Theo de Goeij, meester groep 8: groep 8 bestaat dit jaar maar uit elf kinderen, dat kan dus gemakkelijk! Voor elf kinderen is het beste even zoeken naar een passende musical. Ze spelen: 'De geheime gympies'.
Theo de Goeij, meester groep 8: groep 8 bestaat dit jaar maar uit elf kinderen, dat kan dus gemakkelijk! Voor elf kinderen is het beste even zoeken naar een passende musical. Ze spelen: 'De geheime gympies'.

Schoolverlaters

Ellen van Leeuwen

Het was een schooljaar om niet snel te vergeten. Ineens kregen de kinderen thuis les en zagen ze hun juf of meester alleen nog via de computer. Gelukkig lijkt het gewone leven enigszins te zijn teruggekeerd. Zelfs de musicals worden opgevoerd, maar wel anders dan anders, en hoe zit dat met het kamp?

Mariaschool, Oudewater

Theo de Goeij, meester groep 8:

"Omdat de kinderen niet op kamp zijn geweest, hebben we een mini-kamp georganiseerd. Op vrijdagmiddag hebben we samen spelletjes gedaan en bleef de hele klas slapen in de gymzaal. De volgende ochtend hebben we samen ontbeten. Een voordeel: groep 8 bestaat dit jaar maar uit elf kinderen, dat kan dus gemakkelijk!
Voor elf kinderen is het beste even zoeken naar een passende musical. Ze spelen: 'De geheime gympies'. Vier kinderen hebben een dubbelrol en iedereen heeft lekker veel tekst. We zijn vroeg begonnen met oefenen. Als we 'm niet konden opvoeren, dan zouden we een film maken, hebben we de kinderen beloofd.
Met elf kinderen, passen alle ouders in de zaal, natuurlijk op anderhalve meter afstand. Binnen spreek ik nog een woordje en buiten drinken we samen nog een drankje."

St. Jozefschool, Oudewater

Nika Morsink, juf groep 8:

"Voor de voorjaarsvakantie waren de rollen in de musical al verdeeld. In de thuisperiode konden de kinderen hun teksten leren. Dat was ons geluk! Via Google Meet hebben we de musical met elkaar geoefend. Eenmaal weer op school zijn we iedere dag keihard gaan oefenen in de speelzaal. Normaal beginnen we in mei met het aan elkaar plakken van de scènes. Nu kon dat pas begin juni. Waar normaal een hele musical stond, hadden we nu nog niets aan elkaar gespeeld. De kinderen hebben echt keihard gewerkt!
Maandag- en dinsdagavond spelen we de musical voor de ouders in sporthal De Eiber. Opa's, oma's en andere familieleden kunnen meekijken via een livestream. Broertjes en zusjes mogen maandagmiddag komen kijken, naar wat anders de generale repetitie zou zijn.
Dit jaar geen afscheidsavond; na de musical moet iedereen weer gewoon naar huis. Om toch het gevoel van een borrel mee te geven krijgen de ouders een 'premièrehapje'. In plaats van het kamp hebben ouders een speciale feestweek georganiseerd voor de groep 8'ers. We zijn bij de Boerinn in Kamerik geweest, hebben een film gekeken in de bioscoop en afgelopen vrijdag was er een verrassingsactiviteit. Ik ben ontzettend blij dat de ouders dit hebben opgepakt."

Immanuelschool, Oudewater

Danielle den Oudsten, juf groep 8:

"Wij zijn net op kamp geweest, in Otterlo. Het was fantastisch! Omdat kinderen onderling geen afstand meer hoefden te houden, kon het kamp toch doorgaan. Normaal gaan we in groepjes met de auto, nu moest ouders hun kind zelf brengen, maar dat mocht de pret niet drukken.
Ook de musical gaat door. In het begin van de coronatijd dacht ik: wat gaat er gebeuren, kan dat allemaal wel? Gelukkig zijn we toch begonnen met oefenen via Google Meet en kunnen we de musical nu opvoeren. Maandag- en dinsdagavond mogen de ouders komen kijken. Dinsdagavond zijn alle ouders welkom voor een afscheidsdrankje op het plein. Opa, oma, broer en zus kunnen achteraf de opnames bekijken.
Woensdag, de laatste schooldag, gaan we eerst samen opruimen. Rond twaalf uur maken alle kinderen van de school een erehaag voor de leerlingen van groep 8."

Graaf Jan van Montfoortschool, Montfoort

Eric van der Wal, directeur:

"Onze leerlingen gaan aan het begin van het schooljaar op kamp, dat hebben ze dus al lekker achter de rug. We hebben samen uitgebreid gesproken over het afscheid aan groep 8. We hebben goed gekeken wat wel en niet kan. Gelukkig kunnen we musical gewoon opvoeren. We hebben daarvoor de ouders uitgenodigd, die passen precies samen in de centrale hal. Opa's, oma's, broertjes en zusjes kunnen meekijken via een livestream of de opnames op een later tijdstip bekijken.
Helaas is er geen groot afscheidsfeest, wel drinken we samen met de ouders een kopje koffie na afloop van de musical. Ik kan nog niets verklappen, maar het wordt een verrassende avond.
Zoals ieder jaar krijgen de kinderen als afscheidscadeau een boek met daarin al het wereldnieuws van de afgelopen 8 jaar. Daarin schrijven ze ook nog een groet voor elkaar.
Ieder jaar vieren we de 'nacht van 8', maar dat kon dit jaar niet doorgaan. Daarom zijn we vorige week met de klas naar de Boerinn in Kamerik geweest, dat was ook hartstikke leuk!"

Meer berichten