<p pstyle="BODY">Anita Peeters en Jaap Gerssen staan op een parkeerplaats kleding uit te delen.</p>

Anita Peeters en Jaap Gerssen staan op een parkeerplaats kleding uit te delen.

(pr)

Oudewater bedankt voor je hulp aan Wallonië

De watersnood deze zomer in zowel Limburg als in België heeft menig mens geraakt omdat het allemaal zo dichtbij gebeurde. Maar voor Anita Peeters en haar man Jaap Gerssen uit Oudewater heeft het tot op de dag van vandaag grote invloed. Toen er in juli een oproep kwam om te gaan helpen in Valkenburg waren ze er snel bij. Wat ze allemaal zagen en nog steeds daar zien is onvoorstelbaar. In zijn hulp aan Wallonië heeft Oudewater ook een groot deel bijgedragen. Daarvoor willen ze iedereen heel hartelijk bedanken. Lees hier hun verhaal.

De hulp aan de slachtoffers in Limburg begon allemaal redelijk eenvoudig. “Er werd een oproep gedaan om in een mobiele veldkeuken te komen helpen. Omdat ik sinds dit jaar met pensioen ben was er tijd en gelegenheid om dat te doen. We moesten gewoon aardappels schillen voor de warme maaltijden die we later rondbrachten,” vertelt Jaap. Ze waren van plan om maar één dag te blijven. Het werden er drie. En in augustus gingen ze naar Wallonie. De ellende en schrijnende situatie liet hen niet meer los. “We hielpen met de schoonmaak van huizen, deelden brood uit, en reden al zeven keer op en neer naar Wallonië.” En nog steeds is er veel nood in deze gebieden in België volgens Anita en Jaap. In de getroffen gebieden is nog steeds geen gas, mensen zitten gewoon in de kou, het gas wordt namelijk pas op zijn vroegst in 2022 aangesloten. Ze leven vaak nog op de tweede verdieping want op de begane vloer is alles kletsnat. Op dit moment is het wachten tot de huizen drogen, wat bevorderd wordt, door het afbikken van het stucwerk, om de stenen te kunnen laten ademen. Begin november kwam de vraag naar warme kleding, dekbedden en elektrische warmtebronnen. Ze deelden via hun Facebookaccount hun nood en de behoeften die daar waren. “We hebben zoveel hulp uit Oudewater ontvangen. Dat is geweldig!”

Veel hulp uit Oudewater

Zoals de nood in Wallonië Anita en Jaap heeft geraakt, zo zijn ze ook geraakt door heel veel goederen en hulp die ze spontaan kregen vanuit Oudewater. Een paar voorbeelden. Er werd gevraagd of iemand een dakkoffer wilde lenen, die kwam er. Er werd gevraagd of iemand stallingsruimte had voor een aanhanger, die kwam er. Vakgarage Oudewater zette belangeloos winterbanden op hun auto voor de besneeuwde wegen. De plaatselijke Coop gaf 2.000 candybars mee voor de kinderen, en 160 zakken kruidnootjes. Ze kregen veel speelgoed via de ruilbeurs. Zo konden ze met de feestdagen in het vooruitzicht, aan kinderen een soort goodiebag uitdelen. En zorgcentrum De Wulverhorst, doneerde vele uren huisvlijt, in de vorm van een gebreide deken. “Alle hulp is zo fijn! Ook al zijn we maar kleinschalig bezig, zo kunnen we heel veel doen en betekenen voor deze mensen die nog steeds in een bizarre situatie leven.”

Jaap vertelt dat er ook vanuit allerlei andere hoeken veel hulp komt. “ Een studievriend doneert de benzinekosten van de reizen, In Venray krijgen we brood om uit te delen, en overal zijn ter plekke veel mensen die helpen.” Hij benadrukt dat zonder al die hulp het voor hen ook niet mogelijk was om te blijven helpen.

Via de facebookpagina van Anita Peeters kun je op de hoogte blijven. Ook via de facebookgroep ‘Hulp voor slachtoffers overstromingen Wallonië vanuit Vlaanderen’ en ‘Lms La Rainette Asbl’.

Jaap typeert het zo; Er ging een koudegolf door deze gebieden. Maar nu wordt er een warme golf van liefde gebracht.” Jaap en Anita gaan door met hun hulp zolang het nodig is.

Margreet Nagtegaal

Meer berichten