Gerard en Riky Schoonderwoerd- Straver samen met burgemeester Danny de Vries.
Gerard en Riky Schoonderwoerd- Straver samen met burgemeester Danny de Vries.

Diamanten huwelijk is bijzonder!

Algemeen

Voor een zestigjarig huwelijk, oftewel een diamanten huwelijk, krijg je bezoek en de felicitaties van de burgemeester. Zo ook het echtpaar Gerard (88) en Riky (86) Schoonderwoerd-Straver die sinds jaar en dag in Oudewater wonen, gewerkt hebben en nu met veel genoegen in het mooie appartementencomplex aan de Grote Gracht wonen.

Burgemeester Danny de Vries overhandigt een prachtig boeket aan het bruidspaar. Dochter Roswitha is voor de feestelijke bijeenkomst ook gekomen. Er is veel te vertellen. We beginnen maar bij het begin. Beiden komen ze uit een groot gezin, Gerard van elf kinderen en Riky van tien.

Riky moest al jong aanpakken vanwege het vroege overlijden van haar vader. Ze ging al op haar dertiende werken, verdiende zo 10 gulden in de week. Toen ze een poosje in Woerden had gewerkt vond haar moeder dat ze zo mager werd. Ze moest maar bij de banketbakker in Oudewater gaan werken. Daar ontmoette ze Gerard Schoonderwoerd. Ze kregen verkering en wilden wel trouwen maar een huis vinden was lastig in die tijd. Er waren wel wat mogelijkheden maar uiteindelijk kocht de vader van Gerard een woonboot die vanuit Gouda aan de Waardsedijk werd gelegd. De woonboot kreeg de naam ‘Roekie’, een troetelnaam die Gerard vaak gebruikte.

Hij ventte nog met paard en wagen

Op hun trouwdag op 28-11-61 regende het pijpenstelen. Zwagerlief moest Riky door de bagger bij de woonboot naar binnen dragen omdat het mooie pak van Gerard niet vies mocht worden. Ze trouwden op het stadhuis van Hoenkoop (het grote pand tegenover Sille Gallery), want Riky kwam uit Hoenkoop. Het grootse bruiloftsfeest werd gehouden bij Seelt en duurde tot in de ochtend. Ze woonden vier jaar in de woonboot voordat ze naar de Leeuweringerstraat verhuisden. Ze hadden daar jaren een groentewinkel in het pand van Terstal en The Readshop.

Gerard wist precies wat hij wilde met de winkel. Hij was een goede ondernemer en zijn zaak floreerde. Hij ventte met paard en wagen en zijn winkel had als eerste de uitstraling van een supermarkt met voorgesneden groenten. Ze kregen drie kinderen, twee zonen en een dochter, en daarna nog drie kleinkinderen. Vakantie houden was er nooit bij. Roswitha vertelt: “Ik was altijd jaloers als ik na de grote vakantie weer op school kwam. En zeker als kinderen een paar woordjes Duits hadden geleerd in hun vakantie.” Het echtpaar Schoonderwoerd werkte altijd hard.

Je passie volgen

Maar ze stopten ook op tijd. In het pand naast hen kwam de Golf supermarkt en de concurrentie was groot met Schoonderwoerd. De Golf vroeg toen of ze de groentezaak wilden verkopen. Gerard was 52 toen hij de winkel verkocht. Gelukkig had Gerard nog een passie. Chauffeurswerk. Hij heeft nog bijna dertig jaar tot een leeftijd van 80 jaar met heel veel plezier chauffeurswerk op het leerlingenvervoer gedaan.

Riky ging werken in een modezaak. En…. ze ging reizen. Samen met Roswitha die reisleidster was geworden reisde ze naar vele landen. Het echtpaar woonde dertig jaar in de Ravelijnstraat en sinds drie jaar in het ruime appartement aan de Zuid-Linschoterkade.

“Het is bijzonder dat wij mogen meemaken dat we zestig jaar getrouwd zijn. Niemand uit ons gezin heeft dat beleefd,” zegt Riky dankbaar. Het feest zal op de datum zelf uitgebreid gevierd worden. Net als de woonboot die er nog steeds ligt, als enige woonboot in de Oudewater, zo is hun huwelijk zestig jaar behouden gebleven. Dat is zeker bijzonder!

Margreet Nagtegaal

Wethouder Jonkers opende de nieuwe fietsroute.
Succesvol fietsexamen in Montfoort ondanks regen en wind 14 minuten geleden
Er werden veel spelletjes en puzzels verkocht.
Mooie opbrengst voor Hervormde kerk dankzij drukbezochte rommelmarkt 1 uur geleden
Onder een tunnel van schoongeborstelde ijsselsteentjes uit de 13e eeuw.
Onder de brug 4 uur geleden
Afbeelding
Copycat van Christo in Oudewater? 6 uur geleden
Afbeelding
Houdijker en zoon winnen de wedvlucht vanuit Quiévrain 9 uur geleden
Er werd hard gestreden om de bal bij de tegenstander in het doel te krijgen.
Schoolvoetbal bij Voetbalvereniging Haastrecht 23 uur geleden
De enorme stormbaan is altijd zeer geliefd tijdens de Koningsspelen.
Deze week Koningsspelen en NK knikkeren gisteren
Afbeelding
Nat maar gezellig schoolvoetbaltoernooi gisteren