Uit handen van Ton Mastwijk (li) ontvangt pastor Thijs van Zaal een aantal cadeaus en een boeket.
Uit handen van Ton Mastwijk (li) ontvangt pastor Thijs van Zaal een aantal cadeaus en een boeket. Margreet Nagtegaal

Feest voor het veertigjarig jubileum als priester

Algemeen

Op zaterdagavond, 23 oktober werd in de St. Franciscuskerk in Oudewater het eerste feestelijke jubileum van dit jaar gevierd. Pastor Thijs van Zaal had de aftrap. Hij vierde veertig jaar priesterschap in de feestelijke en goed gevulde kerk.

Niet eerder was de kerk zo goed gevuld na de coronastilte. Veel gasten uit andere Parochies, kerkgangers, meelevenden en genodigden waren gekomen om dit bijzondere jubileum te vieren. Het Middenkoor, gedirigeerd door nieuwe dirigente Usha-Martine Berfelo, vulde de kerk met haar liederen. Een enorme kroon met lange geel en witte wimpels (de pauselijke kleuren) decoreerde het podium.

Pastor Thijs, zoals hij in de volksmond wordt genoemd, was blij verrast door het feest speciaal voor hem. In zijn voorwoord en prediking uitte hij zijn zorgen over de kerk. “Er hebben zich grote veranderingen plaatsgevonden, zowel in de maatschappij als in de kerk. De kerk is achteruitgegaan, constateerde hij, en we mogen ons echt zorgen maken. Maar toch werkt de Geest door. De boodschap blijft hetzelfde, God is liefde.” Zelf heeft hij in zijn leven veel steun gehad aan de Focolare beweging. “Toen ik zelf ook vastliep in mijn geloof leerde ik deze beweging kennen. Ze spraken niet alleen over het evangelie maar ze deden het ook. Daardoor groeide mijn geloof weer.” Tot op de dag van vandaag is deze beweging belangrijk voor pastor Thijs en woont hij in hun leefgemeenschap.

Hoop voor de kerk

Pastor Thijs diende in de loop van de veertig jaar in verschillende parochies. Nu, eigenlijk al gepensioneerd, werkt hij nog drie dagen in de Parochie Pax Christi. Hij heeft wel hoop voor de kerk. Vanuit Rome ziet hij nieuwe plannen en ideeën komen die de kerk weer een plek zou kunnen maken van gemeenschap, participatie en missie. “Maar zonder de Geest heeft het geen kans.” Pastor Thijs van Zaal ontving aan het einde van de dienst, uit handen van vicevoorzitter Ton Mastwijk een aantal cadeaus. “Met vriendelijkheid en liefde voer jij al veertig jaar je taken uit. Je verdient daarom een feest als dit. We zijn heel blij met je hulp bij Pax Christi, die je ondanks je leeftijd (73) blijft doen.” Daarmee was een einde gekomen aan de eerste jubileumviering van dit seizoen. Voor zover het mogelijk is zullen er nog verschillende volgen.

Margreet Nagtegaal