Het team van Basisschool St. Jozefschool voor Edinburgh Castle.
Het team van Basisschool St. Jozefschool voor Edinburgh Castle. pr

Team Jozefschool studeert in Edinburgh

Algemeen

Het team van Basisschool St. Jozef volgde vorige week een ‘language course’ in het de Schotse hoofdstad Edinburgh. De training werd verzorgd door Katy Kelly en Tom Bowen van Pilgrims, een gerenommeerd Engels taalinstituut. Door Covid werd de al in 2021 geplande studiereis tot driemaal toe uitgesteld, maar gelukkig konden alle teamleden op zondag 16 oktober gezond en wel in het vliegtuig stappen.

VVTO

In het voorjaar van 2022 behaalde de Jozefschool al het Earlybird-keurmerk voor VVTO, oftewel ‘vroeg vreemde talen onderwijs’. BIJ VVTO wordt al vanaf de kleutergroepen een tweede taal aangeboden. Dit niet alleen via een lesmethode, maar ook tijdens andere lesmomenten gedurende de week. Om daar inhoudelijk goed vorm aan te geven waren de teamleden van de school in 2019 al een week in Canterbury om daar de CLIL-training te volgen, het zogenaamde Content and Language Integrated Learning. Zo krijgen de kleuters bij hun herfstproject niet alleen de Nederlandse woorden aangeboden, zoals blad of storm, maar maken ze ook kennis met de Engelse vertalingen. En dat allemaal op heel speelse wijze!

Basil Paterson

De taalcursus in Edinburgh werd gegeven in Basil Paterson, een Engelse taalschool in Queen Street. Een oud, maar bijzonder gebouw. De ontwerper van het gebouw, de Ier James Hoban, tekende ook voor het ontwerp van het Witte Huis in Washington. De cursus was vooral gericht op het versterken van de Engelse spreekvaardigheid van de leerkrachten, maar ook was er veel aandacht voor de wijze waarop het Engels het beste kan worden aangeboden. Het was een intensief programma, mede omdat er continu Engels moest worden gesproken.

Tim Porteus

Gelukkig werden de taallessen afgewisseld met andere activiteiten. Zo was op dinsdagmiddag de bekende, Schotse verhalenverteller Tim Porteus te gast in Basil Paterson. Meevaller was dat hij zich alleen bij zijn inleidend woord beperkte tot het spreken van het echt onnavolgbare Schots. Vervolgens vertelde Porteus, een man met een bijzondere mimiek, een aantal prachtige, Schotse legendes over Kelpies en Skelpies aan de Oudewaterse leerkrachten. De verhalen van Porteus boeiden van begin tot eind. Mede dankzij de inspirerende vertelsels van Porteus wogen de koffers van de leerkrachten op de terugvlucht fors meer dan op de heenreis, want het boek East Lothian Folk Tales van Porteus, maar ook andere boeken over Schotse legendes gingen later in dikke stapels over de toonbank van Waterstones in Edinburgh.

Doedelzak

Een dag eerder werden de 23 leerkrachten door gids Fraiser rondgeleid door Old Town, de oude binnenstad van Edinburgh. Old Town is gebouwd op de uitgedoofde vulkaan, die hoog en kenmerkend uitsteekt boven het andere Edinburgh. Opvallendste bouwwerk van Old Town is Edinburgh Castle. Dit kasteel ligt aan het eind van de Royal Mile, een straat met veel kleine winkels, pubs en historische gebouwen. Hier werd ook St. Giles Cathedral bezocht. In deze kathedraal stond in september Koningin Elizabeth opgebaard. En uiteraard gingen veel leerkrachten op de foto met de Schotse doedelzakspeler, een straatmuzikant, die aan deze excursie toch wel een echt Schots sfeertje gaf.

The Real Mary King’s Close

Op dinsdagavond was er een rondleiding door The Real Mary King’s Close. Dit is een ondergronds netwerk van straten en gebouwen, dat in de 17de eeuw is ontstaan nadat er op de fundamenten van de oude stad een nieuwe stad werd gebouwd. Het was een indrukwekkende rondleiding met bijzondere verhalen over de bruisende handelsplaats van weleer. Heel bijzonder om in oude, ondergrondse straten rond te lopen!

Tegenvaller

Op woensdagavond volgde voor de liefhebbers het toetje met de Harry Potter-tour. Er werd verzameld op de Royal Mile, waarna als eerste het al in duisternis gehulde Greyfriars Kirkyard werd bezocht. Dit is het kerkhof waar J.K. Rowling, de schrijfster van de Harry Potter-boeken, haar inspiratie opdeed voor veel van de karakters van haar boeken. Tijdens de wandeling van twee uur werden ook andere bekende Potter-monuments bezocht. Deze tour werd door de wel zeer vlot sprekende gids Kieran afgewisseld met een Harry Potter-quiz. Tegenvaller was hierbij dat de Nederlandse Harry Potter-fans zwaar het onderspit moest delven tegen een Engelse tegenstander. Ze bleef desondanks heel bescheiden.

Kwaliteitsimpuls

Donderdagavond werd de trainingsweek afgesloten in The Amber Rose, een gezellige pub in New Town. Nadat er vrijdag nog een laatste cursusbijeenkomst was gevolgd reisden de 23 leerkrachten aan het eind van de vrijdagmiddag via Glasgow International Airport terug naar Nederland.

Er kon worden teruggekeken op een bijzondere en leerzame studieweek, waarbij ook kennis werd gemaakt met de Schotse geschiedenis, cultuur en muziek. En naar verwachting krijgen het Engelse én Nederlandse taalonderwijs op de Jozefschool een prachtige kwaliteitsimpuls. Want het leren van een vreemde taal stimuleert ook de ontwikkeling van de eigen taal.

Afbeelding
Waarom De Pelikaan niet verloren mag gaan 9 uur geleden
Afbeelding
‘t Kaasmeisje, meer dan alleen kaas 10 uur geleden
Afbeelding
Boer Koos van der Wind uit Montfoort is continu bezig met verduurzaming 11 uur geleden
Afbeelding
Verenigingen verpulveren Grote Clubactie 14 uur geleden
Afbeelding
Winterconcert Linfano 16 uur geleden
Afbeelding
Help de bakkersexpositie compleet te maken 19 uur geleden
Afbeelding
Tour de Boer landt in Polsbroek 8 dec, 19:00
Afbeelding
Wintertentoonstelling 2022-2023 bij Sille Gallery 8 dec, 18:00