‘Korenmolen Windotter’ te IJsselstein.
‘Korenmolen Windotter’ te IJsselstein. P. van der Heuvel van de Ven

Nieuwe Molenfietsroutes

Algemeen

In de wijde omgeving van Linschoten staan meer oude windmolens dan je zou verwachten. Maar waar vind je die? De Vereniging Oud-Linschoten (VOL) ontwikkelde een Molenfietsroute door het Groene Hart.

Dankzij de poldermolens kon het unieke veenweidelandschap ontstaan. Ze werden ingezet om het land droog te houden. Vanaf omstreeks de 12e eeuw werden in onze omgeving woeste veengronden ontgonnen door de inzet van poldermolens. Vaak zijn de poldermolens later vervangen door modernere watergemalen.

Korenmolens bepalen al eeuwenlang het silhouet van diverse dorpjes en stadjes. Door deze molens werd graan gemalen voor het dagelijks brood. Om voldoende wind te vangen staan ze vaak op een verhoging of een stadswal. Veel korenmolens zijn nog steeds in bedrijf en malen graan voor de verkoop.

Toeristisch Informatiepunt Linschoten (TIP) ‘De Ballensnoeperij’, onderdeel van de Vereniging Oud-Linschoten stelde een molenfietstocht van 45 km en sinds kort zelfs ook een van 53 km samen voor fietsers die het schitterende landschap in het Groene Hart willen doorkruisen. De molenfietsroutes voeren deelnemers langs molens en gemalen, door de polders, dorpjes en stadjes. De route leidt ook langs diverse molens die nog te bezichtigen zijn. Tevens zullen poldergemalen niet aan de aandacht ontsnappen. Trek er op de fiets een dag op uit om molens en gemalen te vinden en vooral te genieten van de mooie omgeving.

De routes zijn verkrijgbaar voor 2,75 in ‘De Ballensnoeperij’, Dorpstraat 45.
Geopend op donderdag van 10.00 tot 13.00 uur en vrijdag en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.
Contact is mogelijk via deballensnoeperij@oud-linschoten.nl

Afbeelding
Stapje voor stapje breidt het damesvoetbal bij FC Oudewater uit 11 uur geleden
Afbeelding
'Montfoort Wandelt' door... 12 uur geleden
Afbeelding
Opbrengst collecte KWF 13 uur geleden
Afbeelding
Sluitende begroting voor de gemeente Krimpenerwaard 20 uur geleden
Afbeelding
VLAS, nieuw ouderinitiatief voor kinderen met zorg 30 sep., 19:00
Afbeelding
Week tegen eenzaamheid in de Krimpenerwaard 30 sep., 14:00
Afbeelding
Woonwagen- en standplaatsenbeleid 30 sep., 12:00
Afbeelding
Lijst van gevonden en vermiste dieren 30 sep., 10:00