Felicitaties burgemeester De Vries
Felicitaties burgemeester De Vries pr

M.J.E. (Marie) Streng-Schoonderwoerd 100 jaar

Algemeen

Op zaterdag 12 december vierde mevrouw M.J.E. Streng haar honderdste geboortedag. Reden voor burgemeester De Vries om haar met een bezoekje te vereren. Niet op de dag zelf. Die was voorbehouden aan haar gezin, maar op maandag -net voor het afkondigen van de strengere lockdown- was de gelegenheid om naast de persoonlijke felicitaties ook een mooie orchidee te overhandigen. Het gesprek ging over de creatieve schilderkunsten van de hand van de jarige en de bewondering van de burgervader was groot. Mevrouw Streng is drie jaar geleden naar De Wulverhorst verhuisd en daar mochten de kinderen op verjaarsvisite komen. Niet tegelijkertijd, maar in blokken van vier.

Geen geklaag

Voor een vrouw van het kaliber mevrouw Streng is het moeilijk te accepteren dat ze afhankelijk is van het personeel van De Wulverhorst. Niettemin is ze vol lof over de wijze waarop 'die meiden' zich voor haar uitsloven. Haar gehoor laat te wensen over en daarbij ziet ze slecht. Klagen doet ze echter niet. Lopen gaat niet meer. Haar geest is echter bijzonder helder. Ze geniet van het bezoek van haar kinderen en heeft de gave mooie verhalen te vertellen over vroegere tijden. Daar heeft ze ook veel aardigheid in. Zes zonen en evenzovele schoondochters ervaart zij als een rijk bezit en bovendien heeft ze liefst 16 kleinkinderen en 16 achterkleinkinderen die haar met bezoekjes kunnen vereren. Daar geniet ze bijzonder van en dat deed ze ook van haar verjaardagsfeest waarop ze een tweehonderdtal kaarten tegemoet kon zien.

Echte Oudewaterse

Marie Streng is een geboren en getogen Oudewaterse. Ze zag het levenslicht in de Leeuweringerstraat in de oude stadsboerderij (naast het chinees-Indisch restaurant). Vier kinderen telde het gezin Schoonderwoerd, waarvan Gert, de oudste zoon, in het laatste oorlogsjaar werd doodgeschoten. Op school was ze een enthousiaste leerlinge die graag een vervolgopleiding had willen volgen. Dat zat er in de dertiger jaren vaak niet in, zo ook bij Marie, die altijd nog over haar favoriete leerkracht, zuster Antonia, weet te verhalen. Speelde haar leven zich aanvankelijk af in de groentezaak, vanaf 1936 nam zus Jopie die rol over en werd ze dienstmeid bij Jaantje Steenkamer aan de Donkere Gaard. Dat betekende meer vrijheid, meer gezelligheid, uitstapjes en zelfs een hoofdrol -als Maria- in het toneelspel 'de glorie van het priesterschap' ter gelegenheid van de 50-jarig jubileum van pastoor Bennebroek. Logeren bij ooms en tantes en oudere nichten deed ze met veel plezier. Met veel bijzonderheden weet ze hieromtrent te verhalen.

58 jaar getrouwd

Bijna 60 jaar vormde zij een echtpaar met Gerard Streng. Zij trouwden op 24 september 1942. Toen de oudste zoon Han in '44 geboren werd, verbleef de kersverse vader in Frankrijk waar hij werkte aan de Atlantikwal. Terug naar Frankrijk wilde Gerard Streng na thuiskomst niet. Hij werd echter opgepakt en na omzwervingen -Rotterdam, Amersfoort, Hannover en Oirschot- verscheen hij een maand na de bevrijding weer in Oudewater. Al die tijd moest Marie het doen met een enkel berichtje van het Rode Kruis. Klagen deed ze echter ook toen niet!

Onderdak en nieuwe vrijheid

Via de Kapellestraat -inwonen- vond het gezin domicilie in een van de eerste naoorlogse nieuwbouwwoningen aan de Biezenpoortstraat. Met twee inwonende zwagers en uiteindelijk zes zonen stond Marie er vaak alleen voor (pa maakte vele lange dagen als timmerman in Utrecht) en financieel was het in de naoorlogse periode beslist geen vetpot. Pas toen de meeste jongens de deur uit waren, kreeg ze tijd voor zichzelf. En die benutte ze naar hartenlust. Een tuin vol fuchsia's, zwemmen, veel nieuwe vriendinnen en de ontdekking van haar schilderstalent. De Wilgenstreek werd haar tweede thuis. Honderden tekeningen, aquarellen en schilderijen kwamen uit haar handen en pas toen het lopen en het zicht minder werden, staakte de productie. Haar kinderen omschrijven haar als een zelfstandige, trotse vrouw, wars van afhankelijkheid. Ook Marie Streng heeft geen recept voor het behalen van een honderdjarige leeftijd. "Ik kom uit een sterk geslacht, ook mijn broer en zus werden ver in de negentig".

Gerard van Hooff

Het opbrengen van N.S.B.-ers op 5 mei door twee priesterstudenten uit MegenFrans de Roode en Evert Hardesmeets, die ondergedoken zaten bijHein Blom in de Hekendorpse Buurt (nu kinderdagverblijf Veld-Zicht).Zij speelden een belangrijke rol in het verzet.Evert Hardesmeets (rechts) zou later op de dag zich verstoppenin het huis van Van Vliet op het IJsselvere en er de nacht doorbrengen.
Oorlogsdagboek mei 1945 20 uur geleden
 Ze hebben er weer een gezellig avond van gemaakt in het Cultuurhuis.
Taalcafé 4 mei, 12:00
Afbeelding
Ingezonden Van de Sande 4 mei, 10:00
Het echtpaar Kok met burgemeester Laurens de Graaf.
Koninklijke onderscheiding voor het echtpaar Kok-van Zuijlen in Polsbroek 3 mei, 17:00
Afbeelding
Bevrijdingsvuur naar Linschoten 3 mei, 14:00
Afbeelding
Open ochtend Hospice De Mantelmeeuw 3 mei, 12:00
Afbeelding
Voetbalprogramma 3 mei, 10:00
Afbeelding
Orgelbespeling in Oudewater 3 mei, 09:00