Vrouwelijke buschauffeur Marianne Hagoort rijdt graag op de Buurtbus.
Vrouwelijke buschauffeur Marianne Hagoort rijdt graag op de Buurtbus. pr

Buurtbus rijdt al vijftien jaar naar volle tevredenheid

Algemeen

De buurtbus van lijn 505 is niet meer weg te denken uit onze regio. Buurtbus WIJ-505 rijdt zes dagen per week met vier bussen van Woerden naar IJsselstein en terug. Met alleen maar vrijwilligers achter het stuur, een enorme dienstverlening. In november vieren ze hun vijftienjarig bestaan.

De Buurtbus WIJ-505 ging rijden nadat Connexxion stopte met de buurtbus. Er werd een vereniging opgericht en de buurtbus kon nieuw leven worden ingeblazen. Ze rijden nu onder de vlag van bus organisatie Syntus. De dienstregeling garandeert dat er op tijd wordt gereden. Zes dagen per week rijdt er om het uur een bus de route Montfoort-Benschop-IJsselstein-Lopikerkapel-Lopik-Cabauw-Schoonhoven-Polsbroek-Oudewater-Papekop-Woerden. Elke rit kost € 2,80, of die nu lang is of kort. Met de ov-kaart is het slechts € 1,90. In de bus kun je alleen met pin of ov-chipkaart betalen.

In gesprek met Ab Sluijs, die in de jubileumcommissie zit en chauffeur is, hoor je prachtige verhalen. Hij begon als chauffeur toen hij vier jaar geleden met pensioen ging. “Het leek me wel wat! Je hebt veel persoonlijk contact met de passagiers. Bijna iedereen maakt wel een praatje met je omdat de bussen maar klein zijn.” In de bus kunnen maximaal acht passagiers. Op sommige tijden rijden er twee bussen achter elkaar vanwege de drukte. Van Oudewater naar Woerden is zelfs een extra buslijn gekomen, lijn 123, omdat daar behoefte aan was. Ab Sluijs vertelt dat Syntus erg zijn best doet om in te spelen op de vraag. Soms komen er daardoor haltes bij. “We zijn erg klantvriendelijk”. Tijdens de coronamaatregelen zijn de bussen aangepast. Er is extra ventilatie in de bus, er is een dakfilter aangebracht, en natuurlijk een spatscherm bij de chauffeur. Net als in het openbaar vervoer moeten passagiers een mondkapje dragen.

Een lange maar mooie rit door het Groene Hart

“Het is echt leuk om te doen. Er was eens een echtpaar in de bus die nog niet eerder met de Buurtbus hadden meegereden. Ik zei dat het een lange en mooie rit was. Je rijdt overal binnendoor natuurlijk. Toen ze uitstapten in Woerden zeiden ze verrast; Wat is het Groene Hart toch mooi! Bedankt, we zijn op plekken geweest waar we nog niet eerder zijn geweest.” Ab geniet van dit soort leuke contacten in de bus. “Er is ook regelmatig een meisje met een verstandelijke beperking dat mee rijdt. Die heeft hele verhalen!”

Een enkele rit duurt wel twee uur in totaal. Als je wordt ingeroosterd rij je heen en terug vanuit Montfoort waar de bussen staan. Een dienst duurt dus ruim vier uur. Op de vraag wat hij in zijn werkzaam leven gedaan heeft zegt hij; “Ik deed iets heel anders, bij de inkoop van technische materialen bij een groot bedrijf”. Mensen vroegen wel eens aan hem “Ga jij vrijwilligers werk doen als chauffeur?” Ab lacht. “Er rijdt een bankdirecteur, een tandarts, een timmerman, ook drie vrouwelijke chauffeurs, echt van alles. Het is gewoon heel gezellig.” Er wordt veel gebruik gemaakt van deze dienstregeling. “Mensen die geen eigen auto hebben, jongelui en scholieren, of naar het ziekenhuis in Woerden.” Op 13 november is er een groot feest voor alle 68 chauffeurs en hun partners. Met lekker eten, entertainment en een dweilorkest. Er zijn chauffeurs die al 15 jaar vrijwilliger zijn en het feest is dan ook een bedankje voor al die vrijwillige inzet.

De dienstregeling van de buurtbus is op de site van Syntus te vinden. En nieuwe chauffeurs zijn altijd welkom.

Margreet Nagtegaal

Koor aan de oranjebitter.
Koffieochtend in Dorpshuis De Vaart 55 minuten geleden
Afbeelding
Railfiets 3 uur geleden
Afbeelding
FC Oudewater Dames 1 kampioen 17 uur geleden
Wethouder Jonkers opende de nieuwe fietsroute.
Succesvol fietsexamen in Montfoort ondanks regen en wind 18 uur geleden
Er werden veel spelletjes en puzzels verkocht.
Mooie opbrengst voor Hervormde kerk dankzij drukbezochte rommelmarkt 19 uur geleden
Onder een tunnel van schoongeborstelde ijsselsteentjes uit de 13e eeuw.
Onder de brug 22 uur geleden
Afbeelding
Copycat van Christo in Oudewater? gisteren
Afbeelding
Houdijker en zoon winnen de wedvlucht vanuit Quiévrain 24 apr, 09:00