V.l.n.r.: pastor Huub Spaan, Ton Mastwijk en Grada Nederhof hopen dat het jubileumjaar een mooi jaar wordt.
V.l.n.r.: pastor Huub Spaan, Ton Mastwijk en Grada Nederhof hopen dat het jubileumjaar een mooi jaar wordt. Margreet Nagtegaal

Jubileum Pax Christi

Algemeen

Binnen Parochie Pax Christi worden het komend jaar een aantal jubilea gevierd. Er staan van allerlei activiteiten en vieringen op de agenda van de geloofsgemeenschappen die bij deze Parochie horen; Oudewater, Woerden, de Meije-Zegveld en Kamerik. Een soort inhaalslag van alles wat tijdens het coronajaar niet door kon gaan en de kerkgangers weer bij hun kerk zal betrekken.

Er zijn veel redenen om er een feestelijk werkjaar van te maken. “Het wordt een jaar van dankbaarheid,” aldus pastor Huub Spaan. Hijzelf viert dit jaar zijn 25+1-jarig priesterschap. Vorig jaar had hij zijn zilveren jubileum, maar dat feest moest helaas geannuleerd worden. Maar ook de samenwerking in Pax Christi, tussen de vier geloofsgemeenschappen, bestaat alweer tien jaar. Daarnaast is Pastor Thijs van Zaal, die in Woerden parttime werkzaam is, veertig jaar priester. Een bijzondere mijlpaal. Net als het vijfjarig jubileum van pastorale werkster Janneke Stam. De Onze Lieve Vrouwe Geboortekerk in Meije-Zegveld wint het echter. Deze bijzondere kerk viert haar 150+1-jarig bestaan. Reden om een jubileumcommissie aan te stellen en er samen een feestelijk jaar van te maken. Bestuursleden Ton Mastwijk en Grada Nederhof hebben samen met leden vanuit alle kerken een zeer divers programma gemaakt. Ton en Grada benoemen dat het Pax Christi gevoel bij hen steeds sterker wordt. “Maar ook bij de parochianen willen we dat gevoel laten groeien. Ieder heeft wel een eigen geloofsgemeenschap maar we horen bij elkaar. We hopen dat de activiteiten dit jaar en de speciale jubileumkrant ervoor zorgen dat men eens bij een andere kerk op bezoek gaat.”

Feestelijke vieringen en bijzondere activiteiten

Elke maand is er een activiteit gepland, voor zowel kinderen, jeugd en ouderen. Eerst is het priesterjubileum van pastor Thijs Zaal middelpunt in de vieringen in zowel de St. Franciscus van Assisi in Oudewater als en in H. Bonaventura in Woerden. In november staat voor alle locaties een solidariteit maaltijd gepland. “We nodigen zelf mensen uit waarvan we denken dat ze het nodig hebben. Op alle locaties staat er wat anders op het menu. Van een echt driegangenmenu, een gourmet of een stampottenmaaltijd,” zegt pastor Huub. Zo volgen in de loop der maanden nog een aantal feestelijke vieringen in de kerk, een zangfestijn en op tweede paasdag een gezellige fietstocht met de toepasselijke naam Tour de Pax Christi. In februari is er een speciale kinderviering met een Mariaprocessie door de kerk in Oudewater en een heus poppentheater. Het volledige programma van tijd en plaats van alle activiteiten in dit jubileumjaar is te vinden op www.parochiepaxchristi.nl.

In juni viert pastor Huub Spaan zijn 25+1 jarig priesterjubileum. “Ik ben heel blij als dat weer kan. Het afgelopen anderhalve jaar was zwaar en erg eenzaam. Ik voelde een onbeholpenheid in het troosten en naast mensen staan.” Samen met Ton en Grada vormde hij een coronateam en hadden ze veel contact en overleg. “De betrokkenheid is daardoor wel versterkt maar het zou zo fijn zijn als parochianen dat ook weer ervaren en de kerk weer vol mag zitten,” vult Ton aan. Langzaam groeit het aantal kerkgangers weer en koffiedrinken na afloop mag ook. Maar de vele activiteiten in het feestjaar zullen de kerkgangers hopelijk weer meer in beweging brengen. Daar zijn ze het alle drie over eens.

Margreet Nagtegaal

Afbeelding
Festival Verhalen tussen Oud en Nieuw 3 uur geleden
Afbeelding
Expositie 'Het verloren doek' 5 uur geleden
Afbeelding
Verenigingen verbreken miljoenenrecord; recordopbrengst voor FC Oudewater 10 uur geleden
Afbeelding
Lijst van gevonden en vermiste dieren 13 uur geleden
Afbeelding
Een Luisterend Oor 10 dec., 19:00
Afbeelding
Kerst met de kerstman en -mutsen 10 dec., 17:00
Afbeelding
Alzheimer Café regio Woerden 10 dec., 12:00
Afbeelding
Curlingseizoen van start in Montfoort 9 dec., 19:00