Het natuurgebied Bilwijk is niet langer toegankelijk voor honden.
Het natuurgebied Bilwijk is niet langer toegankelijk voor honden. Foto: pr

Honden niet meer toegestaan in natuurgebied Bilwijk

Algemeen

Met ingang van 1 maart is natuurgebied Bilwijk niet meer toegankelijk voor honden. Stichting Het Zuid-Hollands Landschap neemt dit besluit onder andere omdat er overmatig veel hondenpoep ligt.

Natuur staat voorop

De maatregel is genomen met het oog op het behoud van de bijzondere planten in het natuurgebied en ter bevordering van het soortenrijkdom in natuurgebied Bilwijk. Het Zuid-Hollands Landschap vindt het belangrijk dat iedereen kan genieten in de natuurgebieden, maar benadrukt dat bescherming van de natuur de hoogste prioriteit heeft. De overmatige hoeveelheid ontlasting van honden in natuurgebied Bilwijk vormt een bedreiging voor de biodiversiteit. Daarnaast wordt het gevarieerde gras gevoerd aan het vee in de regio en voor de gezondheid van het vee mogen er dan absoluut geen uitwerpselen van honden in zitten.

Kruidenrijk grasland

Bilwijk is een bijzonder kruidenrijk grasland. Voor het oog een kleurrijke bloemenzee, voor insecten en vee een gezond en gevarieerd feestmaal. Kruidenrijk grasland houdt van voedselarme grond, alleen zit hondenpoep vol met voedingsstoffen waardoor het gebied overmatig bemest wordt. Plantensoorten zoals de Spaanse ruiter, orchideeën en de Echte Koekoeksbloem krijgen zo geen kans en helaas neemt de verscheidenheid daardoor af.

Natuurlijk gedrag

Daarbij spelen de natuurlijke instincten van honden een rol bij verstoring van de grondbroeders. Het jachtinstinct van honden kan leiden tot angst en verstoring bij weide- en rietvogels, hazen en andere zoogdieren in het gebied. Het simpelweg ruiken van de aanwezigheid van een hond kan genoeg zijn om deze dieren op de vlucht te doen slaan, soms met fatale gevolgen.

Balans tussen recreatie en natuurbehoud

Het Zuid-Hollands Landschap begrijpt dat deze maatregel invloed heeft op hondenliefhebbers, maar benadrukt de noodzaak om een balans te vinden tussen recreatie en natuurbehoud. Het Zuid-Hollands Landschap vraagt om begrip en medewerking van bezoekers om samen bij te dragen aan het behoud van de natuur in Bilwijk.

Hondenlosloopgebied

Het meest nabij gelegen hondenlosloopgebied in Haastrecht is het gebied bekend als het Haastrechtse bos, lopend vanaf de Korte Tiendweg richting de Bilwijkerweg. Of kijk voor meer informatie over hondenlosloopgebieden in de gemeente Krimpenerwaard op www.krimpenerwaard.nl/honden

De nieuwe maatregelstaat duidelijk aangegevenbij de ingang van het natuurgebied.
Afbeelding
Collectanten de straat op voor kinderen in armoede 1 uur geleden
Afbeelding
Enkeltje Holandija nu ook in Oudewater 18 uur geleden
Afbeelding
Taizé viering in Linschoten 23 uur geleden
Afbeelding
Lijst van gevonden en vermiste dieren gisteren
Afbeelding
Plusdienst 'Geloof, Hoop & Liefde' 13 apr, 09:00
Afbeelding
In Memoriam: Piet Rutges (1949 - 2024) 12 apr, 19:00
Afbeelding
O.P.A. vijftig jaar! 12 apr, 18:00
De eerste bezoeker van het seizoen ontving enkele publicaties over het Gemaal en heerlijke koeken.
Amersfoort aan zee in Haastrecht 12 apr, 17:00