De dames van Versailles met op de achtergrond een Kylie Jenner look-alike (foto @Lyanne de Laat).
De dames van Versailles met op de achtergrond een Kylie Jenner look-alike (foto @Lyanne de Laat).

Boudoir in het Zilvermuseum

Algemeen

Blikvangers in Schoonhoven

Of je wilt of niet, je oog wordt getrokken naar de foto's van Lisa Wals op de wanden op de tweede verdieping van het Zilvermuseum. Lisa fotografeerde voor haar afstudeeropdracht Kylie Jenner look-alikes; jonge vrouwen met grote borsten, grote billen en grote lippen. Deze maken nu deel uit van de tentoonstelling Boudoir. En niet zonder reden, want Kylie Jenner en de Franse Madame de Pompadour (1721-1764) hebben meer met elkaar gemeen dan op het eerste gezicht lijkt. Beide zijn namelijk dé influencers van hun tijd. In deze tijdelijke expositie ontdek je hoe schoonheid vroeger en nu tot ideaal wordt verheven.

De titel van de tentoonstelling - Boudoir - spreekt tot de verbeelding. Je vraagt je af wat is een boudoir nu precies? En was dat echt zo pikant als de naam doet vermoeden? Was het alleen voor de rijken of ook de armen?

Kardashian

Feit is dat 'het boudoir' meestal geassocieerd wordt met Madame de Pompadour (1721-1764). Zij was een van de machtigste en invloedrijkste vrouwen die Frankrijk heeft gekend. Koning Lodewijk XV was haar minnaar. Met haar verschijning haar garderobe en make-up was zij een trendsetter. Zij maakte haar gezicht zo wit en mooi mogelijk op waarmee ze andere vrouwen inspireerde om zo hun 'aristocratische identiteit' te laten zien. Want wie bruingebrand was door de zon was een landarbeider. Madame de Pompadour was de 'Kardashian' en influencer van haar tijd.

Van kaptafel tot Afghaanse jas

Van oorsprong is het boudoir een damesvertrek, een eigen ruimte voor de elite om haar uiterlijk te verzorgen of om zich even terug te trekken. Even wat privacy dus. De vrouwen schreven er brieven en borduurden. De toilettafel heeft een prominente plaats. In de tentoonstelling zijn verschillende varianten van een boudoir en toilettafel te zien, aangevuld met enkele modieuze kledingstukken door de eeuwen heen: van een brede heupenjurk uit de rococoperiode tot een Afghaanse jas van bruine suède met langharig bont uit de jaren zeventig van de vorige eeuw.

Leuk in de tentoonstelling is dat onlangs de Dames van Versailles een dag kwamen en dat je tijdens je bezoek ter plaatse je eigen beautyvlog kunt maken.

OPEN UP

Ook is in het prachtige Zilvermuseum de internationale expositie OPEN UP te zien. Ruim zeventig moderne zilveren objecten van over de hele wereld zijn hier samengebracht. De aanleiding: het 125-jarig bestaan van de Zilver Vakschool Schoonhoven.

Zilvermuseum

Dinsdag tot en met zondag
van 11.00 tot 17.00 uur

De museumwinkel is gratis toegankelijk.

Kazerneplein 4, 2871 CZ Schoonhoven

0182 - 385 612

Bekijk online de actuele bezoekersinformatie en reserveer zo mogelijk je kaart(en).

w         www.zilvermuseum.com

Madame de Pompadour had talloze volgelingen. (foto: François Boucher, 1750 via Harvard Arts Museums).
Model Kasia Dolkowska heeft ruim 58.000 volgers op Instagram (foto: @ Lisa Wals)
Afbeelding
Traditionele rommelmarkt in Haastrecht 18 uur geleden
Afbeelding
Zangmiddag in Waarder gisteren
Afbeelding
Het eerste seizoen van de Jupiter Sportspeeltuin een groot succes 15 apr, 09:00
De Herder in al zijn glorie langs de Hollandse IJssel, rechts molenaar Dries van Beek
Molen de Herder in Willeskop 14 apr, 19:00
Het Recreantentoernooi wordt gesponsord door Overbeek-transport BV Rotterdam en Van der Voet Assurantiën BV Haastrecht.
Tafeltennisvereniging TOP organiseert Recreantentoernooi 14 apr, 17:00
Afbeelding
Collectanten de straat op voor kinderen in armoede 14 apr, 12:00
Afbeelding
Enkeltje Holandija nu ook in Oudewater 13 apr, 19:00
Afbeelding
Taizé viering in Linschoten 13 apr, 14:00