Bereik DAB+: Rood – Geel is indoor dekking.Groen is indoor dekking in oudere bebouwing. (Geen bijzondere isolatie of HR++ glas.)Lichtblauw is outdoor dekking op een normale autoradio.Donkerblauw is outdoor dekking met een goede autoradio maar met kans op uitval.
Bereik DAB+: Rood – Geel is indoor dekking.Groen is indoor dekking in oudere bebouwing. (Geen bijzondere isolatie of HR++ glas.)Lichtblauw is outdoor dekking op een normale autoradio.Donkerblauw is outdoor dekking met een goede autoradio maar met kans op uitval. pr

Midland FM terug in de ether op DAB+

Algemeen

Midland FM heeft al geruime tijd problemen met de FM-zendinstallatie. Het station is nog altijd niet via FM 107.5 te horen. En dat heeft een reden, aldus de Oudewaterse omroep.

‘De antennes en zender gingen stuk, die moesten vervangen worden. Een crowdfundingactie bracht snel de nodige financiële steun. Daar zijn we onze donateurs zéér dankbaar voor. Mede hierdoor hebben we de benodigde apparatuur kunnen aanschaffen. Daarna kwam er helaas wel wat tegenslag. Er moest een reparatieverzoek ingediend worden bij de masteigenaar, dat werd aanvankelijk goedgekeurd en leek vlot te verlopen. Maar daarna bleef het ineens akelig stil. Na de benodigde bureaucratie, werd uiteindelijk na zeven maanden duidelijk dat we naar een geheel andere zendlocatie moesten gaan uitkijken. Men heeft na dertig jaar hier gevestigd te zijn geweest onze overeenkomst opgezegd. Een zéér onaangename verrassing met enorm veel nadelige gevolgen, ook bedrijfsmatig. De antennes hingen op circa 40 meter hoogte. Die hoogte is in de gemeente Oudewater niet voorhanden. Een geschikte locatie is dus ook niet zomaar gevonden. We hebben wel een alternatief, maar de vraag is of hier ook de dekking kan worden gehaald die we nodig hebben. Dit alternatief is beduidend lager, zo’n 18 meter, en dit heeft weer invloed op het vergunde vermogen. Ook hier gaat weer veel tijd en geld inzitten. Zodra er nieuws is op dit gebied laten we dit natuurlijk zo snel mogelijk weten. Mocht er iemand zijn die een alternatief zou weten waardoor we alsnog op circa 40 meter hoogte zouden kunnen uitzenden, dan houden we ons aanbevolen.’

DAB+

Midland FM, de lokale omroep voor Oudewater, is terug in de ether. Het station is te horen via DAB+, kanaal 7b. Dit betreft een lokaal uitgerold DAB+ netwerk voor lokale publieke en commerciële omroepen. Op het bijgesloten kaartje is te zien in welk gebied o.m. Midland FM te ontvangen is.

Je kunt DAB+ alleen ontvangen met een radio die geschikt is voor digitale ontvangst, via de ether.

Het kan zijn dat je huidige radio dit nog niet heeft. Er zijn voordelige DAB+ radio’s verkrijgbaar (ongeveer 30 euro) als vervanging van de huidige FM-radio.

Buiten DAB+ is Midland FM ook te beluisteren via de website, www.midlandfm.net en Tune-in. Via de meest gangbare radio-applicaties op de smartphone en ook via SONOS en andere aanbieders. Verder via FM 98.3 MHz. op de kabel bij de provider REKAM / CAIWAY / DELTA in de gemeente Oudewater.