Wil de Vries achter de microfoon in de studio.
Wil de Vries achter de microfoon in de studio. Margreet Nagtegaal

Midland FM-radio nog steeds in de lucht

Algemeen

Helaas moest lokale radio Midland FM uit Oudewater haar vertrouwde locatie in de Gasthuissteeg ruim een jaar geleden verruilen voor de studio bij RPL FM in Woerden. Ze willen graag weer terug naar Oudewater. De lokale radio wil graag het geluid van de stad zijn en blijven en dicht bij het nieuws in Oudewater staan. Hoe en wat legt radiomaker Wil de Vries uit.

Het is vijftien jaar geleden dat Wil de Vries met het radioprogramma ‘50-Beaufort’ begon om radioprogramma’s bij Midland FM te maken. Ze had het nog nooit eerder gedaan. Ze ging in die tijd met pensioen en toen haar werkgever hoorde dat ze bij de lokale radio als vrijwilliger ging werken kreeg ze spontaan een cursus ‘interviewen’ cadeau. “Daar leerde ik veel van. En omdat ik wel wat schroom had om achter de microfoon te gaan zitten hielp me dat goed.”

Van het ene kwam het andere programma en Wil kreeg de smaak van lokale radio echt te pakken. Ze deed ‘50-Beaufort’, een actualiteitenprogramma, maar liefst elf jaar. Daarna volgde het programma ‘Aan tafel met’. Dit was een live programma. Momenteel maakt Wil (inmiddels ook bestuurslid van Midland FM) samen met collega Peter Boere op zaterdagmorgen het programma ‘Oudewaterse Praat’. Een mix van politiek, maatschappij, actualiteit en cultuur. Ze pluist al jaren elke week de kranten na op zoek naar leuke nieuwtjes en items voor haar programma. En wie kent haar niet? Met haar zendapparatuur in de hand om het nieuws uit Oudewater te verslaan.

Verhuisd naar de studio in Woerden

Maar anderhalf jaar geleden kwam er een kink in de kabel bij Midland FM. De apparatuur in de studio in de Gasthuissteeg was hopeloos verouderd. Het moest nodig vervangen worden maar daarvoor was toen geen geld. Ook de steeds hogere vaste lasten per maand werden een probleem.

Er was al jaren een samenwerkingsverband met de lokale omroepen in de regio waar RPL FM uit Woerden ook deel van uitmaakt. Mees Weststrate uit Woerden was erg begaan met de lokale radio in Oudewater. “Kom maar bij ons. Je kunt een studio van ons huren.” En zo gebeurde het dat de lokale radio verhuisde naar Woerden. Zij hebben twee radiostudio’s. “Heel fijn dat dit kon. Een aantal programma’s en uitzendingen konden zo toch doorgaan zoals ‘Oudewaterse Praat’, het verslaan van de raadsvergaderingen, en sportprogramma’s.” Er zijn een aantal zeer trouwe verslaggevers en technici die het werk met hart en ziel zijn blijven doen.

Maar ze willen zo graag meer. “We willen weer ín de gemeenschap staan. We zijn het geluid van de stad. Op dit moment lopen we vaak achter de actualiteit aan omdat het programma ‘Oudewaterse Praat’ maar één keer per twee weken uitzendt. We hebben vooral nieuwe mensen nodig! Denk aan technici, bestuursleden, voor acquisitie, en niet te vergeten de redactie. En een plek in Oudewater waarvandaan we kunnen uitzenden. We willen zichtbaar zijn en benaderbaar. Er is vast wel ergens een plekje voor ons!”

Er zijn zoveel goede ideeën en mogelijkheden om mooie programma’s te maken voor jong en oud. Bij Wil borrelt het tenminste nog steeds. Er is nog steeds een vaste luisteraars groep. Na de zomerstop start een programma in samenwerking met andere lokale omroepen uit de regio: ‘Gast uit de streek’.

Voor het actuele programmaoverzicht, terugluisteren oude programma’s en luisteren via internet ga naar www.midlandfm.net, of via de ether FM 107.5 (z.s.m), Kabel gemeente Oudewater: FM 98.3, DAB+Kanaal 7B,

“Dus bij deze een oproep! Wie vindt het leuk om radio te maken? Jong, oud, kerken, actuele thema’s, doelgroepen enzovoort. Kom maar met je ideeën”, zegt Wil enthousiast. “Er is voor iedere creatieveling wel een uitdaging!”

Margreet Nagtegaal

Afbeelding
Collectanten de straat op voor kinderen in armoede 26 minuten geleden
Afbeelding
Enkeltje Holandija nu ook in Oudewater 17 uur geleden
Afbeelding
Taizé viering in Linschoten 22 uur geleden
Afbeelding
Lijst van gevonden en vermiste dieren gisteren
Afbeelding
Plusdienst 'Geloof, Hoop & Liefde' 13 apr, 09:00
Afbeelding
In Memoriam: Piet Rutges (1949 - 2024) 12 apr, 19:00
Afbeelding
O.P.A. vijftig jaar! 12 apr, 18:00
De eerste bezoeker van het seizoen ontving enkele publicaties over het Gemaal en heerlijke koeken.
Amersfoort aan zee in Haastrecht 12 apr, 17:00