Afbeelding

Sluiting basisschool Goejanverwelle te Hekendorp

Algemeen

Als inwoners van Hekendorp, moet ons het volgende van het hart. Zoals bekend heeft Stichting Onderwijs Primair vorige week donderdag op een vrij plotse en onverwachte manier medegedeeld dat de school gaat sluiten. Los van het feit dat ze even vergeten zijn de gemeente op de hoogte te brengen (vrij onwaarschijnlijk voor een professionele stichting met een ervaren bestuur) is hierdoor een figuurlijke bom afgegaan binnen de gemeenschap van Hekendorp. Daarnaast de vraag hoeveel moeite er gedaan is om kinderen uit de nabije omgeving (Hogebrug, Oukoop, provinciale weg Haastrecht-Oudewater ter hoogte van Hekendorp en Klooster) aan te trekken. Tot slot kun je vragen stellen bij de tijd die ons als samenleving gegund is om een oplossing te zoeken door de absurd late mededeling. Wij vragen ons af of het ook niet een teken is van onbehoorlijk bestuur, maar dat is wellicht geen zaak voor de gemeente Oudewater maar voor een andere overheidsinstantie.

De volgende vragen komen nu wel omhoog, die wel in het belang van gemeente Oudewater/overheid vallen.

De leefbaarheid van het dorp Hekendorp.

De kern Hekendorp heeft toch wel een behoorlijke afstand van de kern van Oudewater en heeft een relatief rijk eigen verenigingsleven. Een deel daarvan speelt zich af rondom te school. Bijvoorbeeld de speeltuinvereniging en daaraan verbonden activiteiten als de huttenbouw, Koningsdag, viswedstrijden, activiteiten van de ijsclub e.d. Het is te verwachten dat deze activiteiten langzaam verdwijnen omdat de schoolkinderen voor het volgen van hun school zullen uitwaaieren naar verschillende buurgemeenten. Dit heeft niet alleen invloed op de jeugd maar ook op de ouderen die betrokken zijn. Dit kan op termijn een negatief sneeuwbaleffect zijn voor andere verenigingen (ijsclub, toneel, etc.) en kerkverbanden.

Aanwas van gezinnen met jonge kinderen.

Als er geen basisschool meer is, is de aantrekkingskracht voor gezinnen met jonge kinderen een stuk minder, zo niet nihil. Resultaat op de lange termijn is een slaapdorp. Heeft het dan nog zin om de bouwplannen voor max. 50 nieuwe huizen door te zetten? In de huidige krappe woningmarkt nog wel, maar hoe ziet de wereld er over 5-10 jaar uit?

Het fijne van de Hekendorpse basisschool van vroeger uit tot nu, en volgens ons is dat een van de kernwaarden tijdens de stichting van de school, is de samenhorigheid. Van jongste tot oudste groep, van elke afkomst, van elke sociale klasse, van elke kerkelijke gezindte, tussen al deze groepen is een goede binding. De klassen mogen klein zijn, maar tussen de klassen onderling is er veel contact tijdens en na schooltijd. Dit neem je mee in je hele verdere leven en nemen ouders en kinderen mee het dorp in. Is dat niet wat onze samenleving in Nederland als geheel begint te missen, saamhorigheid?

Veiligheid en verkeer.

De kinderen zullen dus verder moeten reizen. Dit kan ons inziens enkel per auto. Kinderen met de fiets naar Driebruggen laten fietsen is te ver en onveilig met alle vrachtverkeer over het Hoogeind naar de Vios in Hogebrug; met daarbij alle landbouwverkeer en forenzen richting de A12. Iedereen die hier rond spitstijden reist kan daarover meepraten. Richting Oudewater? De enige verbinding is de smalle Hekendorpse buurt zonder fietspaden en tevens met al teveel (vracht) verkeer. Haastrecht? Ook niet bepaald dichtbij, en daarnaast altijd de provinciale weg oversteken. Wij hoeven niet uit te leggen wat de gevaren voor fietsende kinderen zijn en hoe onwenselijk extra (auto)verkeer is.

De stichting heeft nu de gemakkelijkste weg gekozen en wil de school sluiten; maar er bestaat toch wel iets van morele verplichting om alles te proberen na jaren de school onder hun hoede gehad te hebben. Ook mondelinge toezeggingen (van sluiting geen sprake) van de vestigingsdirectrice ca. 2,5 jaar terug aan één van ondergetekenden hebben klaarblijkelijk geen waarde. Helaas is er geen bestuurder afkomstig uit Hekendorp en is er geen affiniteit met het dorp of de inwoners. School moet dicht. Heeft iemand dit financieel onderbouwd? Een sociaal emotioneel motief (te weinig kinderen is niet goed voor het kind). Klinkt goed maar is dat onderzocht (wij ervaren dit al decennia totaal anders, ook door de samenhang tussen de verschillende leeftijdsgroepen). Is er onderzoek gedaan naar mogelijkheden in plaats van onmogelijkheden. Ofwel is de school gepromoot in de regio? Is er wellicht geprobeerd een nieuwe stichting te vinden om de school onder haar hoede te nemen? Er zijn diverse initiatieven in Nederland. Gemeente en bewoners worden voor een voldongen feit geplaatst zonder actieve gespreksrondes met eventueel vervolg. Nogmaals; dit is de makkelijkste weg maar naar de lange termijn wordt niet gekeken. Ik hoop dat de gemeente Oudewater alles in het werk stelt en alle mogelijkheden die er zijn, benut om Hekendorp leefbaar te houden, op welke manier dan ook.

Met vriendelijke groet,
Patty Peek
Martin Markus
Ria Haakman
Jorrit van de Meeberg
Miranda de Jong-Gebuys

Afbeelding
Koeien de wei in bij boer Koos 1 uur geleden
Afbeelding
Montfoort S.V.'19 en Gert Kruys beëindigen per direct samenwerking 4 uur geleden
Afbeelding
Geloofsontmoeting 6 uur geleden
Afbeelding
Magenta exposeert 8 uur geleden
Afbeelding
Leerlingen Klavertje 4 exposeren 23 uur geleden
Afbeelding
Mooie prestaties bij het steppen gisteren
Dirigente Marja Timmer dirigeert het koor.
Concert Vrouwenkoor Vita Nova in Lekkerkerk gisteren
Afbeelding
Oranjevereniging Koningin Juliana Haastrecht pakt 'Groots' uit ter ere van 110-jarig bestaan 25 apr, 14:00