Afbeelding

Subsidie initiatieven agrariërs verbeteren waterkwaliteit of remmen bodemdaling

Algemeen

Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden stelt de subsidieregeling Regionaal Partnerschap voor water en bodem weer open per 2 februari 2021. Agrariërs die de waterkwaliteit verbeteren of de bodemdaling remmen, kunnen vanaf die datum een aanvraag indienen bij het waterschap. De regeling is bedoeld om boeren handvatten te bieden om samen met het waterschap te werken aan duurzaam agrarisch waterbeheer. Agrariërs kunnen tot 1 juni 2021 aanvragen indienen.

Er is 100.000 euro beschikbaar voor maatregelen die de bodemdaling in het veenweidegebied remmen. Voor waterkwaliteitsmaatregelen is een bedrag van 210.000 euro beschikbaar, inclusief 100.000 euro van de provincie Utrecht. Evenals het afgelopen jaar reserveert het waterschap tijdelijk een bedrag van 70.000 euro voor aanvragen uit het gebied van het agrarisch collectief 'Utrecht-Oost'. Zo stimuleren we een goede verspreiding van waterkwaliteitsaanvragen over het werkgebied. Meer informatie, inclusief de volledige evaluatie 2020 kunt u vinden op www.hdsr.nl/agrariers

Aanvraag indienen vóór 1 juni 2021

De stimuleringsregeling loopt dit jaar eerder af, namelijk per 1 juni 2021. Dat komt omdat de Landbouwvrijstellingsverordening, ook eind juni 2021 afloopt. Het waterschap gaat de regeling daarna evalueren.

Evaluatie regeling 2020

In 2020 hebben 72 agrariërs gebruik gemaakt van de regeling. Daarmee zijn 66 subsidies gehonoreerd om de waterkwaliteit te verbeteren. Populaire maatregelen waren: verplaatsbare drinkbakken en drinkplaatsen om oeververtrapping te voorkomen, veegmachines om afspoeling van vervuild water op het erf te verminderen en fertigatie in de fruitteelt. Hiermee kunnen water en voedingsstoffen veel preciezer aan de fruitbomen toegediend worden.

Wat betreft bodemdaling hebben zes boeren gebruik gemaakt van de regeling. Via de subsidie nemen ze circa 36 hectare aan bodemdaling remmende maatregelen. Vrijwel alle maatregelen betreffen een vorm van onderwaterdrainage die in de laagstgelegen delen van peilvakken of binnen onderbemalingen zijn uitgevoerd. Hierdoor worden de middelen geïnvesteerd in percelen die al het meest gezakt zijn.

Verder is een drijfbalk om de oever te beschermen aangevraagd. Hiermee wordt voorkomen dat een oever verder afkalft. Ook wordt er een luwe zone gecreëerd die ideaal is voor de ontwikkeling van begroeiing.

Elvira Schenk poseert met twee schilderijen die veel voor haar betekenen.
Linschotense Elvira exposeert in Galerie Montfoort 1 uur geleden
Afbeelding
Europese verkiezingen 3 uur geleden
Afbeelding
Boek een arrangement bij De Ballensnoeperij 8 uur geleden
Afbeelding
BMM Band met live muziek 'From The Sixties Till Now' gisteren
Hier - het is december 2023 - wordt minutieus gewerkt aan het restaureren van de beschilderingen van het priesterkoor.
Stichting Reddingsplan Franciscuskerk Oudewater maakt restauratie priesterkoor mogelijk 5 mei, 17:00
Team 226 'Zorgpartners Midden-Holland'.
De Roparun in het pinksterweekend weer van start 5 mei, 16:00
Het opbrengen van N.S.B.-ers op 5 mei door twee priesterstudenten uit MegenFrans de Roode en Evert Hardesmeets, die ondergedoken zaten bijHein Blom in de Hekendorpse Buurt (nu kinderdagverblijf Veld-Zicht).Zij speelden een belangrijke rol in het verzet.Evert Hardesmeets (rechts) zou later op de dag zich verstoppenin het huis van Van Vliet op het IJsselvere en er de nacht doorbrengen.
Oorlogsdagboek mei 1945 4 mei, 19:00
 Ze hebben er weer een gezellig avond van gemaakt in het Cultuurhuis.
Taalcafé 4 mei, 12:00