<p>Er moest een grote kraan aan te pas komen om de woonunits op hun plek te zetten. (foto aangeleverd)</p>

Er moest een grote kraan aan te pas komen om de woonunits op hun plek te zetten. (foto aangeleverd)

Woonunits voor opvang Oekraïners geplaatst

Op woensdag 13 juli kon het plaatsen van de woonunits aan Statenland in Oudewater van start gaan. Vanaf 2 juni was men bezig met alle voorbereidingen om de locatie geschikt te maken voor de woonunits. Op woensdag, donderdag en vrijdag werden de onderdelen van de woonunits door middel van grote kranen op hun plek gezet en gemonteerd. De woonunits moeten onderdak gaan verlenen aan ongeveer 42 vluchtelingen uit Oekraïne die er minimaal een jaar kunnen verblijven.

Voor wie voorbij Statenland komt ziet dat er ineens een heus woonwijkje is ontstaan. Een aantal rijen met woonunits geven de indruk van kleine straatjes. De voorbereidingen om de woonunits te kunnen plaatsen begon begin juni. De camperplaats die er voorheen lag en goed gebruikt werd, werd vanaf 7 juni definitief gesloten. Er moest flink gesnoeid en gemaaid worden en er kwam een tijdelijke inrit voor het bouwverkeer, tegenover de Meent. Het hele terrein werd zo’n twintig centimeter opgehoogd met zand en gerecycled betonpuin voor de fundering van de woonunits.

De materialen van de Supschool van Richard Proost, die op het terrein zijn opslag had, moest worden verplaatst. Voor alles moest toestemming gevraagd worden en hierin moest Het Waterschap toestemming verlenen om tijdelijk de opslagcontainer van de Supschool op de Stormkade te mogen zetten nabij huisnummer 53. Na alle werkzaamheden worden ze teruggeplaatst naar de huidige locatie.

Afbouwen duurt zeven weken

Daarna kon men beginnen met andere voorbereidingen. Er werd een aansluitput voor de waterleiding gemaakt en een electrahuisje voor de stroomvoorziening. Alles moet worden aangesloten op het hoofdnet van de diverse nutsbedrijven. De woonunits moeten worden voorzien van drinkwater, riolering en goede afvoer van regenwater.

Vanaf woensdag konden de woonunits na weken voorbereiding eindelijk geplaatst worden. Alle units zijn gelijkvloers, er zijn geen verdiepingen. Veel (lokale) bedrijven en instanties hebben dit in een korte tijd mogelijk gemaakt. De komende weken worden de woonunits afgewerkt aan de buiten- en de binnenzijde en wordt elektriciteit, drinkwater en de rioleringen aangesloten in de huisjes. Met zand en grond zullen de hoogteverschillen naar de ingangen van de wooneenheden opgevuld worden. De afbouw van het hele gebied duurt ongeveer zeven weken. Momenteel worden al veel Oekraïners opgevangen in Oudewaterse gastgezinnen. Als het project aan Statenland klaar is, zijn er nog meer mogelijkheden voor de grote groep vluchtelingen.

Als u op de hoogte wilt worden gehouden van deze werkzaamheden kunt u zich inschrijven op de nieuwsbrief via de gemeente. Via deze weekmails informeren ze u over de werkzaamheden voor het project ‘Opvang Vluchtelingen Statenland Oudewater’: statenland@oudewater.nl

door Margreet Nagtegaal

Meer berichten