"Wij komen er samen achter wat jij kan en vooral wil!"
"Wij komen er samen achter wat jij kan en vooral wil!"

Hanneke Jansen-Kwint begeleid scholieren en studenten in hun studiekeuze

Algemeen

Kinderen moeten jong al heel wat keuzes maken, die bepalend zijn voor hun toekomst: van het kiezen voor een middelbare school, het kiezen van een profiel tot het kiezen van een studie. Voor lang niet iedereen is het meteen, laat staan op tijd, duidelijk wat ze willen worden. Er zijn heel veel beroepen en daarmee talloos verschillende opleidingen. Het is dan ook niet gek dat het percentage uitval in het eerste jaar bij opleidingen hoog ligt.

Hanneke Jansen-Kwint begeleid in haar praktijk KwiVa-het presterend individu in Oudewater scholieren en studenten in hun studiekeuze. Ze is psycholoog, coach en studiekeuzecoach. Hanneke: “Een verkeerde studiekeuze is mijn inziens niet alleen zonde van energie, tijd en geld, maar ik ervaar dat het helaas ook kan leiden tot twijfel over zichzelf, een minder positief zelfbeeld en lager zelfvertrouwen van de student. Jammer en onnodig, want de keuze voor de studie is vaak gewoon niet de juiste geweest en niet weloverwogen genoeg gemaakt. Vandaar dat ik ben gaan doen wat ik doe: studiekeuzecoach.”

Het volgen van de juiste opleiding kost geen energie, maar geeft energie. In haar praktijk spreekt zij studenten die vastlopen of twijfelen. De resultaten vallen tegen, de lessen zijn saai en de motivatie daalt. “Ik ben van mening dat, als een studie je niet interesseert, het je veel energie kost in plaats van dat het je energie oplevert. Als je namelijk iets doet wat je leuk vindt, heb je bij wijze van spreken niet eens door dat je het doet. Er zitten in elke studie natuurlijk vakken die minder leuk zijn, maar over het algemeen spreekt het je aan. En dat lukt als je weet wat je wil.”

“Weten wat je wil: dat is makkelijker gezegd dan gedaan. En daar ben ik voor. We ontdekken samen waar jij terecht wilt komen. Wat je kan, waar je vaardigheden liggen, wat je hobby’s zijn etc. Uiteindelijk komen we tot het belangrijkste: samen ontdekken wat je nou écht wil. Ik werk altijd vanuit het principe: ik kan, ik wil, ik moet. Als dat in balans is, dan presteer je. Ik vind het niet altijd nodig om tijd te besteden aan testen of standaard vragenlijsten. Je hebt een middelbare schoolopleiding afgerond, wat aangeeft waar je capaciteiten liggen. In plaats van het aanvinken van dingen die je leuk vindt of minder leuk, ga ik met je in gesprek. We houden het duidelijk, eerlijk en doelgericht. Ik geef je opdrachten en test zo min mogelijk, liefst helemaal niet. Jij hebt volledig de regie. Het is tenslotte uiteindelijk jóuw keuze.”

Als psycholoog begeleid Hanneke veel scholieren en ouders als ze vastlopen; op school, sociaal en/of thuis. Ze is open, duidelijk en eerlijk als persoon, maar ook als coachend psycholoog. “Zelf heb ik vier gezonde en originele kinderen, die alle vier door al wat fases van het maken van keuzes zijn gegaan. De keuzestress is mij als persoon dus ook niet onbekend. Het maken van keuzes kan verdomd lastig zijn, en het is op bepaalde momenten in je leven erg belangrijk om de juiste te maken. Je vervolgopleiding is hier een voorbeeld van.”

Momenteel werkt Hanneke ook veel met ‘de werkende mens’. “De vraag is dan bijvoorbeeld om te kijken of iemand klaar is voor een volgende stap in zijn of haar carrière. Wat die stap kan zijn, of de huidige rol de juiste is of dat hij/zij in een andere rol, of binnen een ander team, meer tot bloei zal komen etc. De meeste bedrijven willen namelijk vacatures opvullen met mensen van binnenuit, die doorgroeien. Maar soms moet er helaas ook afscheid genomen worden. Ik begeleid dat proces en ondersteun de werknemer in het nemen van de volgende, passende stap buiten de organisatie. Ik haal er ontzettend veel voldoening uit om me daarmee bezig te houden en werknemers en werkgevers op zo’n manier te helpen.”

“De titel ‘coachend psycholoog’ past bij mij. Ik ben psycholoog, maar heb vele jaren als leidinggevende en als consultant/partner in de werving, selectie en outplacement gewerkt. Daardoor ben ik bekend met de arbeidsmarkt en dat maakt mij als beroepskeuzecoach onderscheidend en doelgericht. Wij komen er samen achter wat jij kan en vooral wil!”

Hanneke Jansen-Kwint KwiVa Het presterend individu
IJsselvere 8 Oudewater
Kwiva.nl
06-53683153

Afbeelding
Boomband spijkeren 21 minuten geleden
Afbeelding
Kruiswegviering 2 uur geleden
Afbeelding
Oud IJzer actie Ons Genoegen 5 uur geleden
Een foto van het team. Helaas was Norah afwezig.Boven: Frank, Cees, Selina, Isa, Shewit, Liv, Jasmijn, Charlie, Guido.Onder: Fabiënne, Olivia, Eva, Amber, Fayenne.
Montfoortse MO11-1 stelt kampioenschap veilig 19 uur geleden
Afbeelding
Ouderen-zangmiddag in Linschoten 21 uur geleden
Filmavond ‘De Acht Bergen’
Deze week in Concordia 22 uur geleden
"We hebben hard geoefend en ik ben heel trots!", aldus kampioen Yara
Yara Nederlands kampioen gisteren
Afbeelding
Volleyballers Jupiter Heren winnen 27 mrt, 11:00