Tibbie Ramaker: lekker snuffelen in de Kringloopwinkel.
Tibbie Ramaker: lekker snuffelen in de Kringloopwinkel. Cees Reichard

Lekker snuffelen in ‘Just 2 Be’

Algemeen

Sinds woensdag 3 maart kan je heerlijk snuffelen in de Kringloopwinkel 'Just 2 Be' aan de Hoogstraat in Haastrecht. Dit is nu mogelijk omdat de winkels weer open mogen, zij het op afspraak. De eigenaresse Tibbie Ramaker had eigenlijk op 1 januari van dit jaar haar nieuwe winkel willen openen, maar door de lockdown was dit helaas niet mogelijk. Ze is ontzettend blij dat het een en ander versoepeld is en dat na twee maanden volledige stilstand eindelijk met de verkoop gestart kan worden. Ze werkt met een tijdslot van drie kwartier waarin de mensen fijn kunnen rondkijken of er iets van hun gading bij zit.

Tibbie Ramaker is in 1987 in Gouda geboren. Zij is werkzaam als sociaal-maatschappelijk dienstverlener bij Reakt in Gouda. Ze vond het belangrijk om iets anders te gaan doen. Een van haar hobby's is kringloopwinkels bezoeken. Vanuit deze hobby én de ervaringen in haar werk is zij deze kringloopwinkel gestart. Ze werkt nu nog 2 dagen bij Reakt en hoopt hiermee te kunnen stoppen zodra dat mogelijk is en de winkel goed loopt.

Inloop

Tibbie legt uit dat de naam 'Just 2 Be' inhoudt dat je er mag zijn zoals je bent, hoe je bent en wat je meemaakt in je leven. Zij vertelt dat deze naam erg van toepassing is op haar onderneming. Zij heeft een hart voor mensen die het wat lastig hebben. "Daar wil ik een open deur voor zijn waar ze terecht kunnen. Zodra de lockdown voorbij is, is het de bedoeling dat het een kringloopwinkel met inloop wordt. Dit houdt in dat mensen ongeacht in welke situatie zij zitten, welkom zijn. Al is het alleen maar voor de gezelligheid met daarbij een bak koffie of thee met eventueel een (zelfgemaakt) taartje. Hiervoor wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd en dit komt ten goede aan een goed doel, t.w. Stichting Proplan.

Door mijn lange ervaring in de maatschappelijke opvang kunnen mensen hier ook terecht met eventuele vragen. Dit betekent ook dat ik open sta voor sociale gesprekjes. Het is heel belangrijk dat mensen even aan de eenzaamheid kunnen ontsnappen. Eigenlijk was dit allemaal mijn allereerste doel. Maar om uit de kosten te kunnen komen, moest er nog wat naast komen, vandaar dat ik dit doe in combinatie met de kringloopwinkel."

Particulier

Tibbie zegt dat ze als particulier deze winkel is begonnen. Zij maakt geen deel uit van een stichting of organisatie. Het is echt een winkel die moet kunnen bestaan van de inkomsten van de verkoop.

Zij vindt dat de spullen die verkocht gaan worden er gewoon mogen zijn. Ze kunnen nog een tweede keer gebruikt worden en zijn gewoon te goed en te mooi om ze weg te gooien. Overigens is hergebruik goed voor het milieu.

Er is heel wat ingeleverd. Dit moet allemaal worden uitgezocht en zo nodig opgeknapt en schoongemaakt worden.

Van alles te koop

Als je zo door het pand loopt zie je dan ook van alles staan. Allereerst valt de grote wand met mooie boeken op. Verder is er veel speelgoed, elektronica, kleding, gereedschappen, mooie curiosa, eigenlijk kan je er van alles vinden. Behalve meubels. Het hele pand staat tjokvol en Tibbie heeft nog veel onuitgepakte dozen staan.

De winkel is in een pand van het Museum Gemaal de Hooge Boezem ondergebracht. Het ligt in de bedoeling dat bezoekers van het Gemaal in de winkel koffie of een ander drankje kunnen komen drinken met eventuele lekkernijen. Want Tibbie gaat ook taarten bakken.

Grote waardering heeft Tibbie voor de Haastrechtenaren. "Zij hebben mij als buitenstaander met open armen ontvangen. Dit heb ik als zeer positief ervaren. Zij hebben veel spulletjes bij mij ingeleverd. Duurzaamheid is een begrip geworden en kringloop is hierdoor landelijk erg in opkomst gekomen. De mensen zijn erg blij dat dit nu ook in hun dorp aanwezig is.

'Just 2 Be' is alle dagen open, behalve op zondag. Om te komen winkelen app of sms naar 06 3485 6651 om een afspraak te maken, of per e-mail: just.2be@outlook.com

Cees Reichard

Filmavond 'Triangle of Sadness'
Deze week in concordia 47 minuten geleden
De bushalte van de V.A.G.U. (Verenigde Autobusdiensten Gouda Utrecht)voor de deur van het café/restaurant.
Café restaurant Seelt (1) 17 uur geleden
Avondvierdaagse in Montfoort.
Avond4daagse Montfoort 19 uur geleden
De 38e editie van de Nationale Zilverdag vindt plaats op Tweede Pinksterdag in Schoonhoven.
Topdrukte verwacht op de Nationale Zilverdag 22 uur geleden
Tijdens herdenkingsmomenten worden er lichtjes op de graven geplaatst.
Adoptie oorlogsgraven Montfoort 18 mei, 19:00
Afbeelding
Oudewater dementie vriendelijk! 18 mei, 17:00
Ruzie om een nest.
Ruzie om een nest 18 mei, 12:00
De heer Lam aan het werk.
Een heel bijzonder en meeslepend verhaal 17 mei, 19:00