Afbeelding

Blik op .... Amerika

Algemeen

Ooit waren de verenigde Staten van Amerika de hoeders van de westerse democratie. Ze voerden oorlogen in landen die werden geregeerd door dictators, organiseerden verkiezingen en verklaarden dat de democratie had gewonnen. Dat democratie tussen de oren zit en één verkiezing dat niet regelt zorgde bij mij altijd al voor verbazing. Maar wat dat land nu zelf meemaakt is te erg voor woorden.

Hoewel hij overduidelijk de verkiezingen heeft verloren weigert Trump te erkennen dat dat zo is. En voert zijn juridisch vertegenwoordiger, nu geveld door corona, tientallen rechtszaken die hij op één na allemaal heeft verloren, om de miljoenen per post uitgebrachte stemmen bij het oud vuil te gooien. Alleen omdat de democraten overwegend per post hebben gestemd om zich niet in het gewoel toe hoeven begeven uit angst voor corona.

Trumps aanhangers hebben overwegend in persoon gestemd, want het aan je laars lappen van coronaregels zijn een soort politiek statement geworden voor de republikeinen. Die in persoon uitgebrachte stemmen werden het eerst geteld (want ingelezen door een machine) op de dag zelf en de per post uitgebrachte stemmen moesten eerst nog uit de envelop worden gehaald en daarna gescand. Vanwege de hoeveelheid duurde dat dagen en de bewering is nu dat alles wat geteld is na middernacht van de verkiezingsdag ongeldig zou zijn. Illegaal en frauduleus. Want na middernacht op de verkiezingsdag stond Trump voor.

De kroon spande toch wel de rechtszaak van de hoofdaanklager in Texas, ondersteund door maar liefst 18 republikeinse hoofdaanklagers van andere staten en meer dan honderd gekozen republikeinse congresleden die beweerden dat vier andere staten de regels voor verkiezingen niet hebben gevolgd in hun staat. In Amerika bepalen de staten zelf hoe zij hun verkiezingen organiseren. Het kon niet schelen dat die staten zelf de resultaten van hun verkiezingen al hadden goedgekeurd. Het hoog gerechtshof had een half A viertje nodig om die rechtszaak naar de prullenbak te verwijzen, gelukkig.

En Trump was er nog wel zo van overtuigd dat de drie rechters die hij voor het hoog gerechtshof heeft voorgedragen hem uit dank daarvoor de overwinning alsnog zouden bezorgen. Gelukkig is er nog iets van de scheiding der machten, die Trump in zijn vier jaar als president links en rechts aan zijn laars heeft gelapt, overeind gebleven. Vermeende verkiezingsfraude is nergens aangetoond en de rechters hebben zich niet laten verleiden om hun hoofd te buigen voor die beweringen. Niettemin gelooft 68 % van de 72 miljoen Trump-kiezers dat er sprake is van fraude. En, zo bleek het afgelopen weekend, zijn zij bereid gewapend de straat op te gaan. De hoeder van de democratie is diep gevallen.

Ik ben blij dat ik niet in de schoenen van Joe Biden sta.

Trudie Scherpenzeel

Afbeelding
Taizéviering in Haasrecht 1 uur geleden
Afbeelding
Kostschool in Oudewater van binnenuit 15 uur geleden
Afbeelding
Muziekduo Katakat treedt op in de soos 22 uur geleden
Afbeelding
Psalmzangavond met bovenstem in Montfoort 23 feb, 09:00
Het natuurgebied Bilwijk is niet langer toegankelijk voor honden.
Honden niet meer toegestaan in natuurgebied Bilwijk 22 feb, 19:00
Afbeelding
Benschopse vrouwen samen op weg naar Pasen 22 feb, 17:00
Afbeelding
Alle kinderen in Montfoort een zwemdiploma 22 feb, 12:00
Daphne van Kooten.
Debuut en vijfmaal goud bij Nederlandse Kampioenschappen 22 feb, 09:00