Ellen van Leeuwen

Koningspelen zeer strak georganiseerd en ‘heel erg leuk!’

Geen overvol sportveld, geen muziek die uit de boxen knalt, geen schoolklassen die kriskras door elkaar rennen, maar wél Koningsspelen in Oudewater, en we weten allemaal: dat is al heel wat tegenwoordig! Op maandag, dinsdag en woensdag organiseerde Oudewater Vitaal de sportieve dagen met een oranje tintje, voor de basisscholen uit Oudewater en Hekendorp. Ieder dagdeel was er een andere school aan de beurt.

Het sportveld Markveld is strikt gescheiden in een sportveld voor de klassen uit de onderbouw en bovenbouw. Helemaal aan het begin sporten de jongste leerlingen en aan het andere uiterste van het veld de oudste leerlingen. De kinderen blijven het hele dagdeel in de bubbel van hun eigen klas, daarvoor parkeren ze zelfs hun fiets in een eigen parkeervak. Allemaal om de sportdag volledig veilig te laten verlopen.

Heel veel regels en anders dan andere jaren, en daar zitten ook voordelen aan vertelt Djardo Boele van Oudewater Vitaal. “Voorgaande jaren werden alle scholen gemengd. Doordat kinderen nu met hun eigen groep sporten, hebben ze meer houvast. Dat is vooral voor de kleuters goed, die zijn nu alleen maar blij. Daar leren we weer van: misschien dat we volgende jaar de groepen 1 tot en met 4 ook laten sporten in hun eigen klas.”

Blije kinderen

Geen gezamenlijke openingsdans, geen gezamenlijke lunch en toch zijn er alleen maar blije kinderen, sportdocenten en juffen en meesters op het sportveld te vinden. Djardo: “Het is heel leuk ja! De kinderen hebben sinds maanden weer eens een sportdag. De leerlingen van OBS Goejanverwelle hebben maandenlang niet gegymd omdat ze daarvoor met de bus naar Oudewater moeten. Die zijn echt blij dat ze weer kunnen sporten.” Ook de deelnemende sportverenigingen doen enthousiast mee, ze kunnen, na een hele rustige periode, hun sport weer presenteren aan nieuwsgierige kinderen. “Maar natuurlijk, volgend jaar hopen we gewoon weer met 500 kinderen op het veld te staan”, aldus Djardo.

Ellen van Leeuwen

Meer berichten