Remon en Daniella.
Remon en Daniella. Ellen van Leeuwen

Nacht van het Griezelen. Wie durft het aan?

Algemeen

Jongeren, maak je klaar voor de Nacht van het Griezelen op zaterdag 30 oktober. De Vrienden van Oudewater trekken alles uit de kast om er weer een dolgriezelige avond van te maken. “Laat je op de stuipen jagen tijdens de Oudewaterse griezeltocht.”

Het is bijna twee jaar gelden dat de Vrienden van Oudewater een ‘normale activiteit’ konden organiseren in Oudewater. Door de pandemie werden alle activiteiten afgelast. Gelukkig konden ze wel het zeer succesvolle The Masked Singer organiseren. En let op! Er komt een tweede editie aan…

Maar eerst is het dit najaar tijd voor de Nacht van het Griezelen. Op 30 oktober wordt de hele binnenstad omgetoverd een heuse griezelroute. “De route start aan het eind van de Leeuweringerstraat, vanaf de sluis wandel je zo het centrum in. Op allerlei plekken zal je verrast worden door griezels”, vertelt Daniella Hauser van de Vrienden van Oudewater. Tijdens de route kan je meer dan dertig griezels tegen het lijf lopen. “Er staat een heel groot grimeteam klaar.”

Griezelbuik

Tijdens de eerste editie in 2019 waren er allerlei griezeltunnels in de stad en in het oude postkantoor gemaakt. Vanwege coronaveiligheid wordt de tocht nu volledig buiten georganiseerd. De tocht loopt van de Leeuweringerstraat tot de Peperstraat. Daniella: “Je kan ook varen op de Geelbuik, die voor de gelegenheid een nieuwe naam krijg: de Griezelbuik.” Op de Markt kunnen kinderen een lekkere versnapering halen. Ook Roberto staat er met griezelijsjes en een griezelgrabbelton.

De Vrienden van Oudewater zouden de Vrienden niet zijn als ze niet zouden samenwerken met de culturele instellingen van Oudewater. Het Muziekhuis en Dennis de Groot werken mee aan de griezeltocht en ook Studio MaxDance. “Dat wordt heel spectaculair”, weet Daniella. “Ik kan er nog niet veel over zeggen maar laten we het erop houden dat ze je overal kunnen verrassen…”

Langs de deur

Ook is er een ‘Trick or Treat’-route. Vanaf 18.00 uur kunnen de kinderen langs de versierde huizen om wat lekkers te scoren. Vindt u het leuk dat er kinderen bij u langs de deur komen, geef u dan op bij Carola. Stuur een app naar: 06-23190651, zij zorgt ervoor dat u wordt opgenomen in de looproute. De looproute is tijdens de avond te vinden op Facebook of Instagram. U kunt ook een flyer voor het raam hangen die aangeeft dat er bij u mag worden aangebeld. De flyer is verkrijgbaar bij Hocus Pocus Zoetwaren en COOP Heijmans.

Duidelijk, het vrijwillige team pakt weer ouderwets groots uit. Wat bezielt de bestuursleden eigenlijk om zoveel te organiseren voor de stad? Daniella: “We willen graag wat voor Oudewater terug doen. We zijn allemaal blij dat we in Oudewater wonen en hebben hart voor de stad. Bij Remon en Jeroen telt ook mee dat roering in de stad ook weer mensen trekt. Dat is natuurlijk heel fijn als je een winkel of restaurant hebt.”

Samen

De Vrienden van Oudewater is ooit ontstaan om het bedrijfsleven te ontlasten. “We wilden voorkomen dat zij voor elke activiteit als sponsor worden gevraagd”, legt Remon van Breukelen uit. “Daarom vragen we inwoners om vriend te worden. Dat kan al vanaf 10 euro per jaar! Als iedere volwassene in Oudewater een tientje betaalt, dan dekken we al een groot deel van de kosten. Meer mag natuurlijk altijd!”

Met de donaties willen de Vrienden van Oudewater GRATIS activiteiten organiseren voor inwoners van Oudewater. Ook deelnemen aan de Nacht van het Griezelen kan voor niets. “Voor koek en snoep vragen we wel een kleine bijdrage”, legt Daniella uit. “Al het geld dat we daarmee ophalen besteden we weer aan volgende activiteiten.”

Ellen van Leeuwen