Foto Jan Sluijters
Foto Jan Sluijters

‘Kijken met andere ogen’ in Museum Gouda

Algemeen

De vraag is niet waar je naar kijkt, maar wat je ziet. Henry David Thoreau, Amerikaanse 19e-eeuwse schrijver. Dit staat op de website van MuseumGouda vermeld bij de aankondiging van hun expositie Met andere ogen. Deze tentoonstelling is er tot begin volgend jaar.

De vraag is niet waar je naar kijkt, maar wat je ziet. Ieder ziet elke dag ontelbaar veel beelden voorbijkomen. Lukt het ook om écht te kijken? Die vraag kun je ook stellen aan een museumbezoeker. Wist je dat die gemiddeld minder dan 30 seconden naar een kunstwerk kijkt? We zien dus heel veel, maar vluchtig. En dat is eigenlijk zonde. Want hoe langer en aandachtiger je naar kunst kijkt, hoe meer er te ontdekken valt.

Daarom draait de tentoonstelling Met andere ogen om aandachtig kijken. De samenstellers ervan onderwerpen kunstwerken uit de collectie van Museum Gouda aan allerlei blikken. Waar wordt jouw blik door beïnvloed? En wat gebeurt er als je eens door de ogen van iemand anders kijkt? Ben je nieuwsgierig geworden, ga dan naar deze verrassende tentoonstelling. Te bezoeken van dinsdag t/m zondag. Er is ook een audiotour bij.

w         www.museumgouda.nl

Museum Gouda viert de zomer met ‘speuren, lachen, ontdekken en doen!’

Deze zomervakantie organiseert Museum Gouda in samenwerking met Cultuurhuis Garenspinnerij een serie workshops, speciaal voor kinderen van 7 tot 12 jaar. Van onderwatergeluiden componeren tot waterplanten maken met een 3D-pen. Daarnaast kunnen ze samen met hun ouders ook een ‘Koele Speurtocht’ doen of op stap met een 17e eeuwse schutter om het museum te ontdekken. Genoeg te beleven in Museum Gouda! En: de entree is voor kinderen gratis!

Superkoele Zomerworkshops

Van 29 juli tot en met 22 augustus zijn er elke donderdag- en zondagmiddag workshops in Museum Gouda met als thema ‘Water!’. Samen met échte kunstenaars gaan kinderen aan de slag om een eigen kunstwerk te maken, bijvoorbeeld een flitsende vis, 3D-waterplanten, een zeemonster van afval en nog veel meer. Alle activiteiten kosten 2,50 en staan op de website. Reserveer snel je plekje!

Koele Speurtocht

Neem een frisse duik in ‘Koele Wateren’ en ontdek de woeste waterpartijen op de schilderijen uit het Rijksmuseum. Bij de tentoonstelling ‘Koele Wateren’ is een gratis audiotour voor kinderen met een verhalenverteller, liedjes en diverse kijkopdrachten. Daarnaast is er ook een koele speurtocht. Oplossing gevonden? Dan krijg je een leuk aandenken in de museumwinkel. Dat is nog eens cool!

Familietour met schutter Hendrick

Schutter Hendrick neemt je mee op pad in een superleuke familietour op je mobiel! Aan de hand van filmpjes en opdrachten ontdekken jullie samen het museum op een actieve manier. Aan het einde van de tour neem je een leuk aandenken mee naar huis! Download thuis alvast de gratis app TourtoDo.

Afbeelding
Waarom De Pelikaan niet verloren mag gaan 7 uur geleden
Afbeelding
‘t Kaasmeisje, meer dan alleen kaas 8 uur geleden
Afbeelding
Boer Koos van der Wind uit Montfoort is continu bezig met verduurzaming 9 uur geleden
Afbeelding
Verenigingen verpulveren Grote Clubactie 12 uur geleden
Afbeelding
Winterconcert Linfano 14 uur geleden
Afbeelding
Help de bakkersexpositie compleet te maken 17 uur geleden
Afbeelding
Tour de Boer landt in Polsbroek 8 dec, 19:00
Afbeelding
Wintertentoonstelling 2022-2023 bij Sille Gallery 8 dec, 18:00