Afbeelding
Aad Kuiper

Een leuk spel en het levert voor huiseigenaren nog geld op ook!

Algemeen

Henk Brouwer heeft een speurspel bedacht dat je gewoon thuis kunt spelen. Het is leuk, maar er komt wel wat denkwerk aan te pas, het is een spel waar kinderen die kunnen speuren en al aardig kunnen rekenen gezellig aan mee kunnen doen en … het kost niets! Integendeel, het zou zomaar eens geld kunnen opleveren. Nou, wat wil je nog meer in deze donkere dagen?!

"En simpeler dan op deze manier kan het niet", laat Henk weten. "Het spel heb ik hier voor je in dit verhaal - hij overhandigt me een blaadje - helemaal uitgelegd. Knip het uit en leg het even opzij totdat je er echt tijd voor hebt, want je bent er wel een tijdje zoet mee. Het mag natuurlijk ook in etappes gespeeld worden. En afkijken mag ook, want er is maar één winnaar en dat ben je zelf. Oké, knip uit en leg het even apart … of ga meteen aan de slag." Tegen zo veel enthousiasme zijn we niet opgewassen.

Als je weet dat Henk Brouwer een van de drijvende krachten achter allerlei milieuactiviteiten in Oudewater is, snap je wel waar dat heen gaat, maar het is er niet minder leuk om. Brouwer vertelt dat het spel ontstond onder het genot van een goed glas wijn in een vredige sfeer met (uiteraard) heel weinig visite bij een simpele (led)verlichting en noemde het: 'Van lockdown naar costdown', maar je mag het ook het 'energiebesparingsspel' noemen of, en daar houden we het maar even op, het 'thuis-speur-spel'.

"Iedereen begrijpt waar 'lockdown' in deze tweede golf voor staat", zegt Brouwer, "maar 'costdown' moet ik even uitleggen. Costdown staat voor het verlagen van de automatische betaling aan je energieleverancier, die berekend wordt naar je verbruik van je elektriciteit. Dat verbruik staat omschreven in KWh; daarin zit niet alleen je elektriciteitsverbruik, maar ook de transportkosten daarvan (het lijkt vanzelf binnen te komen, maar iemand moet het wel naar je toe sturen door een kabeltje), belastingen over wat je verbruikt, en zo nog een paar kosten."
Mooi meegenomen in deze donkere dagen.

Ledlampen

Henk Brouwer geeft een voorbeeld. Hij vertelt dat hij twee lampen van 50 Watt had die hij bijna elke avond liet branden. "Bij elkaar kwam dat op zo'n 2 x 900 = 1.800 branduren. En dan reken je 1.800 (uur) x 50 (Watt) = 90.000 Watt/uur = 90 KWh. Dat kost dus 90 (KWh) x 0,23 (want dat is de gemiddelde prijs in Nederland) = 20,70", vertelt Henk met een rekenmachientje in zijn hand. "Toen ben ik eens gaan rekenen en begreep dat, als ik ledlampen met dezelfde lichtopbrengst zou kopen, die maar 7 Watt gaan verbruiken, ik heel wat zou besparen. Reken maar mee.1.800 (uur) x 7 (Watt) = 12.600 KWh = 12,6 KWh. Dan kost het me dus 12,6 (KWh) x 0,23 = 2,90. Het verschil is maar liefst 17, 80."

"Je hoort het goed, 17,80 goedkoper. Tja, je moet wel een paar nieuwe ledlampen kopen, maar zo duur zijn die lampen tegenwoordig niet meer. Binnen een jaar heb ik ze er ruimschoots uit. En zulke lampen gaan nog jarenlanger mee ook. Tel uit je winst. En dan heb ik het nog niet eens over het milieu. Ook mooi meegenomen. Kunnen we misschien minder windmolens plaatsen", zegt hij met een knipoog. "En ik had nog meer van die traditionele lampen: kassa!" Henk glimlacht erbij, maar wil voor hij het spel uitlegt dit nog even kwijt dat je die lampen ook gratis kunt krijgen. Gratis? "Ja, luister maar."

Gratis ledlampen

Henk Brouwer gaat onverdroten verder: "Iedere inwoner van Oudewater kan tijdelijk GRATIS (Brouwer vertelde dat in hoofdletters) ledlampen tot een bedrag van 50 euro aanschaffen. En dat is niet eens zo ingewikkeld. Je moet een voucher regelen via www.energieoudewater.nl en dan kan iedereen ledlampen afhalen bij de bouwmarkt hier in Oudewater, BPG Snel." Echt iedereen? "Dat is niet helemaal waar, want er is maar een beperkt aantal vouchers en wie het eerst komt, die het eerst maalt. En het geldt voorlopig alleen nog maar voor huiseigenaren. En dan moeten degenen die het eerst kwamen natuurlijk nog wel even wachten tot de bouwmarkt weer open mag."

"Maar", voegt Brouwer eraan toe, "als je al allemaal ledlampen hebt, of je bent per ongeluk toch net te laat, dan zijn er nog allerlei andere leuke aanbiedingen; ook gratis, of veel goedkoper. Ga maar kijken."

"De voucheractie van Energie Oudewater, RRE, eindigt op 31 maart 2021", besluit Henk Brouwer zijn verhaal. "Maar iedereen die een voucher weet te scoren kan die al online invullen, thuis uitprinten en na beëindiging van de tweede lockdown als betaalmiddel 'verzilveren' voor de ledlampen die aangeboden worden in de voucheractie van Energie Oudewater (RRE), Regeling Reduceren Energieverbruik."

Henk Brouwer verklapt nog een kleine, maar wel belangrijke toevoeging: "Op dit moment probeert Energie Oudewater, samen met de gemeente Oudewater, toegang te krijgen tot een volgende actie die niet alleen voor huiseigenaren, maar ook voor huurders van toepassing is; de RRE-W. Die aanvraag ligt nu nog in Den Haag, maar we verwachten wel binnenkort een reactie te krijgen. De vouchers zijn dan echt voor IEDEREEN (Brouwers spreekt graag in hoofdletters) in Oudewater te verkrijgen bij Energie Oudewater. En maak in ieder geval die rekensom want de uitkomst blijft van toepassing, mét of zonder voucher."

Dan nu eerst het thuis-speur-spel maar eens gaan spelen. Lijkt me nog niet echt makkelijk. Maar ja, het is dan ook een speur-spel.

Thuis-speur-spel

Voor de alles-willen-weters onder de lezers nog even de volgende toevoeging; ga anders gewoon door naar de spelregels.
De kosten voor opwekking van 1 kWh aan elektriciteit zijn in Nederland ongeveer 4 eurocent voor een elektriciteitscentrale die wordt gestookt op aardgas of steenkool, en 5-8 eurocent, afhankelijk van de standplaats van de molen, voor windenergie (2003). De verbruikersprijs ligt echter aanzienlijk hoger vanwege de kosten van bijvoorbeeld service, stroomtransport en energiebelasting. In 2019 waren de kosten voor een huishouden gemiddeld 0,23 per kWh (incl. btw). Een gemiddeld huishouden verbruikte in Nederland in 2010 ongeveer 3.300 kWh. Als je bijvoorbeeld een lamp van 60 watt een avond laat branden kost dat dus gemiddeld 10 cent. Nou lijkt dat niet veel, maar je hebt meer dan alleen maar één lamp en ze branden vast vaker dan één avond. En dan nu dus:

De spelregels van het 'thuis-speur-spel'

  1. 1. Inventariseer in iedere kamer in huis het aantal lichtpunten en/of lampen.
  2. 2. Kijk vervolgens hoeveel Watt ze verbruiken, want …
  3. 3. Alleen lichtpunten en/of lampen van 30 Watt (per uur) en sterker/zwaarder spelen mee in het 'thuis-speur-spel'. Noteer die op een blaadje.
  4. 4. Schat in hoeveel uur die lampen per jaar (!) branden, want …
  5. 5. Alleen lichtpunten en/of lampen met 100 branduren of meer per jaar spelen mee in het 'thuis-speur-spel'.

  6. 6. Schrijf dat in een tabelletje zoals hieronder.

ABCA x B x C
kWh x 0,23
aantal lampenbrandduurwattageWhkWhoude kostprijs
285060102.00010223,46
36004072.0007215,56
19007567.50067,515,53




241,555,55

7. En nu gaan we dit tabelletje overnemen, maar vullen dan het wattage van de vergelijkbare ledlampen in.
(De waarden voor andere lampen zijn gemakkelijk te vinden op internet.)


ABCA x B x C
kWh x 0,23
aantal lampenbrandduurwattageWhkWhnieuwe kostprijs
285060 711.90011,92,74
360040 59.00092,07
190075 98.1008,11,86




296,67

8. Trek nu de uitkomst van opdracht 7 af van opdracht 6 en dan heb je het bedrag dat je jaarlijks minder aan je energieleverancier kwijt bent.
In het voorbeeld dus 55,55 - 6,67 = 48,88. Elk jaar dus!

Aad Kuiper

Afbeelding