Vorige week dinsdag zijn er in het totaal vier politie-invallen gedaan in Montfoort, Ameide, Lopikerkapel en Haastrecht (foto Koen Laureij - 112provincieutrecht-nl.v1).
Vorige week dinsdag zijn er in het totaal vier politie-invallen gedaan in Montfoort, Ameide, Lopikerkapel en Haastrecht (foto Koen Laureij - 112provincieutrecht-nl.v1).

Politie-invallen in Montfoort, Ameide, Lopikerkapel en Haastrecht

Auto’s, boten en bootmotoren in beslag genomen

Vorige week dinsdag zijn er in het totaal vier politie-invallen gedaan in Montfoort, Ameide, Lopikerkapel en Haastrecht. Naar schatting is er voor 3,6 miljoen euro aan middelen in beslag genomen. Het gaat onder andere om auto’s, boten en bootmotoren. Zes personen zijn aangehouden. Verslaggever Peter Huting van rtv Utrecht was erbij toen bij een pand nabij industrieterrein Heeswijk de eerste inval plaatsvond. Als verslaggever heeft hij aardig wat invallen meegemaakt. “Dit was de grootste inval die ik heb gezien.”

Hij vertelt hoe hij zag dat er een serieuze ploeg agenten aankwam: “Ze begonnen rond half 7 in Montfoort. Daar kwam een man of 25, inclusief een arrestatie-eenheid. Ze hadden van alles bij zich. Onder andere schilden en een stormram. Die laatste hebben ze niet hoeven gebruiken. Toen ze aanklopten bij de woning die bij het pand was, ging de deur gewoon open. In Ameide hebben ze de stormram wel gebruikt.” Ondanks het spektakel is er volgens Peter in Montfoort niet zoveel gevonden. Hij zegt: “Wel is er beslag gelegd op de woning en het bedrijfspand.”

Bij een eerdere doorzoeking van een pand in oktober stelde de politie vast dat er sprake was van een zogenaamd crimineel samenwerkingsverband. Toen werd er in een pand nabij het industrieterrein Heeswijk een groot geldbedrag en een wapen gevonden. Ook waren er aanwijzingen in de woning die wezen op opslag van verdovende middelen elders in het land. Naar aanleiding hiervan werd een grootschalig onderzoek gestart. De politie laat weten dat de verdachten met elkaar communiceerden via Encrochat: een communicatienetwerk dat door leden van de georganiseerde misdaad werd gebruikt om criminele activiteiten te plannen. “Uit meerdere van deze chats kwamen sterke aanwijzingen naar voren dat de verdachten zich bezighielden met de handel en het vervaardigen van verdovende middelen”, zo valt te lezen in het officiële politiebericht.

Misdaad mag niet lonen

Pre-corona ging Peter wel vaker mee met de politie. Nu was hij daar op eigen gelegenheid, omdat hij getipt was. “Ze kennen me ook wel een beetje, omdat ik het al een paar jaar doe. Zo heb ik een goed netwerk opgebouwd bij de politie.” Hij vertelt dat terwijl de inval in Montfoort bezig was er mensen het terrein op kwamen. “Waarschijnlijk werkten zij daar. Ze stonden wel even te kijken, wat er gebeurde. In politietermen is dit een klapdag. Het belangrijkste met deze actie is dat ze willen laten zien dat misdaad niet loont. Je kunt onder de radar blijven, maar als ze je pakken ben je alles kwijt.”

Dat beaamt burgemeester Petra van Hartskamp van gemeente Montfoort: “Deze actie van de politie laat zien dat we daadkrachtig optreden als het gaat om het bestrijden van misdaad en vooral het aanpakken van de overlast. Mooi dat onze integrale aanpak van ondermijning tot actie leidt en effect heeft. Mede door een goede samenwerking tussen politie, gemeenten en openbaar ministerie heeft de politie vandaag tal van goederen in beslag genomen. Misdaad mag niet lonen.”

Sjoukje Dijkstra

Meer berichten