<p pstyle="BODY">Wethouder Bas Lont toont de app op zijn mobiel voor het bezoek van het gezelschap aan de plafondschilderingen in Markt West Zijde 5.</p>

Wethouder Bas Lont toont de app op zijn mobiel voor het bezoek van het gezelschap aan de plafondschilderingen in Markt West Zijde 5.

(Siem van der Burg)

Digitale stadwandeling voor Oudewater

Heel wat mensen liepen op Open Monumenten Dag door de binnenstad van Oudewater met hun mobiele telefoon in de aanslag. Ze gebruikten de nieuwe wandel-app die ‘s morgens in het Oude Stadhuis ten doop was gehouden door wethouder Bas Lont. Met de app kun je binnenkijken in gebouwen die normaalgesproken niet open zijn voor publiek en je krijgt uitgebreide historische informatie over bijzondere plekken in de stad. Kinderen konden een speciale speurtocht doen met achteraf een tropische verrassing van Roberto.

Een select gezelschap van betrokkenen bij de OMD-werkgroep, burgemeester Danny de Vries en de wethouders Bas Lont en Walther Kok, mochten ‘s morgens in het Oude Stadhuis aanwezig zijn bij de feestelijke onthulling. De onthulling van de app was die ochtend niet de enige bijzonderheid. Wim Geurts gaf een bevlogen toelichting op een maquette die hij had gemaakt van de fundering van het Gasthuis, dat bij de Lange Burchwal werkzaamheden was blootgelegd. Hij is geen archeoloog maar wel zeer betrokken bij het behoud van historisch erfgoed in Oudewater. Na de werkzaamheden dreigden bijzondere stukken weer onder een laag zand te verdwijnen. Wim kocht een van de kraanmachinisten om met bitterballen en kon op die manier delen van de funderingen op de fiets mee naar huis nemen. Daar bouwde hij (na het prepareren van de onderdelen) een stuk van de oude funderingen na. Sommige delen zijn wel 350 jaar oud. De bouwmethoden van vroeger zijn door de maquette heel aanschouwelijk gemaakt. De oude fundering zal blijvend tentoongesteld worden op de zolder van het Oude Stadhuis.

Na de toelichting op de maquette mochten de aanwezigen in kleine groepjes mee langs enkele bijzondere historische plekken die normaal gesproken niet toegankelijk zijn voor publiek (behalve vanaf nu met de nieuwe app). Met name de plafondschilderingen op de bovenverdieping van het pand van optiek Tuijn aan de Markt West Zijde 5 konden worden bezocht. Kunsthistoricus Julia Chorus en haar partner Eymert Goossens gaven een toelichting op de plafondschilderingen die dateren uit 1630.

Hoe werkt het?

Je scant de qr-code met je telefoon of tablet. Je krijgt het bericht dat je ‘spacetimelayers’ moet installeren. Dat is gratis en te vinden in Google Play of in de AppStore. Als dit gebeurd is komt de wandeling door Oudewater vanzelf tevoorschijn.
Door te tikken ‘gebruik op de kaart’ komt de plattegrond met routepunten tevoorschijn (je kunt deze vergroten). Je volgt de route onder op de balk door op het aangegeven punt de adrespagina te ‘openen’. Bladeren door de pagina’s doe je door naar links te ‘swipen’ (vegen). Je krijgt dan steeds meer informatie en foto’s. Door op de foto te tikken, wordt deze vergroot. Op de laatste pagina van het routepunt kun je terug naar de route door in de rechterbovenhoek op het kruisje te tikken. Het volgende routepunt kan dan aangeklikt worden.
Deze wandeling is gemaakt voor Open Monumentendag 2021 en zal een jaar lang operationeel blijven via ‘spacetimelayers’. Thema ‘jouw huis is mijn huis’.

Siem van der Burg

Meer berichten