Caroline Schilder bij de overslag langs de provinciale weg tussen Montfoort en Oudewater.
Caroline Schilder bij de overslag langs de provinciale weg tussen Montfoort en Oudewater. Margreet Nagtegaal

Meer water door de Hollandse IJssel

Algemeen

Het baggeren van de Hollandse IJssel door firma J.P. Schilder B.V. uit de kop van Noord-Holland verloopt voorspoedig. In opdracht van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden wordt het traject van Nieuwegein tot Haastrecht gebaggerd. De laatste keer dat dat gebeurde was in 1970. Momenteel naderen ze Oudewater. Als het vaarseizoen weer start, van 1 april tot 1 oktober, zullen er geen werkzaamheden plaatsvinden.

Caroline Schilder is de omgevingsmanager van het baggerbedrijf en zorgt dat iedereen geïnformeerd wordt. Ze vertelt dat het baggeren sneller gaat dan verwacht. “Er zijn twee sets aan het baggeren. De één baggert het traject van Montfoort tot de Cosijnbrug in Oudewater en de andere set is vanaf Achthoven in Nieuwegein naar Montfoort gegaan. We denken dat we met set één deze maand de Cosijnbrug hebben bereikt. En de set in Montfoort zal binnenkort verplaatst worden voorbij de Hoenkoopsebrug in Oudewater en gaat richting Haastrecht baggeren. Vóór 1 april, als het vaarseizoen begint zijn we waarschijnlijk wel tot Hekendorp gekomen. In oktober gaan we dan weer verder met laatste gedeelte; van Hekendorp tot en met Haastrecht. Ook het gedeelte tussen de Cosijnbrug en de Hoenkoopse brug wordt dan gebaggerd, een deel daarvan is al op diepte en wordt overgeslagen. In november 2022 zijn we klaar.”

Alle bagger gaat naar een onderwaterdepot in Rotterdam. Per dag rijden er acht vrachtwagens drie keer op en neer naar Rotterdam met 22 kuub bagger, dat is gemiddeld 500 kuub per dag. Totaal zal er ongeveer 150.000 kuub gebaggerd worden. De belangrijkste reden is dat er meer water door de IJssel kan; een kwestie van waterhuishouding dus. Er wordt vanaf twee meter van de kant gebaggerd om de oevers zoveel mogelijk te beschermen. Bij huizen die niet onderheid zijn of vlak aan het water staan wordt vooraf woninginspectie gedaan. “Dat is vooral voor de zekerheid; het waterschap wil geen enkel risico lopen dat er door het baggeren verzakkingen komen. Maar die kans is minimaal.” Voordat de klus begon is ook alles langs de IJssel met een drone in beeld gebracht.

“Er zijn nog geen gekke dingen gebeurd. Maar bij eenieder die zich zorgen maakt, gaan we langs. Daar kijken we extra goed en overleggen altijd. We besluiten soms ook dat we een stukje overslaan als huizen heel dicht bij het water staan.”

Caroline verwacht dat de waterkwaliteit wat zal verbeteren. “In de bagger zit veel pfas, een verontreiniging die ook hier overal aanwezig is. Het is eigenlijk afval van de fabrieken, vergelijkbaar met de anti-baklaag van een pan. Maar er zijn ook vakken waar asbestvervuiling is. Dat wordt apart afgevoerd.”

Er is natuurlijk van alles al boven water gehaald. Van autobanden tot winkelkarretjes, uitlaten van auto’s en oude fietsen. In Nieuwegein en IJsselstein kwamen ze 25 lege kluizen tegen en ook een autowrak. Opgeruimd staat netjes als dat verdwijnt van de bodem van de IJssel.

Bij het Vette Varken bij Hekendorp komt de nieuwe overslaglocatie. Caroline noemt dit een uniek project. “Het is bijna 30 km lang en gaat door alle dorpskernen hier. Voor ons is dat erg bewerkelijk maar ook een leuke uitdaging.”

Als er vragen zijn kan dat via de website maar ook elke dinsdag van 15.00 tot 16.00 uur bij de keet bij het Gemaal De Pleyt in Willeskop, daar is dan iemand aanwezig.

Margreet Nagtegaal

Het opbrengen van N.S.B.-ers op 5 mei door twee priesterstudenten uit MegenFrans de Roode en Evert Hardesmeets, die ondergedoken zaten bijHein Blom in de Hekendorpse Buurt (nu kinderdagverblijf Veld-Zicht).Zij speelden een belangrijke rol in het verzet.Evert Hardesmeets (rechts) zou later op de dag zich verstoppenin het huis van Van Vliet op het IJsselvere en er de nacht doorbrengen.
Oorlogsdagboek mei 1945 14 uur geleden
 Ze hebben er weer een gezellig avond van gemaakt in het Cultuurhuis.
Taalcafé 21 uur geleden
Afbeelding
Ingezonden Van de Sande 23 uur geleden
Het echtpaar Kok met burgemeester Laurens de Graaf.
Koninklijke onderscheiding voor het echtpaar Kok-van Zuijlen in Polsbroek 3 mei, 17:00
Afbeelding
Bevrijdingsvuur naar Linschoten 3 mei, 14:00
Afbeelding
Open ochtend Hospice De Mantelmeeuw 3 mei, 12:00
Afbeelding
Voetbalprogramma 3 mei, 10:00
Afbeelding
Orgelbespeling in Oudewater 3 mei, 09:00