Freelancejournalist Gaby van Ruiten en Dirk de Jong van de Kinderboerderij roepen iedereen op te stemmen op project het Stadspark.
Freelancejournalist Gaby van Ruiten en Dirk de Jong van de Kinderboerderij roepen iedereen op te stemmen op project het Stadspark. Sjoukje Dijkstra

Project Stadspark doet mee met Kern met Pit-award: Stemmen, stemmen, stemmen!

Algemeen

Voor het tweede jaar mag het project over het stadspark in Montfoort meedoen aan de wedstrijd Kern met Pit van de Koninklijke Nederlandsche Heidemaatschappij (KNHM). Kern met Pit daagt mensen uit om hun droom voor de buurt binnen een jaar te realiseren. "Onze droom is: zet het unieke stadspark van Montfoort met haar historische boomgaarden op de kaart en verbind mensen met elkaar, via het park. "Dat is gelukt!", laten initiatiefnemers Dirk de Jong van de Kinderboerderij en freelancejournalist Gaby van Ruiten weten.

Het afgelopen jaar kreeg de kinderboerderij, dankzij succesvolle deelname aan het project, al een subsidie van 1.000 euro van de Provincie Utrecht. Om de Kern met Pit-award ter waarde van 1.500 euro te winnen, moet het project zoveel mogelijk stemmen binnenkrijgen via www.kernmetpit.nl. Zou het project deze binnenslepen dan maakt het Park ook nog kans op de landelijke Gouden Kern ter waarde van 3.000 euro.

Dirk en Gaby hopen dat de aandacht die het Stadspark hiermee krijgt, er ook voor zorgt dat mensen doordrongen raken van de geschiedenis en de functie van het Stadspark. Gaby zegt: "Als er veel enthousiasme is over een gebied en de geschiedenis ervan, zal de gemeente minder snel geneigd zijn daar aan te komen." Dirk meent dat er op de achtergrond 'gevaarlijke dingen' aan het werk zijn. "Ik heb tekeningen gezien, dat ze in verband met de bouw van de scholen van plan zijn de tennisvelden over het Bospad heen te tillen. Dan zou een stuk van het park weggaan, en ook de helft van de kinderboerderij." "Dat Bospad is uit de tijd van de burggraaf… Dat is dus niet wat je wilt. Dit is historische grond. Je moet weten dat de boomgaard stamt uit de tijd van de burggraven; het gaat terug tot 1647. Dat is heel speciaal. Het feit dat Montfoort zo'n groot stadspark heeft, is te danken aan de eigenwijsheid van de mensen die toen grondeigenaar waren." Gaby gebaart: "Dit deel was bestemd voor verbouwing. Het oude deel van de boomgaard zou dan weg moeten, maar de mevrouw die eigenaresse was van de boomgaard heeft gezegd: Dit blijft twintig jaar onbebouwd. Dat was briljant. Daardoor heeft Montfoort zo'n enorm groot park, ook al was het niet de bedoeling."

Dirk schreef over het Stadspark al het boek 'Getijden van het Stadspark'. Dit boek werd in september tijdens een zeer geslaagd 'plukfeest' gepresenteerd aan Vrienden van de Kinderboerderij in het Stadspark. Komend najaar hoopt Dirk samen met freelancejournalist Gaby van Ruiten een tentoonstelling te realiseren in stadsmuseum de Knoperij. De Stichting Oud Montfoort heeft hiervoor inmiddels toestemming gegeven. Ook zal er opnieuw een plukfeest zijn en het is de bedoeling dat mensen kunnen meedoen met een fotowedstrijd. Gaby zegt: "Het is dan ook mogelijk om je in te schrijven voor begeleide wandelingen door het park. Zo groeit de verbinding. Wie thuis meer wil lezen over de geschiedenis van ons park vindt per seizoen een wandeling door de tijd met heel veel foto's en verhalen op de website www.tempasio.nl. De winter is inmiddels af", laat Gaby weten, die met veel plezier werkt aan de volgende seizoenen.

Historisch besef

"Met de website, het boek en de tentoonstelling is de bedoeling dat we toen en nu laten zien. Jan van Goyen heeft rond de 16e eeuw een schilderij gemaakt van schaatsende mensen op de gracht. Als je dan een foto bekijkt van een paar jaar geleden, dan zie je eigenlijk precies hetzelfde beeld. Het is een stukje historisch besef, dat is juist in deze tijd ontzettend belangrijk", aldus Gaby. Dirk beaamt dat: "Mensen hebben ook interesse in die verhalen, ze hangen gelijk aan je lippen. Daarom is het ook mooi dat de Knoperij die rondleidingen door Montfoort organiseert daarbij het Stadspark meeneemt."

Van het boek was het volgens Dirk en Gaby oorspronkelijk de bedoeling dat het een combinatie zou worden van natuur en geschiedenis. "Op een gegeven moment hadden we het meer over de geschiedenis dan de natuur. Ik bedacht daarom de website. Daar kun je meer in kwijt… Zo'n boek kun je vasthouden. Dat heeft ook zo weer z'n voordelen. De kracht ervan is dat je door de geschiedenis loopt, hier in het Stadspark. Dat is ook het idee. Voor mij persoonlijk voelt dat ook zo, als ik hier door het park loop. Ik heb gelezen dat in de tijd van de Vrede van Munster de pektonnen waren aangestoken in de stad. Zo mooi als je wandelt in het donker in het Stadspark… Je kunt je dan gemakkelijk terug in de tijd wanen. Als je je fantasie de vrije hand geeft, kun je vanuit hier bekeken, de pektonnen zien branden. Dat is mooi."

Voor de website en het boek doken beiden de archieven in, in Woerden. Dat dit nu even niet meer kan door de corona, daar balen ze wel van, maar desondanks gaan ze gewoon door. Nu de stad groeit, is het ook des te belangrijker, vinden ze, dat het Stadspark letterlijk op de kaart staat: "Dit wordt steeds meer de groene long. Vroeger stopte hier het dorp. Nu komt er meer en meer bij, en wordt het een plek van recreëren. Hoe meer mensen doordrongen zijn van deze belangrijke functie van het park, hoe meer aandacht ook als er dingen gebeuren die het Stadspark of de Kinderboerderij in gevaar zouden brengen. Aan zo'n tentoonstelling zou je in zo'n geval desnoods weer een protestactie kunnen hangen", denkt Gaby. Beiden hopen dat dit niet nodig is, maar dat het stadsbestuur, het college van B en W - dat tenslotte ook zelf zetelt op een heel historische plek - zich doordrongen weet van hun verantwoordelijkheid. "Je kunt tenslotte ook niet zeggen: 'We zijn zo trots op de geschiedenis van de stad', en ondertussen wel een tennisbaan op die historische grond plannen. Dat klopt niet. Dan spreek je jezelf tegen."

Eventueel gewonnen prijsgeld kunnen ze goed gebruiken. "Bijvoorbeeld om zo'n website in de lucht te houden", zegt Gaby. "Daarin investeren we nu zelf." Ook heeft Dirk het plan opgevat om een digitale kaart te maken van alle bomen uit de boomgaard. Hij zou het mooi vinden, wanneer mensen van elke boom (als ze daarvoor staan) kunnen zien, wat voor boom het is en wat de bloeiperiode is. "Dat hebben ze ook in Utrecht", zegt Gaby. "Ook in IJsselstein", zegt Dirk. Zo blijven de twee plannen maken voor de toekomst… "Maar het is nog de vraag of we winnen", zegt Gaby. "Ik denk dat we wel een grote kans maken hoor", zegt Dirk. "Als mensen maar stemmen. Je kunt per e-mailadres stemmen. Dus, kom maar op met die stemmen!", lacht hij.

Hoe stemmen op 'Getijden van het Stadspark' en het Plukfeest-met-Pit? Zo:

Stemmen kan op: www.kernmetpit.nl door te klikken op de roze button 'Stem hier op je favoriete project', dan eerst een e-mailadres opgeven en de provincie Utrecht aanklikken. Dan komen de projecten te voorschijn en kunnen mensen stemmen voor: Het boek Getijden van het Stadspark; en het Plukfeest-met-Pit. Vervolgens komt de bevestiging van de uitgebrachte stem naar het opgegeven e-mailadres.

Sjoukje Dijkstra

Afbeelding
Oecumenische Paaswake 15 minuten geleden
Team Puzzelpoezen.
Puzzelkampioenschap in Dorpshuis De Vaart 13 uur geleden
Afbeelding
Bianca Tettero en de ReadShop 14 uur geleden
Suzanne Pruijssers vertelt de vele aanwezigen over de Palliatieve zorg.
Zorg rondom levenseinde bespreekbaar maken 15 uur geleden
Afbeelding
Kruiswegviering 15 uur geleden
Afbeelding
Open Dag bij SVO met Christian Haasjes 16 uur geleden
Afbeelding
Boomband spijkeren 19 uur geleden
Afbeelding
Kruiswegviering 21 uur geleden