Eric is duidelijk. “Ik wil er gewoon niet vanaf. Dit is echt mijn passie.”
Eric is duidelijk. “Ik wil er gewoon niet vanaf. Dit is echt mijn passie.”

De koek is op. Gaat steunactie café De Kroeg redden?

‘Beste mensen, dit doe ik normaal niet, maar ik kan nu even niet anders’, begint de oproep van Shannon Belluz. De achttienjarige dochter van Eric Belluz heeft een steunactie opgezet voor haar vader, die café De Kroeg overnam midden in coronatijd, en nu vecht om een beetje geld te verdienen. “Ik zit nu op een kantelpunt.”

“Het is vechten tegen de bierkaai. Lening hier, lening daar. Op een gegeven moment houdt het op”, vertelt Eric. Anderhalf jaar geleden nam hij café De Kroeg in Oudewater over. Na een heerlijke zomer dacht iedereen dat we corona verslagen hadden. Niets bleek minder waar. Terwijl Eric eigenaar werd van zijn café, zat Nederland weer in lockdown.

Goedlopend tentje

Hij redde zich met het verkopen van koffie-to-go en draaide in 2021 een mooie zomer. “Maar nu loopt het keihard achteruit. Van de overheid krijg je niets. Het is frustrerend want ik ben ervan overtuigd dat als alles normaal is, dit gewoon een goedlopend tentje is. Dan zou ik niks te klagen hebben.”

Het liefst zou hij zeven dagen in de week, twaalf uur per dag werken. “Ik ben heel ouderwets misschien, ik vind dat ik het geld voor mijn gezin moet verdienen.” Met veel pijn en moeite lukt het Eric om de vaste kosten te betalen, maar hij weet niet hoelang dat nog lukt. Gelukkig verdient Eric nog het een en ander met zijn taxibedrijf dat hij al had voor corona, maar dat is lang niet voldoende om het hoofd boven water te houden. “Stoppen kan ook niet, ik blijf met die enorme schulden zitten.”

Toch open

De kroegeigenaar vindt dat de horeca gewoon open kan. “In de supermarkt staan ook groepjes mensen met elkaar te kletsen. Wegrestaurants mogen wel open. Het is gewoon oneerlijk.” Vorige week zaterdag opende hij daarom uit protest de deuren van zijn café. “Het was een topmiddag. Er waren veel bezoekers. Het was hartverwarmend.” Eric wil overigens zijn petje afnemen voor de burgemeester en de handhavers. “Ze hebben het uiteraard niet goedgekeurd, ik heb een waarschuwing gekregen, maar niet direct een boete.”

Shannon, die ook in De Kroeg werkt, hoopt met haar steunactie zoveel mogelijk geld op te halen zodat haar vader weer wat rekeningen kan betalen. “Ik heb geen bedrag in mijn hoofd”, vertelt ze. “Ik hoop dat mensen doneren, dat ze ons steunen. We zijn een stamkroeg met veel vaste klanten. Weet je, als deze kroeg ook wegvalt dan missen ze weer een café in Oudewater.”

steunactie.nl/actie/steun-de-kroeg-oudewater/

Door Ellen van Leeuwen

Meer berichten