<p pstyle="BODY">Barbara Griffioen en Henny Korrel aan het wandelen in het Appellaantje.</p>

Barbara Griffioen en Henny Korrel aan het wandelen in het Appellaantje.

Diabetes Challenge goed voor iedereen

De Diabetes Challenge die binnenkort van start gaat is duidelijk niet alleen goed voor mensen die diabetes hebben, maar eigenlijk goed voor iedereen. De challenge daagt iedereen uit een twintigtal weken achtereen op een vaste dag onder begeleiding te gaan wandelen met een bijzondere finale. "Een gezonde uitdaging!", noemt Barbara Griffioen het. Zij organiseert deze challenge in Montfoort/Linschoten en begeleidt in Linschoten een groepje lopers die deze uitdaging daaraan willen gaan, terwijl Hennie Korrel Montfoort voor haar rekening neemt. Heel wat zorgbieders werken hieraan mee, omdat ook zij dit een heel goed initiatief vinden.

Barbara Griffioen zelf is leefstijl- en vitaliteitscoach die mensen op weg helpt een betere leefstijl te ontwikkelen en/of omdat ze zich 'beter in hun vel' willen gaan voelen. Dat zij hieraan meewerkt is dus niet zo verbazingwekkend. Ze laat weten dat er heel wat professionals, die werkzaam zijn in de zorg, graag meewerken aan deze challenge: praktijkondersteuners van huisartsenpraktijken in Linschoten en Montfoort, de Buurtsportcoach John van Echtelt, Fysiotherapiepraktijk ADFYS van Ron Haanschoten, fysiotherapeut Irma van Dam en sportmasseur Daniëlle Cabri hebben met haar de handen ineen geslagen om onder de vlag van Montfoort Vitaal de nationale Diabetes Challenge in Linschoten en Montfoort te organiseren. En was het niet professor Erik Scherder die om heel andere redenen het wandelen aan het stimuleren is? Nog een extra motivatie dus.

Nationale Diabetes Challenge

"Met deze Nationale Diabetes Challenge willen we de inwoners van de gemeente Montfoort op een leuke manier kennis laten maken met wandelen en daarmee het werken aan een gezonde leefstijl. We hebben ervaren dat het ontmoeten van gelijkgestemden motiveert en enthousiasmeert om te gaan en zeker ook te blijven wandelen. Ook hebben we gezien en gemeten dat deelnemers daadwerkelijk hun leefstijl verbeteren door meer te bewegen." Zelf blijkt Barbara hier een tweetal jaar geleden mee in aanraking te zijn gekomen Toen organiseerde Wanda Wandelt (een toepasselijk pseudoniem, met een aantrekkelijke en inspirerende website) een en ander, maar nu heeft Barbara het stokje overgenomen. "We doen een lichaamsmeting aan het begin en aan het eind van de challenge en iedereen merkt dat er van alles in positieve zin is veranderd. Dat vindt iedereen natuurlijk wel heel fijn en daarom gaan er ook heel veel door met wandelen. We wandelen met deze challenge - natuurlijk altijd volgens de dan geldende regels - 20 weken lang in Linschoten op dinsdagavond en in Montfoort op maandagavond en sluiten af met een finaleweek, waar dan een 'vierdaagse' wordt gelopen. Maar er wordt echt met iedereen rekening heel goed gehouden. Het is voor mensen met diabetes een opsteker, maar ook voor anderen; want bewegen is altijd goed." Zelf haalt Barbara haar motivatie uit haar eigen vakgebied omdat ze weet dat wandelen een mooie bijdrage levert aan het welzijn van mensen en zij weet zich gesteund door heel wat deskundigen. "Het is van invloed op je medicijngebruik, als je diabetes hebt; je voelt je prettiger en wellicht val je er nog van af ook." Wie hier nu enthousiast van wordt kan op 10 mei om half acht online informatie krijgen. Via www.nationalediabeteschallenge.nl/montfoortvitaal kun je je aanmelden en vind je ook al veel informatie, maar wie het wellicht misloopt, en toch misschien wel mee wil doen, mag ook gewoon met Barbara bellen (06-40207132).

Het is goed om te weten dat de gemeente toestemming heeft gegeven om per begeleider met twee keer vier deelnemers op te gaan, tenzij de regels opnieuw worden bijgesteld uiteraard. Bijzonder leuk is dat je als deelnemer ook nog een online-begeleiding aangeboden wordt. Gedurende de wandelweken, die op 17 en 18 mei starten, wordt er iedere maand online-informatie over een bijpassend onderwerp aangeboden; over voeding bijvoorbeeld en over slapen. Als dat geen leuk aanbod is … en zo goed als zeker ook nog met een heel positief resultaat.

Aad Kuiper

Meer berichten