De cabriolet met Sinterklaas, de burgemeester en de hoofdpiet.
De cabriolet met Sinterklaas, de burgemeester en de hoofdpiet. Margreet Nagtegaal

Welkom Sinterklaas in Oudewater

Algemeen

Het was een groots feest, de optocht van Sinterklaas en zijn Pieten door Oudewater. Nergens was het te druk, maar overal gezellig kinderen en ouders langs de weg die naar de vrolijke optocht van de vele versierde voertuigen en allerlei Pieten stonden te kijken. Een feest waarop de strenge coronamaatregelen geen enkele invloed leken te hebben.

Al vanaf de Molenwal, waar de feestvierende optocht startte, was het feest in de straten van Oudewater. Een gezellige karavaan trok aan de kinderen en hun ouders voorbij. Allereerst de pakjes Pick-up truck. Met een DJ, een paar Pieten en een aanhanger volgepakt met vrolijke cadeaus. Deze werd gevolgd door een groepje danspieten, die regelmatig een strak ingeoefend dansje ten tonele brachten. Een lust voor het oog. Daarna volgde een zwoegende Bakfietspiet met een kar waarin de cadeaus hoog opgestapeld waren en het bekende kleine oranje ‘Coop’-autootje. Blijkbaar mochten de Pieten hem een daagje lenen. De Pieten klaagden wel dat er geen echte toeter in zat. Maar voor de rest vond Piet het best leuk in dit kleine autootje. Daarna volgde de cabriolet met Sinterklaas als belangrijkste persoon. Zittend op de open kap met naast hem burgemeester Danny de Vries. In of naast de wagen was de Hoofdpiet met het grote rode boek te vinden.

Live streaming

Er werd natuurlijk volop gezwaaid aan alle kanten. Sinterklaas had een eigen microfoon en was daardoor goed te verstaan. De voorbank naast de bestuurder lag na de lange optocht behoorlijk vol met allemaal kleurplaten, brieven met wensenlijstjes en tekeningen voor Sinterklaas. Na, en soms ook voor, de cabriolet kwam er nog van alles. Een Piet op een éénwieler, een Piet op skeelers, een Hieperpiet die overal een boks uitdeelde, hulpsinten, verkeersregelaars en een razende reporter die van de hele optocht live verslag deed via Facebook. Gedurende de drie uur durende optocht door Oudewater werd deze livestream goed bekeken. Het was ook leuk om vanuit huis mee te genieten en te weten wanneer de optocht er aankwam. En er gebeurde ook gewoon veel onderweg. De vrolijke caravaan werd afgesloten door de Touwtrein. Aan het begin nog leeg en aan het eind gevuld met vermoeide pieten. Het was heel leuk om naar te kijken en Sinterklaas en de Pieten kwamen voor heel veel kinderen echt dichtbij. Zelfs zieke kinderen konden vanachter het raam meegenieten.

Sinterklaasvlaggen

Langs de weg veel gele sinterklaasvlaggen, speciaal van en voor Oudewater. Overal kleine mini pietjes en mini sinterklaasjes langs de weg. Bij speeltuin Pinkeltje was Pinkeltje echt aanwezig om zijn Grote vriend welkom te heten. Sommige mensen hadden hun huizen of straten gezellig versierd. Een toppertje was natuurlijk het huis aan de IJsselvere, helemaal aan het einde van de route, waar uitnodigend op de stoep een soort huiskamer was gecreëerd met een grote rode leren stoel te midden van grote letters Sint en Piet. Het lukte om Sinterklaas daarmee uit zijn cabriolet te lokken en even in de rode stoel plaats te nemen. Het was een mooie afsluiting van een zeer geslaagde optocht met Sinterklaas door heel Oudewater.

Margreet Nagtegaal

De bakfietspiet met zijn bakfiets vol cadeaus.
Pieten overal op straat.
Afbeelding
Collectanten de straat op voor kinderen in armoede 2 uur geleden
Afbeelding
Enkeltje Holandija nu ook in Oudewater 19 uur geleden
Afbeelding
Taizé viering in Linschoten gisteren
Afbeelding
Lijst van gevonden en vermiste dieren 13 apr, 12:00
Afbeelding
Plusdienst 'Geloof, Hoop & Liefde' 13 apr, 09:00
Afbeelding
In Memoriam: Piet Rutges (1949 - 2024) 12 apr, 19:00
Afbeelding
O.P.A. vijftig jaar! 12 apr, 18:00
De eerste bezoeker van het seizoen ontving enkele publicaties over het Gemaal en heerlijke koeken.
Amersfoort aan zee in Haastrecht 12 apr, 17:00