Het Ars Musica koor tijdens het optreden vorig jaar.
Het Ars Musica koor tijdens het optreden vorig jaar. Foto: janhordijkfoto@gmail.com

Intrigerende uitvoering Matthäus Passion

Algemeen

Op zaterdag 25 maart zal Ars Musica opnieuw in de Grote Kerk in Oudewater een uitvoering van Bachs meesterwerk de Matthäus Passion uitvoeren. Naast het concertkoor, het orkest en de solisten werken aan deze uitvoering ook de Koorschool, het Meisjeskoor en het Studentenkoor mee, onder leiding van Patrick van der Linden. Het indrukwekkende verhaal van Pasen treft de luisteraar recht in het hart door de protestkoren, verstilde aria’s en liefdevolle koralen.

Het is inmiddels een traditie dat Ars Musica de uitvoeringen van de Matthäus Passion begint in Oudewater. Alle keren was de kerk zo goed als uitverkocht. Dirigent Patrick van der Linden zingt met zijn koor graag in Oudewater. “Het is een prachtige kerk met een goede akoestiek.” Hij wil graag met klassieke muziek verbinden en dat klassieke muziek voor iedereen toegankelijk is. “Iedereen kan er veel aan beleven.”

De Matthäus Passion is het lijdensverhaal zoals Mattheus het in de Bijbel vertelt. De manier waarop Johann Sebastian Bach dit in muziek goot is een wonder. Een meesterwerk vol drama en menselijke emoties. Elk jaar weer fascinerend. Voor dirigent Patrick van der Linden is de boodschap van Bach in een woord: liefde. In vrijwel elke aria draait het om liefde. In de aria ‘Aus Liebe’, wanneer basinstrumenten zwijgen, wordt de liefde zelf hemels. Het kruis? Tranen? Verraad? Schuld? Uiteraard, maar door alles heen glinstert liefde. De Matthäus Passion houdt ons een spiegel voor, ze laat ons kijken naar de mensen die we zijn en naar de mensen om ons heen. Een boodschap voor alle tijden en zeker ook voor de onze.

Een koor van hoog niveau

Ars Musica is een koor van hoog niveau. Allemaal professionals. Bij Ars Musica is naast het koor ook een opleidingsschool. Dat onderdeel heet ‘naar het podium’ waar kinderen leren zingen en stromen als vanzelf door naar het onderdeel concertkoor ‘op het podium’. De kinderen spelen ook een mooie rol in de Matthäus Passion.

Dirigent van der Linden probeert elke keer het stuk weer iets anders te brengen. “Zo blijft het elke keer verfrissend.” Solisten zijn Adriaan Koster, Andrew Hopper, Margreet Rietveld, Robert Kuizenga, Kieran White en Elias Benito Arranz.

Voor wie graag meer achtergrondinformatie over dit concert wil horen is het een aanrader om een VIP kaart te kopen. Dan word je vooraf ontvangen in het stadhuis van Oudewater en geeft de dirigent zelf een inleiding. Na het concert heb je nog een hapje en een drankje. Diverse kaarten zijn verkrijgbaar via www.arsmusica.nl.

Zaterdag 25 maart om 19.30 in de Grote Kerk van Oudewater.

Margreet Nagtegaal