Afbeelding

Open Monumentendag Oudewater

Algemeen

“We pakken het dit jaar niet groots aan hoor”, beweren Trudi van Eck en Margo Stekelenburg. Ze zijn twee van de vijf leden van de werkgroep OMD-Oudewater. Naast de bezichtigingen van monumenten kan wel de torenbeklimming met een beperkt aantal mensen doorgaan. Al gauw in het gesprek blijkt dat er toch bijzondere dingen op de agenda staan.

Op zaterdag 11 september wordt ‘s morgens om 10.00 uur namelijk een gratis app vrijgegeven, waarmee een wandeling door Oudewater kan worden gemaakt met de app op je telefoon. Het gaat in de wandeling vooral over inkijkjes bij mensen binnen. Je moet dan denken aan bijvoorbeeld beschilderingen, kelders, trappen, glas in lood en mooie haarden. Allerlei zaken die je niet ziet en weet als je gewoon langsloopt. “Wij denken dat het erg leuk is”, zegt Trudi.

“Voor de app heb je een QR-code nodig die vanaf zaterdag 11 september te verkrijgen is bij de TIP. Ook zal daar een speciale speurtocht voor kinderen op papier af te halen zijn.

In het bijzijn van burgemeester de Vries en wethouder van cultuur Bas Lont, zal de app in het Oude Stadhuis ‘live’ gebracht worden in het bijzijn van een aantal genodigden”. Tijdens die bijeenkomst gebeurt er nog iets bijzonders. Wim Geurts geeft een presentatie over wat er zoal tijdens de afgravingen van de Lange Burgwal boven water is gekomen. Met name heeft hij delen van de funderingen van het Gasthuis veiliggesteld en een maquette gemaakt van hoe de funderingen er vroeg in de 17de-eeuw uitzagen (voortaan te bewonderen in het stadsmuseum op de zolder van het Stadhuis).

Er zullen met de app en tijdens de wandelingen door Oudewater veel verborgen zaken zichtbaar worden. Op de Markt-Westzijde 5 zijn tijdens verbouwingen in de jaren 70 van de vorige eeuw schitterende plafondschilderingen tevoorschijn gekomen. Ook die zijn via de app te zien.

Binnen kijken in Oudewaterse huizen en Kerken

De werkgroep OpenMonumentenDag-Oudewater heeft niet stil gezeten: het landelijke thema ‘jouw huis is mijn huis’ en door alle beperkingen door corona is besloten de geschiedenis van de panden binnenshuis voor het voetlicht te brengen. Dagelijks kunnen we genieten van de buitenkant van deze panden. Maar wat is er binnenshuis nog te vinden aan oude, oorspronkelijke details? Verbouwingen en moderniseringen zullen veel geschiedenis teniet hebben gedaan. Wat heeft de tand des tijds doorstaan? Dit gaan we u laten zien in een wandelapp: ‘Binnen kijken in Oudewaterse huizen en Kerken’.

Gedurende een half jaar zijn fotografen op bezoek geweest bij ruim twintig bewoners van monumentale panden. En ja, er zijn bijzondere details om te laten zien, en de bewoners gunnen u onbaatzuchtig een inkijkje in hun pand. Door foto’s en informatie in een wandelapp te laten zien kunt u digitaal een kijkje nemen.
Met dank aan de bewoners kunt u binnenkijken in geselecteerde monumenten zónder daarbij het pand te moeten betreden. Veilig voor de bewoner en verrassend en informatief voor de ‘bezoeker’.
U scant de qr-code op uw telefoon of tablet, verkrijgbaar bij de TIP, (vanaf 11 uur) Leeuweringerstraat 10 of via de flyers die worden uitgedeeld. Na Open Monumentendag is deze app gedurende een jaar te gebruiken. Kies uw eigen tijd om deze wandeling te maken.

Voor de kinderen is er komend weekeinde een papieren speurtocht die bij deze app hoort. (op te halen bij TIP).
Kinderen die de speurtocht volgen op 11 of 12 september krijgen achteraf een heerlijke traktatie van Roberto.
Later, in de ‘maand van de geschiedenis’ wordt deze papieren speurtocht toegevoegd aan de app. (leuk voor kinderfeestjes!)
Net als vorig jaar worden er klassendagen georganiseerd om schoolgaande kinderen in verbinding te brengen met de geschiedenis van hun stad. Dit in samenwerking met het Cultuurhuis.

Maar er is méér te doen, dus kom vooral naar de stad om musea en kerken te bezoeken en de app te lopen: een dagvullend programma!!!

  • Museum De Heksenwaag geopend van 11-17 uur.
  • Het Touwmuseum, met de tentoonstelling ‘Ontknoping’ 11-17 uur
    Bovenstaande musea gratis op vertoon van de museumjaarkaart.
  • Stadsmuseum Oudewater -gratis- geopend van 11-17 uur.
    met een nieuwe tentoonstelling: ‘Zorg door de eeuwen heen’.
  • H.H. Michael- en Johannes de Doperkerk (Oud-Katholieke kerk) 10-16 uur.
  • St. Franciscuskerk 11-16 uur.
    Er is een tentoonstelling van oude liturgische gewaden en er draait een film over de restauraties.
  • Grote- of St. Michaëlskerk 10-16 uur.
    (om 15 uur een middagconcert met muziek en zang uit de romantiek.)

Aanmelden via de TIP:

  • Beklimming van de Stadstoren - max 8 personen- gratis- 13.30 uur.
  • De Geelbuik vaart de gebruikelijke tijden tegen betaling
  • De Touwtrein rijdt tegen betaling. (tijden voor Geelbuik en Touwtrein Zie TIP).
    Houdt er rekening mee dat op elke locatie beperkt toegang is vanwege coronamaatregelen.
    Het kan dus zijn dat u even moet wachten voor u naar binnen kunt!

Veel plezier op Open Monumentendag 2021 in Oudewater!

Siem van der Burg

Schitterende plafondschilderingen.
Gevonden tijdens de afgravingen van de Lange Burgwal.
Het opbrengen van N.S.B.-ers op 5 mei door twee priesterstudenten uit MegenFrans de Roode en Evert Hardesmeets, die ondergedoken zaten bijHein Blom in de Hekendorpse Buurt (nu kinderdagverblijf Veld-Zicht).Zij speelden een belangrijke rol in het verzet.Evert Hardesmeets (rechts) zou later op de dag zich verstoppenin het huis van Van Vliet op het IJsselvere en er de nacht doorbrengen.
Oorlogsdagboek mei 1945 7 uur geleden
 Ze hebben er weer een gezellig avond van gemaakt in het Cultuurhuis.
Taalcafé 14 uur geleden
Afbeelding
Ingezonden Van de Sande 16 uur geleden
Het echtpaar Kok met burgemeester Laurens de Graaf.
Koninklijke onderscheiding voor het echtpaar Kok-van Zuijlen in Polsbroek 3 mei, 17:00
Afbeelding
Bevrijdingsvuur naar Linschoten 3 mei, 14:00
Afbeelding
Open ochtend Hospice De Mantelmeeuw 3 mei, 12:00
Afbeelding
Voetbalprogramma 3 mei, 10:00
Afbeelding
Orgelbespeling in Oudewater 3 mei, 09:00