Relaxed in de stoel bij Annemarie,daar zorgt ze wel voor.
Relaxed in de stoel bij Annemarie,daar zorgt ze wel voor. Mireille van der Ham

Annemarie Frederiks helpt mensen graag aan een stralende lach

Algemeen

‘De beste zorg is zelfzorg!’

Deze maand viert Annemarie Frederiks haar dertigjarige jubileum als mondhygiënist in Haastrecht. Hiervan is zij al ruim 17 jaar kindertandverzorgende. En juist dat laatste zou Annemarie graag nog eens extra onder de aandacht willen brengen.

Met de paplepel ingegoten

Annemarie vertelt: “Mijn vader begon in 1981 zijn praktijk als tandarts. Na het VWO begon ik bij hem als zijn assistent. Ik wist vrij zeker dat ik geen tandarts wilde worden. Wat ik wel wilde worden, wist ik niet. Het assistent zijn was niet mijn ding; al die dingen aangeven. Toen dacht ik: dat kun je toch ook gewoon zelf pakken? Nu weet ik dat het vak van tandartsassistent veel meer omvat en dat een goede assistent goud waard is. Toevallig kwam ik in aanraking met het vak mondhygiënist en dat sprak mij meteen aan. In 1992 behaalde ik mijn diploma en ben toen gelijk gaan samenwerken met mijn vader, in Haastrecht.” Annemarie omschrijft haar vader als haar mentor en beste vriend. “We hebben zo’n leuke tijd gehad, ik heb veel van hem geleerd, zowel over algemene tandheelkunde als de omgang met patiënten.” In 2013 ging haar vader met pensioen. Annemarie is erg dankbaar dat de patiënten van haar vader nog steeds bij haar komen. Na het pensioen van haar vader is Annemarie zich gaan vestigen binnen een andere praktijk in Haastrecht, nog steeds zelfstandig, maar wel met een hechte groep aan collega’s en een fijne sfeer om zich heen.

Sinds 2015 is Annemarie trotse voorzitter van de stichting ‘Goed Gebekt’, een stichting van vier mondhygiënisten die het vak van mondhygiënist willen promoten. Daarnaast is Annemarie samen met haar zoon eigenaar van Denti Bianchi, een abonnementsdienst voor mondverzorging.

Volledig vergoed

Wat veel ouders en verzorgers niet weten is dat voor kinderen tot 18 jaar de mondzorg volledig vergoed wordt uit de basisverzekering. En door veel mensen die het wel weten wordt er bijzonder weinig gebruik van gemaakt. Annemarie legt uit waarom het zo belangrijk is om eigenlijk al vanaf het eerste tandje naar de mondhygiënist te gaan met je kind: “Een gezond en gaaf kindergebit is belangrijk. Een gezond melkgebit is de basis voor een gezond blijvend gebit. Een slecht melkgebit ontstaat meestal als gevolg van slechte gewoonten, zoals verkeerd tandenpoetsen, verkeerd mondgedrag en verkeerde voedingsgewoonten. Het voortzetten van deze gewoonten kan leiden tot een slecht blijvend gebit. Ontstekingen kunnen schade toebrengen aan de nog niet doorgebroken blijvende tanden en kiezen. En gaatjes in het melkgebit kunnen blijvende buurtanden aantasten. Ook is het melkgebit nodig om goed te leren praten en kunnen vroegtijdig verloren gaande melkelementen scheefstand en ruimteproblemen in het blijvende gebit veroorzaken, met als gevolg een beugel op latere leeftijd.”

De mond is een complex gebied waar kennis voor nodig is. De mondhygiënist heeft deze kennis. Annemarie vertelt dat zij soms vierjarigen in de praktijk ziet met abcessen of onherstelbare gaatjes in het gebitje: “Door te beginnen bij de basis, de mondhygiënist sámen met de ouders, kan er zoveel ellende voorkomen worden. Hierdoor kunnen we zeggen dat het bezoek aan de mondhygiënist misschien nog noodzakelijker is dan het bezoek aan de tandarts. Voorkomen is beter dan genezen.”

Pubers en hun beugel

Ook pubers met hun beugel helpt Annemarie graag aan een goede mondhygiëne. Vaak zijn zij zo druk met zichzelf, hun identiteit, hun plaats in de groep en allerlei andere zaken dat de mondhygiëne naar de laatste plaats zakt. Hierdoor kunnen fors ontstoken tandvlees en vieze slotjes ontstaan. Soms ontaardt dat in hele ‘gevechten’ om ze toch iets aan die mondhygiëne te laten doen. Door ze naar de mondhygiënist te sturen en vreemde ogen te laten dwingen, in samenwerking met de ouders, kunnen ook de pubers met een gezonde mond en gaaf gebit ‘weer wakker worden’.

Tips van Annemarie

Annemarie geeft als tips graag mee dat kinderen tot de leeftijd van tien tot twaalf nog niet helemaal zelf kunnen poetsen, hiervoor zijn zij motorisch nog niet vaardig genoeg. Tot die tijd moeten zij gepoetst worden. Dat je een kind beter liggend, bijvoorbeeld in bed, kunt poetsen is ook veel mensen niet bekend. Doordat het kind ligt zakt het mondje al vanzelf open en kun je er makkelijker bij. Gebruik heel weinig tandpasta en laat ze niet naspoelen met water maar hooguit wat uitspugen. In tegenstelling tot wat er vroeger geadviseerd werd is het nu juist verstandig om de fluoride te laten intrekken.
En de belangrijkste tip: maak er vooral geen strijd van.

Voor nog meer tips, breng eens een bezoekje aan de mondhygiënist. U heeft geen doorverwijzing nodig. U vindt er altijd een in de buurt op www.tandvleescijfer.nl

Mireille van der Ham

Afbeelding
Kent u een sterke powervrouw 1 uur geleden
Afbeelding
Bij WDS moet je wel op tijd komen 2 uur geleden
Een oorkonde voor Huib Dolleman en Ties Bode uitgereiktdoor de wethouder van Sneek.Beide mannen gewoon in 'werkkleding'.
Wat je biedt moet je betalen (2) 20 uur geleden
Afbeelding
Aan gene zijde 4 mrt, 12:00
Afbeelding
Orde op zaken! 3 mrt, 17:00
Afbeelding
Nieuwe openingstijden Bibliotheek Linschoten 3 mrt, 12:00
Afbeelding
Renovatie bedieningsgebouwtje Cosijnbrug in Oudewater 2 mrt, 17:00
Afbeelding
Collectanten gezocht voor Amnesty 2 mrt, 12:00