Joop bij zijn kunstwerk in de tuin. Twee karpers gevormd met onder andere messen, kaasschaaf en uiteinden van bestek.
Joop bij zijn kunstwerk in de tuin. Twee karpers gevormd met onder andere messen, kaasschaaf en uiteinden van bestek. Siem van der Burg

Vissen in de IJsselstreek

Algemeen

Doorgewinterde vissers kennen allemaal de VISplanner App wel. Die helpt hen om te ‘checken’ of je ergens mag vissen of niet plus alle benodigde informatie van viswateren. Inwoners van steden en dorpen in de IJsselstreek kennen de plekken wel en hebben vaak hun ultieme visplek al gevonden. Recreanten in de IJsselstreek hebben die informatie vaak niet en hebben aan de VISplanner App steun om een goede stek te vinden. Maar volgens Joop Wijman, van HSV Montfoort hoeven ze, als ze tijdens een verblijf een keer willen vissen, niet ver te zoeken. In de IJssel zit heel veel vis en je kan er gemakkelijk een goed ‘stekkie’ vinden. Voor het ‘eigen’ viswater van HSV Montfoort kunnen recreanten een dagkaart kopen.

In het verspreidingsgebied van De IJsselbode is hengelsportvereniging HSV Montfoort als enige vereniging actief. Niet zo maar een vereniging, maar een met inmiddels bijna zeshonderd leden. Vissen is erg populeir. Tijdens de coronaperiode kwamen er zowat honderd leden bij. Alle leden ontvangen, naast de verenigingsvergunning ook de Vispas van Sportvisserij Nederland, die de mogelijkheid biedt om in enorm veel water door het gehele land te mogen vissen. “Daarnaast hebben wij ook ‘eigen viswater’ dat bestaat uit de midden-, kleine- en grote Gracht in Montfoort, de Hollandsche IJssel (vanaf de ‘Knollemanshoek’ bij IJsselstein tot Oudewater) en de visrechten van alle singels in Montfoort”, vervolgt Joop Wijman.

De IJssel zit vol met vis. Er wordt van alles gevangen. Onder andere brasem, snoek, witvis, snoekbaars en baars. In de ‘Grachten’ wordt vooral witvis, snoek en karper gevangen. Recent werd er een snoek van boven 1,15 meter gevangen. Vooral de jeugd doet veel aan karpervissen. Het vangen van karpers van 20 tot 25 pond is geen uitzondering. Ook het zogenaamde ‘streetfishing’, met spinhengels, is erg in zwang. We doen er vanuit het bestuur van onze vereniging alles aan om het vissen te bevorderen en om het zo verantwoord mogelijk te laten plaatsvinden. Zo leren we de jeugd hoe ze op een goede manier de vis van de haak halen, dat ze vis niet mee naar huis mogen nemen en weer snel terug moeten zetten en dat ze zich aan de reglementen moeten houden en natuurlijk de visplaats weer netjes achterlaten zonder rommel. We brengen ze respect voor de natuur en voor de dieren bij. In ons ‘eigen’ water beheert de vereniging de visstand. Vooral ons lid Jan Rietveld is daar druk mee. Dat beheer houdt onder andere in dat we vis uitzetten, onderzoek doen omtrent de visstand en de waterkwaliteit en (laten) ingrijpen als er iets mis is met de visstand of de waterfauna.

“We zijn erg trots op onze vereniging”, vervolgt Joop Wijman. Het bestuur wordt gevormd door een vriendengroep die al jaren bijeen is. Velen van ons werken niet meer of nog maar beperkt en hebben gelukkig veel vrije tijd om aan de HSV Montfoort te besteden. Zelf was ik meesterkok. Enkele jaren geleden ben ik gestopt. Nu geef ik alleen nog kookcursussen en kook-workshops aan huis. Dus ook ik heb veel tijd om in de vereniging te investeren. Naast het beheer van ‘ons viswater’ en het organiseren van verenigingsactiviteiten, worden verschillende competities gehouden, zoals de witvis- en een karpercompetitie. We zijn binnenkort van plan om speciaal voor ouderen een gezellige visdag te organiseren. En we zoeken nog wedstrijdvissers die zaterdag 24 juli mee willen doen met een wedstrijd in de gracht van Montfoort.”

“Bezoekers van de IJsselstreek kunnen voor ons ‘eigen water’ voor vijf euro een dagkaart kopen. Die kan aangevraagd worden bij Joop Wijman 0348-474063.” Kijk voor meer informatie op de site: montfoortsehsv.mijnhengelsportvereniging.nl

Siem van der Burg

Afbeelding
Alsnog gefeliciteerd! 3 uur geleden
Afbeelding
Vertrouwen 5 uur geleden
Afbeelding
‘t Bakkershuis lanceert ‘Ontmoetingen Online’ en opent nieuwe bovenkamer 22 uur geleden
Afbeelding
Kinderboekenweekfeest in Oudewater gisteren
Afbeelding
Haastrechtse Kring opent het nieuwe concertseizoen 30 sep, 14:00
Afbeelding
Wilfred Kemp vertelt over Rome 30 sep, 12:00
Afbeelding
Open ochtend Hospice De Mantelmeeuw 30 sep, 10:00
Afbeelding
Seizoensuitslagen PV De Zwaluw 30 sep, 09:00