
‘Onder de Regenboog’ in Driebruggen een bijzonder gezinshuis
AlgemeenDat je samen met je vrouw een gezinshuis start gebeurt niet van het ene op het andere moment. Maxim en Wilma van Vliet hadden al vele jaren ervaring met pleegzorg. Nu wonen ze drie jaar met acht jongeren in een prachtig huis met veel groen en ruimte bij ‘de put’ in hartje Driebruggen. Een kijkje in dit bijzondere gezinshuis.
Het gezinshuis ligt onopvallend aan de doorgaande weg in Driebruggen. In het tuinhuis is er alle rust om met Wilma en Maxim van Vliet te praten over hun passie voor kinderen die in hun eigen gezin de veiligheid en nabijheid missen. Hun passie voor de uit huis geplaatste kinderen begon al toen hun eigen kinderen nog klein waren. “We vingen eerst een meisje op in de vakantie. Daarna kregen we een kind via de crisisopvang. Van het één kwam het ander. Sommige kinderen gingen niet meer naar huis. We werkten allebei gewoon fulltime en dat ging echt niet meer want we hadden zelf ook inmiddels vier kinderen. Toen gingen we ons oriënteren op een gezinshuis.” Maxim vertelt dat gezinshuizen de gesloten gezinszorg vervangen. “Ze willen kinderen zoveel mogelijk plaatsen in professionele gezinnen.” En dat zijn ze. Beiden hadden veel ervaring al in het (speciale) onderwijs. Ze bieden zorg op maat, dus afgestemd op het kind met zijn eigen behoefte en begeleiding. Ze verhuisden van Waarder naar Driebruggen naar een mooi en groot huis. In het gezinshuis is plek voor acht jongeren van 8-18 jaar en daarnaast is er nog een crisisplek. Twee eigen kinderen wonen ook nog thuis. “Wij zijn de ouders voor alle kinderen. Gelukkig is er een goede klik van onze eigen kinderen met de pleegzorgkinderen. We gaan ook gewoon met z’n allen op vakantie.”
We doen het voor de toekomst van de kinderen
Ze worden als gezinshuis ondersteund door een pedagogisch medewerker, een gedragswetenschapper, een traumatherapeut en mensen voor de schoonmaak. We werken nauw samen met de gemeente, het Sociaaldomein en allerlei instanties.
“We zijn er altijd. 24-7. Om onszelf ook wat rust te geven gaan we een weekend per maand dicht. Overdag zijn er meestal geen kinderen en vrijdagochtend hebben we een vrije ochtend waarin we familie kunnen bezoeken en leuke dingen samendoen.” Er zijn zeker al succesverhalen te vertellen ook al is het werk soms intensief. Wilma zegt “We hadden een baby opgenomen die te vroeg was geboren. Hij is hier helemaal opgegroeid. Hij doet het nu fantastisch! Maar ook een kind dat zo blij is dat ze hier kan blijven wonen.”
In principe is iedereen welkom, elke gezindheid en achtergrond. Het gezinshuis kreeg daarom ook de veelzeggende naam Onder de Regenboog. “We zijn zelf kerkelijk en de regenboog is voor ons ook een teken van Gods trouw. Maar alles is hier welkom. We willen een gezin zijn, waarin geloofd wordt in de talenten van de jongeren en waarin ze ruimte krijgen die te ontwikkelen.” Wilma voegt er aan toe dat ze ook gewoon van veel kleur houdt.
De contacten met de buurt zijn over het algemeen goed. “Ook al wordt er wel eens met een vergrootglas naar ons gekeken.” Ze werken ook aan goede relaties en openheid met de buurt en het dorp want een gezinshuis is natuurlijk geen doorsnee huis. Het gezinshuis Onder de Regenboog hoort bij een samenwerkingsverband Valbidam. Ze hebben in deze regio vijf locaties in Haastrecht, Bodegraven en Gouda. Het is duidelijk dat Wilma en Maxim veel passie hebben voor kinderen en jeugd die eigenlijk maar één verlangen hebben, een veilig en fijn gezin! Dat vinden ze in het gezinshuis Onder de Regenboog.
Margreet Nagtegaal