei, tijdens de open avond, werden de duiven ingekooid voor de eerste vlucht in Frankrijk, nl. Niergnies, een afstand van 238 km. De duiven werden in de loop van de zaterdagochtend gelost om 11.30 uur, met een noordwestenwind. De duiven behaalden een snelheid van ruim 76 km per uur.

Moederdag

Deze vlucht stond in het teken van moederdag. Gelukkig gingen de duiven op zaterdag los en niet op zondag wat voorgaande jaren regelmatig gebeurde. Voor alle deelnemers was er een plant voor moeder de vrouw, de kracht achter de duivenmelkers. Deze vlucht werd overtuigend gewonnen door de combinatie Overbeek=Rijsbergen. Zij wonnen ook de moederdagtaart, geschonken door Marcel Heijmans. Het nummer 16 waar de taart op viel was door de burgemeester De Vries gedraaid op het rad.

  1. De uitslag van de eerste acht liefhebbers was als volgt:
  2. 1. Overbeek-Rijsbergen: 1,2,4,11,13,16, 17, 22, etc.
  3. 2. Gert den Houdijker: 3, 5, 6, 8, 14, 19, etc.
  4. 3. Paul Houdijk: 7, 87, 88, 89, etc.
  5. 4. Combinatie Wouters: 9, 12, 25, 32, 34, 35, 38, 45, etc.
  6. 5. Gijsbert Broekhuizen: 10, 140 etc.
  7. 6. W en R Groen: 15, 26, 46, 66, 101, etc.
  8. 7. Houdijker en zoon: 18, 52, 63, 64, 65, etc.
  9. 8. Paul Satink: 20, 21, 24, 37, 54, 73, etc.

Op naar de volgende vlucht en dat is op donderdag inkooien, daar de losplaats steeds verder weg ligt en de afstand daardoor steeds groter wordt.

Inkooien, controleren en inladen. Jaar in, jaar uit.
Op weg naar Frankrijk.
OZV moest de laatste wedstrijd aantreden tegen de concurrent Poseidon.
Ook OZV Dg kampioen 10 uur geleden
V.l.n.r.: Anneke van Heertum, Mirjam Jongerius en Marry van der Kroon.
Koningsochtend in Vlist met oranjebitter 12 uur geleden
 Tussen de buien door werd een hoop plezier gemaakt.
Koningsspelen voor de basisscholen 14 uur geleden
Afbeelding
Update spreidingswet en motie over plannen Cultuurhuis 15 uur geleden
Springkussen Striker was een succes.
Koningsdag in Driebruggen 17 uur geleden
Afbeelding
'Als ik ga - ga ben' 19 uur geleden
Afbeelding
Ringsteken met de skelter op Koningsdag in Polsbroek 20 uur geleden
De knikkerbanen tijdens de Koningsspelen.
Knikkeren en Koningsspelen 30 apr, 19:00