Siem van der Burg

Nationale Diabetes Challenge start wandelingen

Je hoeft geen diabetes te hebben om mee te doen. Ook als je diabetes wil voorkómen mag je deelnemen aan ‘De Nationale Diabetes Challenge’ (NDC). In de week van 9 mei starten de wandelingen voor de derde keer in Linschoten en Montfoort. Vitaliteitscoach Barbara Griffioen en wandeltrainer Henny Korrel organiseren de NDC-lokaal op basis van het initiatief van ‘De Bas van der Goor Foundation’. Ze krijgen ondersteuning van Montfoort Vitaal, huisartsen, apothekers, fysiotherapeuten, vitaliteitscoaches en wandeltrainers.

Er wordt ongeveer twintig weken lang één keer per week gewandeld in eigen buurt. Af en toe overslaan vanwege vakantie of andere besognes is geen probleem. Het zijn een soort ‘ommetjes’, maar dan anders en zonder stokken! De deelnemers worden begeleid door vrijwilligers uit de zorg, sport en/of welzijn die optreden als wandeltrainer. De wandelingen starten in de week van 9 mei 2022. De deelnemers trainen samen en werken toe naar de feestelijke finale in Arnhem op zaterdag 24 september. Zo ervaren deelnemers op een veilige en gezellige manier dat bewegen goed is voor hun gezondheid en tegen diabetes. Tijdens het wandelen worden ook andere gezondheidsthema’s besproken zoals: voeding, ontspanning en slaap.

Barbara Griffioen en Henny Korrel organiseerden op woensdagavond 20 april een informatieavond in ‘De Vaart’ in Linschoten. Zo’n twintig geïnteresseerden, overwegend vrouwen, kwamen poolshoogte nemen over het programma. De meesten waren op het programma geattendeerd door hun huisarts of apotheker. Een groot deel van de aanwezigen zei aan het eind van de avond dat aanmelding zou volgen. Dat zorgt ervoor dat het aantal van 23 deelnemers van vorige keer zeer waarschijnlijk zal worden overtroffen.

De deelnemers lopen, afhankelijk van de wensen en de aanwezige basisconditie, op woensdagavond vanaf 19.00 uur 10 kilometer, op donderdag 19.00 uur 5 kilometer of op vrijdag om 09.00 uur 3 kilometer. Switchen tussen de dagen mag! Als deelnemers de 3 kilometer in het begin niet halen is dat ook geen probleem. De coaches zorgen ervoor dat de conditie rustig wordt opgebouwd. Enkele voormalige deelnemers vertelden op de informatieavond hoe dat er aan toe was gegaan in voorgaande jaren en wat ze er mee opgeschoten waren: een betere conditie, leuke contacten en minder medicijnengebruik waren de opbrengsten van de wandelingen, hun eigen extra trainingen en veranderd voedingspatroon.

Opgeven voor het programma kan nog steeds. De kosten bedragen 25 euro. Daarvoor krijg je begeleiding, een app voor de coaching, een shirt en de busreis naar Arnhem in de slotweek. Heb je interesse of vragen bel dan met Barbara Griffioen 06-40207132. Opgeven kan via nationalediabeteschallenge.nl/montfoortvitaal2022

Siem van der Burg

Meer berichten