De Overtuin in Haastrecht
De Overtuin in Haastrecht

Wandelen in de Overtuin in Haastrecht

Algemeen

Siem van der Burg

Is een aanrader voor recreanten en inwoners van de Ijsselstreek. Het is de historische tuin van de welgestelde familie 'Bisdom van Vliet' aan de Hoogstraat in Haastrecht. De weg scheidt de tuin van het statige woonhuis dat fungeert als musum. Tot medio 2021 is dit niet toegankelijk vanwege een renovatie. Maar genieten van de schitterende tuin kan elke dag het hele jaar door.

De Overtuin is vanaf 1745 tot stand gekomen, na de aankoop van de gronden ten zuiden van de Hoogstraat. In eerste instantie als een geometrische tuin. Maar na de bouw van het woonhuis in 1877 kreeg de Overtuin een landschappelijke vorm. De Overtuin is van grote (tuin)historische, stedenbouwkundige en beeldbepalende waarde en herbergt diverse tuinsieraden. Lokaal staat de tuin bekend als het 'Haastrechtse Bos'. Rond 1980 is namelijk een stuk bos aangelegd. De tuin is een lust voor het oog. De vele herinneringsbankjes nodigen uit om wat langer te blijven. Het lommerrijke wandeloord was tot voor enige jaren zwaar verwaarloosd. Een grote groep vrijwilligers is in 2013 begonnen dit rijksmonument weer in de staat van 1923 terug te brengen. Begrijpelijk dat 2023 het streefjaar is dat de klus geklaard zal zijn. Het is dan namelijk honderd jaar geleden dat eigenaresse Paulina Bisdom van Vliet overleed en bij testament bepaalde dat haar huis en bijbehorend park in oorspronkelijke staat bewaard moesten blijven.

In het park staan de 18e-eeuwse tuinbeelden Hercules en Neptunus van Jan van Logteren en bevindt zich het grafmonument met baldakijn van Paulina en haar man Johan Jacob le Fèvre de Montigny en het graf van Paulina's trouwe hond Nora. De afgelopen jaren is vooral gewerkt om het beeld van destijds terug te brengen. Met het dunnen van de bomen is meer licht in het park gekomen. Paden, oevers, waterwegen en gazons zijn gerenoveerd of opnieuw aangelegd. Voor de komende jaren staan op de planning om de bestaande ruïne van de grot zo veel mogelijk vrij en zichtbaar te maken, maar ook bruggen en mozaïekperken te herstellen. Pronkstuk wordt prieel 'het theehuis'. Meer informatie is te vinden op www.overtuinbisdomvanvliet.nl

De Overtuin in Haastrecht
Het Bisdom van Vliet
De Overtuin in Haastrecht
Het Bisdom van Vliet
De Overtuin in Haastrecht
De Overtuin in Haastrecht
Team Puzzelpoezen.
Puzzelkampioenschap in Dorpshuis De Vaart 7 uur geleden
Afbeelding
Bianca Tettero en de ReadShop 8 uur geleden
Suzanne Pruijssers vertelt de vele aanwezigen over de Palliatieve zorg.
Zorg rondom levenseinde bespreekbaar maken 9 uur geleden
Afbeelding
Kruiswegviering 9 uur geleden
Afbeelding
Open Dag bij SVO met Christian Haasjes 10 uur geleden
Afbeelding
Boomband spijkeren 13 uur geleden
Afbeelding
Kruiswegviering 15 uur geleden
Afbeelding
Oud IJzer actie Ons Genoegen 18 uur geleden