Afbeelding

Hulp gezocht bij invoeren archieven

Algemeen

Het Regionaal Historisch Centrum (RHC) Rijnstreek en Lopikerwaard in Woerden beschikt over een schat aan informatie over het verleden. De documentatie en de vaak eeuwenoude archieven vertellen de geschiedenis van deze streek en de mensen die er leefden. Om alle papieren documenten die ze aangeboden krijgen ook digitaal beschikbaar te kunnen stellen aan burgers zoeken ze helpende handen. Momenteel staat een oud bevolkingsregister van Snelrewaard uit de periode van 1880-1920 op de planning om in te voeren. Wie wil ze helpen bij deze leuke klus?

Het RHC voert de Archiefwet uit voor de aangesloten gemeenten en het hoogheemraadschap. Het is hun missie burgers en bestuur te voorzien van betrouwbare historische informatie over het werkgebied op basis van archieven en collecties die zij beheren. Deze zijn afkomstig van overheidsinstanties (gemeenten, waterschappen en hun voorgangers) en van particuliere instellingen (kerken, verenigingen) die hun archieven bij het RHC hebben ondergebracht.

Via een oproep voor vrijwillige hulp, oftewel een crowdsourcingsinitiatief, zoeken ze daarbij hulp van vrijwilligers. Burgers kunnen gewoon vanuit hun eigen huis gegevens van gescande documenten invoeren in een index, zodat alle informatie daarna digitaal beschikbaar komt voor ieder die onderzoek doet naar zijn verleden of stamboomonderzoek doet. Het oude bevolkingsregister van Snelrewaard uit de periode van 1880- 1920 is nu aan de beurt. Van alle pagina’s zijn scans gemaakt en de informatie hiervan moeten overgetypt worden. Iedereen die wil helpen is zeer welkom! Een leuke klus in de wintertijd, en misschien kom je wel bekende families of namen in het bevolkingsregister tegen.

De oude handschriften zijn goed te lezen

Ruben de Jong, medewerker dienstverlening en pr van het RHC, benadrukt dat vrijwilligers voor hen erg belangrijk zijn. “De meesten zijn erg gemotiveerd om dit te doen. Vaak ontstaat er ook een binding met ons werk.” Hij legt uit dat de handschriften over het algemeen goed te lezen zijn. Maar om fouten te voorkomen is er altijd een dubbele check. “De eerste vrijwilliger voert alle gegevens in. Een tweede doet het ook en deze worden met elkaar vergeleken. Als ze geen verschillen vertonen keuren wij het goed. Bij twijfel wordt er door een controleur nog een keer gekeken. Het moet natuurlijk wel goed ingevoerd worden!” De handschriften, zoals op de foto te zien is, zijn het oude en schuine schoonschrift van vroeger. In de bevolkingsregisters staan alle inwoners van Snelrewaard uit de genoemde periode beschreven met naam, geboortedatum en -plaats, beroep en andere feiten. Zoals je kunt zien, werd er gewoon een streep door gehaald als je verhuisde of overleed. “Voor mensen die wat ouder zijn is het handschrift geen probleem. In principe is iedereen welkom om ons te helpen.” Je mag het op je eigen tempo en gewoon thuis invoeren.

De geschiedenis van de archiefdienst zelf gaat terug tot 1972. De (destijds) Zuid-Hollandse gemeenten Woerden, Bodegraven, Reeuwijk en Driebruggen en het Grootwaterschap van Woerden richtten toen het Streekarchivariaat Rijnstreek op. Het was gevestigd in het stadhuis van Woerden. Gemeentelijke herindeling en de fusie van waterschappen tot Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden deden het werkgebied groeien. In 1994 sloot de gemeente Montfoort zich aan en tot slot zochten in 2008 de gemeenten IJsselstein, Lopik en Oudewater aansluiting, toen kreeg het de naam Regionaal Historisch Centrum Rijnstreek en Lopikerwaard. Als vanouds is ieder van harte welkom in Woerden in oude archieven te grasduinen. Daarnaast hopen ze met de website ook langs digitale weg menig historisch geïnteresseerde van dienst te zijn. Op de website rhcrijnstreek.nl, onder het kopje Crowdsourcing, leest u meer informatie over het project, en hoe u zich hiervoor kunt aanmelden.

Margreet Nagtegaal

Een pagina uit het bevolkingsregister van Snelrewaard.
Afbeelding
'Hartjes op de fiets' gestopt 2 uur geleden
Afbeelding
Dramatisch ongeval op Johan J. Vierbergenweg 4 uur geleden
Afbeelding
OZV Jeugd wint van koploper 5 uur geleden
Afbeelding
Winst voor FC Oudewater na tumultueus slot 6 uur geleden
Afbeelding
Gewéldige eerste editie schoolvolleybaltoernooi 7 uur geleden
Afbeelding
Lezing over Godfried Bomans 12 uur geleden
Afbeelding
Bijzondere muziekvoorstelling in Linschoten 6 feb, 19:00
Afbeelding
Snertwandeling in Hekendorp 6 feb, 17:00