Afbeelding
Aad Kuiper

Worden de schooldeuren van OBS Goejanverwelle gesloten?

Algemeen

Of de schooldeuren van OBS Goejanverwelle in Hekendorp gesloten moeten worden hangt ervan af aan wie je het vraagt. Veel ouders van de daar schoolgaande kinderen, maar ook heel veel andere Hekendorpers, vinden dat nog lang niet alle pogingen zijn ondernomen om de schooldeuren open te kunnen houden. Als je het aan het bestuur van Stichting Onderwijs Primair vraagt hebben zij ‘moeten constateren dat er geen meerjarig perspectief is voor OBS Goejanverwelle in Hekendorp’.

Net als voor de ouders, de leerlingen, de medezeggenschapsraad en het Dorpsplatform Hekendorp kwam de mededeling als een donderslag bij heldere hemel. Het bestuur vindt dat het leerlingaantal zo hard terugloopt dat de school zou moeten sluiten per schooljaar ‘22/’23. Wethouder Bob Duindam: “Informeel hebben we al vaker over schoolsituatie gesproken. Het bestuur zou nadenken over eventueel mogelijk scenario’s om schoolsluiting te voorkomen, maar wij zijn als gemeente niet betrokken bij die overwegingen. Wij werden dan ook onaangenaam verrast toen we hoorden dat het bestuur besloten had om met de MR en de ouders te gaan praten en wij niet officieel betrokken zijn bij deze besluitvorming. Ik weet wel dat dat formeel niet hoeft, maar ze hadden er wel voor moeten zorgen dat anderen en ik begrijpen welke alternatieven bekeken zijn en waarom die in hun ogen niet geschikt waren, zodat eenieder begrijpt waarom iets gaat gebeuren en wanneer dan en wat precies. Nu wilden ze de school sluiten per 1 augustus aanstaande, maar dat kan helemaal niet omdat het ons te laat is medegedeeld. Daar hebben ze nu 1 augustus 2023 van gemaakt, maar ze rekenen erop dat ouders hun kinderen nu vast van school halen zodat ze de schooldeuren, hoewel die officieel nog niet gesloten zijn, toch per 1 augustus 2022 dicht kunnen houden. Ik voel me absoluut betrokken bij de school, de ouders, de kinderen en in feite bij heel Hekendorp en dat geldt natuurlijk ook voor de andere betrokken partijen, maar ik voel me niet betrokken bij het proces, want ze hebben nooit gedeeld waar ze mee bezig waren. En dat vind ik echt enorm jammer.”

Dorpsplatform en ouders zien nog perspectief

Het Dorpsplatform, bij monde van Jacques van der Horst, toonde zich om dezelfde redenen, onaangenaam verrast: “Wij zijn er op 4 november nog gaan praten. Ook wij hebben toen gehoord dat er naar een aantal mogelijke scenario’s werd gekeken, maar we hebben niet mee kunnen denken. Dit is niet alleen voor ouders en leerlingen een hard gelag, maar voor heel Hekendorp. Dit is een enorme dreun en we vragen ons af of er geen mogelijkheden waren en misschien zelfs nog zijn om dit besluit ongedaan te maken.”

Een betrokken ouder die zich samen met anderen al jaren inzet voor de school vertelde dat ze aan het eind van het kalenderjaar al een naar onderbuikgevoel had en, hoewel dat bij de mededeling van een avond voor ouders weer boven kwam drijven, hield ze hoop op een goede afloop: “Als ouder ben ik teleurgesteld dat ons werd bericht dat er volgens het bestuur geen kans is dat de school blijft bestaan. Het viel ons echt rauw op het dak, maar toch gaan we met het Dorpsplatform in overleg, want wij willen met elkaar graag kijken of er toch nog mogelijkheden zijn de school voor Hekendorp te behouden. Geef ons met elkaar de kans om het tij te keren; om te vechten voor het behoud van de school en om ervoor te zorgen dat Hekendorp geen ‘slaapdorp’ wordt. Volgens mij, en heel veel Hekendorpers met mij, is dat goed mogelijk.”

Aad Kuiper

Afbeelding
Anders kijken naar je gezin? 15 uur geleden
Afbeelding
Wandelchallenge van start 17 uur geleden
Afbeelding
Lijst van gevonden en vermiste dieren 22 uur geleden
Afbeelding
Nog meer kampioenen bij volleybalvereniging Jupiter 27 apr, 17:00
Afbeelding
Fantastische opbrengst collecte Hospice 27 apr, 12:00
Afbeelding
Vind je draai in het Gemaal 26 apr, 19:00
Afbeelding
Koeien de wei in bij boer Koos 26 apr, 17:00
Afbeelding
Montfoort S.V.'19 en Gert Kruys beëindigen per direct samenwerking 26 apr, 14:00